Vergi borcu nasıl ödenir? Vergi borcu nasıl sorgulanır? - Son Dakika
Ekonomi

Vergi borcu nasıl ödenir? Vergi borcu nasıl sorgulanır?

Vergi borcu nasıl ödenir? Vergi borcu nasıl sorgulanır?

Vergi yapılandırması kapsamında vatandaşlara tanınan ilk taksit için bugün son gün. Peki vergi borcu nasıl ödenir? Vergi borcu nasıl sorgulanır?

01.10.2018 17:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Her vatandaşın ödemesi gereken Vergi borcu Gelir İdaresi Başkanlığı'na bağlı olup internet üzerinden de borç ödemesini yapabilirsiniz. Vergi yapılandırması kapsamında vatandaşlara tanınan ilk taksit için bugün son gün. Peki vergi borcu nasıl ödenir? Vergi borcu nasıl sorgulanır? Tüm soruların yanıtı haberimizde...

VERGİ BORCU NASIL SORGULANIR?

  • Gelir İdaresi Başkanlığı'na bağlı bulunan İnternet Vergi Dairesinin ana sayfasındaki Borç Bilgilendirme Sistemi butonuna tıkladıktan sonra T.C kimlik no, nüfus cüzdanı seri/no ve annenizin/babanızın/eşinizin/çocuğunuzun T.C Kimlik Numarasını (bunun yerine anne kızlık soyadını doldurmayı da seçebilirsiniz) girerek vergi borcunuzun olup olmadığını sorgulayabilirsiniz.
  • 6552 sayılı kanun kapsamında vergi borçlarını yapılandıranlar İnternet Vergi Dairesinin ana sayfasında bulunan 6552 Bilgilendirme ve Ödeme butonundan vergi borçlarını sorgulayabilir.
  • Araç vergi borcu sorgulamak için İnternet Vergi Dairesinin ana sayfasında bulunan Motorlu Taşıtlar butonuna tıklayınız. Çıkan sayfada Motorlu Taşıt Sorgulaması ve Kredi Kartı ile Ödeme yazısına tıklayınız. Plaka, özel plaka, T.C kimlik numarası veya vergi kimlik numarası ve tescil tarihini yazarak araç vergi borcunu sorgulayabilirsiniz.
  • e-Devlete giriş yaptıktan sonra arama bölümüne vergi borcu sorgulama yazıp gerekli bağlantıya tıklayarak vergi borcunuzu sorgulayabilirsiniz.
  • Gelir İdaresi Başkanlığı SMS yoluyla vergi borcu sorgulamaya da olanak tanımaktadır. BORC boşluk T.C KİMLİK NUMARASI boşluk ANNE KIZLIK SOYADININ İLK 2 HARFİ yazıp 1189 a mesaj atmanız yeterli.
  • Tıbbi atık, hasar karışıklıkları, güzergah bakım ücreti, altyapı katılım ücreti gibi ödentiler İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gelirler Müdürler Müdürlüğü Borç Sorgulama Ekranı'ndan sorgulanabilir.
  • Vergi Borcu Yoktur yazısı alabilmek Vergi Borcu Yoktur Yazısı Alma Dilekçesi forumunu doldurunuz. Daha sonra Gelir İdaresi Başkanlığı sistemine kullanıcı kodu ve şifresiyle girerek mükellef dosyasından bu yazıyı yazdırabilirsiniz.

İnternetten vergi borcu sorgulama sırasında dikkat edilmesi gerekenler

Bilgi Edinme Hakkı kullanımının yaygınlaşması üzerine Vergi Dairesi'ne en çok sorulan soru: Vergi Borcum var mı? Yukarıda bahsedilen tüm çözümler bu sorun için oluşturulmuş. En pratik vergi borcu sorulama yöntemi ise İnternet Vergi Dairesi Borç Bilgilendirme Servisi.

Buradaki sorgulama işlemi Vergi Usul Kanunu'nun 5. maddesi uyarınca gerekli olan mahremiyet çerçevesinde yapılabilmektedir. Bu sebeple sorgulama işlemi için Nüfus Müdürlüğündeki kayıtlara uygun olarak anneninizin, babanızın, eşinizin ya da çocuğunuzun TC Kimlik Numarası'nı girmeniz gerekmektedir.

İnternetten vergi borcu sorgulama sonuçları "Vergi Borcu Yoktur" evrağı yerine geçer mi?

Hayır. İnternetten yaptığınız sorgulamalar tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Kesin bilgi için bağlı olduğunuz vergi dairesine başvurmanız gerekmektedir.

VERGİ BORCU NASIL ÖDENİR?

6552 numaralı kanuna tabi borçlarınızı (Nedir bu borçler derseniz: gib.gov.tr/fileadmin/mevzuatek/6552 İnternet Vergi Dairesinin ana sayfasında 6552 Bilgilendirme ve Ödeme butonu ile,

6111'den istifade ediyorsanız İnternet Vergi Dairesinin ana sayfasından 6111 Ödeme butonu ile ödeme yapabilirsiniz.

6111 numaralı kanun ile;

Birikmiş borçlara ödeme kolaylığı,

Mükellef ile vergi idaresi arasındaki davaların sulh yoluyla çözümü, İnceleme ve tarhiyat safhasındaki borçlar için Kanundan yararlanma, Matrah ve vergi artırımında bulunan mükelleflere incelenmeme avantajı, İşletmelerindeki emtia ile kayıtlarını uygun hale getirmek isteyen mükelleflere kolaylıklar, Pişmanlıkla beyan uygulamasının teşviki, Yapılandırılan borçların düşük oranlı katsayı ile taksitli olarak ödenebilmesi, Yapılandırılan borçların kredi kartıyla da ödenebilmesi imkanı getirilmiştir.

İnternet Vergi Dairesinin ana sayfasından Cep Telefonu Harcı Ödeme butonu ile,

İnternet bankacılığında vergi ödemeleri başlığı altından, Tıbbi atık, hasar karışıklıkları, güzergah bakım ücreti, altyapı katılım ücreti gibi ödentileri İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gelirler Müdürler Müdürlüğü Borç Sorgulama Ekranı'nı alt kısmında bulunan linklerden, vergi borcu ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Son Dakika Ekonomi Vergi borcu nasıl ödenir? Vergi borcu nasıl sorgulanır? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement