Ulusoy: "Sahili Bırakıp Anadolu'ya Yönelmeliyiz" - Son Dakika
Ekonomi

Ulusoy: "Sahili Bırakıp Anadolu'ya Yönelmeliyiz"

Ulusoy: "Sahili Bırakıp Anadolu\'ya Yönelmeliyiz"

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Türkiye'de sahil şeridinde artık boş yer kalmadığını belirterek, "Sahil bandında bir sürü yanlış yaptık."

07.10.2013 17:27

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Türkiye'de sahil şeridinde artık boş yer kalmadığını belirterek, "Sahil bandında bir sürü yanlış yaptık. Sahil doldu. Kemer ve Antalya'ya otel yapmanın değeri yok. Bizim nitelikli turiste ihtiyacımız var. Anadolu'ya yönelmemiz lazım. Kütahya, Mardin, Diyarbakır'ı unuttuk" dedi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen "Bursa turizm mi yoksa sanayi şehri mi?" konulu panelde Bursa turizminin geleceği masaya yatırıldı. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, 2001 yılında Türkiye'de yurt içi ve dışında gezen insan sayısının 556 bin kişi olduğunu belirterek, "2013 yılında 6 milyon kişi yurt dışına çıktı. 13 milyon insanımız gezmekte. 2023 yılında 35 milyon insanımızı gezdirmeye çalışıyoruz. Türkiye'nin ekonomisi gelişiyor. Bu da turizme yansıyor. Bugün yabancı ülkelere 'vize kolaylığı gösterirseniz geliriz' diyoruz. İtalya geçen sene bizi 5 defa çağırmış. Almanya bize en fazla turist gönderen ülke, 3 defa bizi çağırıyor. Türkiye müşteri bekleyen bir ülke değil. İyi müşteriler gönderiyoruz. Bugün Yunanistan'ı ayağa kaldıran Türkler olmuştur. Küçükken biz Yunanistan'ı düşman olarak görmüştük. Bugün düşmanlığımız yok. Sınırların kalktığı, sınır tanımayan bir turizmin nimetlerinden faydalanmak istiyoruz. Türkiye 2000 yılında uçakta 8 bin koltuğu olan bir ülkeydi. Şimdi ise 85 bin koltuğu var. 7 bin tane seyahat acentası var. Biz artık nitelikli bir turist istiyoruz. Burada bizlere büyük görevler düşüyor" dedi.

"AYASOFYA'DA ZİYARETÇİ SAYISI 5 MİLYONA DAYANDI"

Bir kentin benlikleri ve kültürüyle asla uğraşılmaması gerektiğini belirten Ulusoy şunları söyledi:

"Bursa sağlıklı yaşlanma için de güzel bir yer. Bugün Bursa'nın geleceğinde turizmin önemli bir şansı var. Kongre turizmi konusunda İstanbul bunu başarabildi. 1993'de bu kongre yapılmayan İstanbul, şu an dünyada kongre sıralamasında 10. Haliç Kongre Merkezi, Lütfü Kırdar Kongre Merkezi. Bakanlığımız ve TÜRSAB ile yaptığımız Kuşadası'nda Efes Kongre Merkezi yapılıyor. Bu kongre merkezlerimiz yurt dışından gıpta ile bakılıyor. Türkiye'deki müzelerin idaresi bizde. Ayasofya'da girişler 5 milyona dayandı. Topkapı ise 6 milyona dayandı. Yaşadığımız ve elde ettiğimiz rakamlar. Terörden arındırılmış bir ortamın yaşatılmasında herkese görev düşmekte. Dünyaya açılan pencere turizmle açılır."

"ARTIK ANADOLU'YA YÖNELMEMİZ LAZIM"

Turizm yaparken tabiata sahip çıkılması gerektiğini ifade eden Ulusoy, "20. yüzyıl insan odaklı. Savaşlar, terör, hastalıklar, salgınlar hepsi insan tarafından yapılmış. Eğer doğa kültürünüz yoksa, o zaman küresel ısınmanın getirdiği sıkıntı ve dert bizi yaralayacaktır. Ben Bursa'yı şanslı görüyorum. 2030-2040'a geldiğimiz zaman küresel ısınma en fazla Antalya'ya zarar verecek. Güney Ege kıyıları zarar görecek. Karadeniz yaylaları, Uludağ, Kirazlıyayla aranacak yerler olacak. Bunların altını çizerek söylüyorum. Bilim adamları da bunu söylüyor. Karadeniz'de bin 250 kilometre sahil var. Ama çöp denizi haline geldi. Doğa katlediliyor. Çevre ve doğa bilincinin Bursa'da olduğunu görüyorum. Biz sahil bandında bir sürü yanlış yaptık. Sahil doldu, tıkandı. Artık alan yok. Kemer ve Antalya'ya otel yapmanın değeri yok. Bizim nitelikli turiste ihtiyacımız var. Anadolu'ya yönelmemiz lazım. Kütahya, Mardin, Diyarbakır'ı unuttuk. Bırakın artık sahil şeridini. Bursa, bu girdaba kendini sokmadan nitelikli konaklama merkezlerine sahip olmalıdır" ifadelerini kullandı.

BTSO Başkanı İbrahim Burkay ise, Bursa'nın sanayi başkenti olduğu gibi turizmde de aynı başarıyı yakalamasının mümkün olduğunu ifade ederek, "Sanayide Türkiye'nin başkentiyiz. Turizmde niye olmasın? 1. teşvik bölgesinde yer alan Bursa'yı önemli turizm merkezlerinden biri haline getirerek, hem sanayide, hem turizmde markalaşabiliriz. Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi'nin raporuna göre 2012 yılında Türkiye'de 36 milyon civarında yabancı turist ziyaret etti. Bu rakamlarla Türkiye dünyada 6. sırada. Ama Bursa ise 535 sin turist ziyaretçisi ile yüzde 1,4 pay alabildi. Bu düşündürücüdür. Geliştirilmesi planlanan 9 tematik bölgeden biri olan ve İznik'i kapsayan Sögüt Kültür Turizm Gelişim Bölgesi ile Gemlik ve Mudanya ilçelerini kapsayan Güney Marmara koridoru önemli imkanlar sunmaktadır" dedi.

"DOLULUK ORANI YÜZDE 60, KALIŞ GECESİ 2 GÜNÜ GEÇMİYOR"

Bursa'daki otellerin doluluk oranının ancak yüzde 60 olduğunu ifade eden Burkay, "Turistlerin kalma süresi 2 günü geçmiyor. Otel doluluk oranlarının büyük bir bölümünü sanayi ve iş turizmi için gelenler oluşturuyor. Sanayinin kültür ve turizmi destekleyen bir yapısı olduğunu rahatlıkla görebiliriz. Turizm pastasından daha fazla pay almak istiyorsak, Bursa'nın turizm master planını hazırlamamız gerekir" ifadelerini kullandı.

Panelde ayrıca iş adamları Hüseyin Özdilek, Faik Çelik ve Hüseyin Durmaz da birer konuşma yaptı. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Ulusoy: 'Sahili Bırakıp Anadolu'ya Yönelmeliyiz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement