"Ülkemizin Bugünü ve Geleceği Açısından Rekabet Politikası" konferansı - Son Dakika
Ekonomi

"Ülkemizin Bugünü ve Geleceği Açısından Rekabet Politikası" konferansı

Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, "Şu dünya, rekabet edebilecek güçte olanın hayatta kalabileceği bir dünya. 'Benim torpilim var' derseniz rekabet dünyasında yaşamıyorsunuz dem...

08.11.2013 19:18

Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, "Şu dünya, rekabet edebilecek güçte olanın hayatta kalabileceği bir dünya. 'Benim torpilim var' derseniz rekabet dünyasında yaşamıyorsunuz demektir" dedi.

Kaldırımcı, Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde düzenlenen "Ülkemizin Bugünü ve Geleceği Açısından Rekabet Politikası" konferansında, hizmet sektörünün gelişmiş ülkelerde ön plana çıktığını söyledi.

Kaba güç ve çimento üretiminin gelişmiş ülkelerde arkada kaldığını ifade eden Kaldırımcı, sağlık ve turizm hizmetleri ile reklam, bankacılık ve finansın dünyada önem taşıdığını belirtti.

Tüm dünyada eğitim ve sağlık hizmetlerindeki gelişimin dikkat çektiğini anlatan Kaldırımcı, "Şu dünya rekabet edebilecek güçte olanın hayatta kalabileceği bir dünya. 'Benim torpilim var' derseniz rekabet dünyasında yaşamıyorsunuz demektir. Mesela kopya çeken bir öğrenci rekabetçi dünyanın varlığından haberdar değildir. Uyuyordur" dedi.

Türkiye'nin gelişmiş büyük ülkelerden biri olduğunu ifade eden Kaldırımcı, şöyle devam etti:

"G-20 ülkesi Türkiye, dünyanın en büyük 17. ekonomisi. (Kişi başı, yıllık) 10 bin dolar civarında milli gelirimiz var. Fakat can sıkıcı başka gerçekler de var. Küresel rekabet endeksinde 2013 yılında 148 ülke arasında 44'üncü, yüksek okul öğrenimine kayıt yaptıranlar açısından 148 ülke arasından 46'ncı, iş hayatında kadın erkek oranı, bu da bir başka gösterge. Uluslararası göstergeler yüzlerce. Yenilikçilik kapasitesinde 148 ülke arasında 45'inciyiz. Bir başka endeks de, refah endeksi. 142 ülke arasında 89'uncu sıradayız. Bu endeks diyor ki, ekonomi büyüklüğü, girişimcilik, iletişim kalitesi, eğitim, sağlık, güvenlik, kişisel özgürlükler ve ulusal sermayeyi baz alarak ülkeleri sıraladım. Bu durumda Türkiye 142 ülke arasından 89'uncudur."

- "Rekabet kaçınılmaz gerçek"

Kaldırımcı, rekabetin hayatın içerisinde yer alan bir olgu olduğunu söyledi. Rekabetin günümüz dünyası ve Türkiye'sinin kaçınılmaz bir gerçeği olduğunu belirten Kaldırımcı, rekabet olgusunun ilk insandan bu yana var olduğunu ve gelecekte de var olacağını ifade etti.

Rekabeti oyunun oynandığı bir zihne benzeten Kaldırımcı, şöyle konuştu:

"Mesela futbol rekabetse bunun kuralları var. Olimpiyatlar bir rekabet ortamıysa bunun kuralları var. Eğer piyasalar bir mal ve hizmetin satılması konusunda bir zemin ise bunun kuralları var ve olmalıdır. Esasen rekabet ortamı, kişilerin yeteneklerini harekete geçiren, kişileri biraz zorunlu olarak motive eden, torpil yapılmıyorsa, taraf tutulmuyorsa, ne yapıldığının farkında ise insanları uyutmayan bir olgudur.

Kaldırımcı, rekabetin farkında olmanın insanın yeteneklerini birkaç kat artırabileceğini söyledi. Bugünkü dünyanın farkında olmadan yaşamanın gözleri gerçeğe kapatmak anlamına geldiğini söyleyen Kaldırımcı, şunları kaydetti:

"Küreselleşme olgusu ile rekabetin de aynı ölçüde ve hızda kaçınılmaz bir olgu olduğunu görebilmemiz lazım. Rekabet böyle bir olgudur. Bilgi ve iletişime dayalı bir çağ söz konusu. Dünya küçüldü, dünya düzleşti. Dünyanın köy olduğuna dair bir benzetme hep kullanılır. Çünkü anında köyün öbür tarafını görebiliyorsunuz. Artık denizler engel olmaktan çıktı. Dağlar engel değil. İnternet ve uygular var ve dünya düz. Buradan baktığınızda Çin'i görebiliyorsunuz. Bu bir realitedir."

"Ülkemizin Bugünü ve Geleceği Açısından Rekabet Politikası" konferansı
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 'Ülkemizin Bugünü ve Geleceği Açısından Rekabet Politikası' konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement