Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, son yıllarda fiyatlarında yaşanan iniş ve çıkışlarla gündemden düşmeyen patateste dikimin başladığını belirterek, "Üreticilerimizin, piyasa koşullarını gözden geçirerek patates dikim alanlarını belirlemeleri gerekir." ifadelerini kullandı.
Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, patatesin dünyada yaklaşık 385 milyon tonluk üretimle, mısır, buğday ve çeltikten sonra en fazla üretimi yapılan dördüncü bitki türü olduğuna dikkati çekti.
Son yıllarda fiyatlarda yaşanan iniş ve çıkışlarla gündemden düşmeyen patateste dikimin başladığını anımsatan Bayraktar, üreticilerin piyasa koşullarını gözden geçirerek patates dikim alanlarını belirlemeleri gerektiğini bildirdi.
Bayraktar, besin değerinin yüksek oluşu nedeniyle patatesin bütün dünyada yetiştirildiğine ve tüketildiğine işaret ederek, "Çin, dünya patates üretiminden aldığı yüzde 25 payla dünya üretiminin dörtte birini tek başına gerçekleştirmektedir. Bu ülkeyi yüzde 12 payla Hindistan, yüzde 8,2 payla Rusya, yüzde 6,2 payla Ukrayna, yüzde 5,2 payla ABD izlemektedir. Türkiye, dünya üretiminden yüzde 1,1 pay almaktadır. Dünya patates verimi dekarda ortalama 2 bin 29 kilogramken, Türkiye'de 3 bin 95 kilogramı bulmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'de patates üretiminin yoğun gerçekleştiği iller arasında yüzde 14,18 ile Niğde'nin ilk sırada yer aldığını aktaran Bayraktar, bu ili, yüzde 10,37 ile Konya, yüzde 9,14 ile Afyonkarahisar, yüzde 8,57 ile İzmir, yüzde 6,32 ile Nevşehir, yüzde 6 ile Kayseri, yüzde 5,53 ile Sivas, yüzde 5,24 ile Bolu, yüzde 5 ile Aksaray'ın takip ettiğini belirtti.
"Üretici ve tüketici mağdur oluyor"
Üretimdeki dalgalanmanın tarafları etkilediğini vurgulayan Bayraktar, patateste arzın daraldığı dönemde yüksek fiyat nedeniyle hem üreticinin hem de tüketicilerin mağdur olduğunu bildirdi.
Bayraktar, patates üretiminde istikrarın sağlanmasının üretici ve tüketici menfaatleri açısından büyük önem arz ettiğini belirterek, "Üretimde istikrarın sağlanabilmesi, arz ve talebin dengede tutulmasının yolu da üretim planlamasından geçmektedir." ifadesini kullandı.
Patates üreticisinin ne yapacağını şaşırmış durumda olduğuna dikkati çeken Bayraktar, çiftçinin fiyatlar yükselince ekime yöneldiğini, bu kez üretimin çok arttığını, ürünün tarlada ya da depoda kaldığını anlattı.
Bayraktar, "Mart ayı sonu itibarıyla da 38 kuruş olan patates fiyatları, nisan ayında 25 kuruşa kadar indi. Nevşehir ve Niğde'de depolarda ürün olduğu dönemde bir taraftan yeni ürünün hasadının başlaması ve komşu ülkelerde yaşanan siyasi karışıklıkların ihracatımızı olumsuz etkilemesi yüzünden patates fiyatları dibe vurdu." değerlendirmesinde bulundu.
Üretim maliyetleri düşürülmeli
Patates üretiminde sürdürülebilirliğin sağlanması için üretim maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini kaydeden Bayraktar, şunları kaydetti:
"Patatesin sanayiye entegrasyonunu sağlamak suretiyle patateste üretim ve işleme çeşitliliği sağlanmalı, ihtiyaç duyulan anaç kademedeki tohumluk yurt içinde üretilmeli, sertifikalı tohumluk kullanımının desteklenmesine devam edilmelidir. Üretimde istikrarın sağlanması bakımından üretim planlaması yapılmalı ve çiftçi nerede ne kadar ürün yetiştireceğini bilmeli, üretim Türkiye'nin ihtiyaçlarına göre belirlenmelidir."
Son Dakika › Ekonomi › Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?