Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Başkanı Sare Aydın, daha adil ve yaşanabilir bir dünya için kadının, toplumun her alanında daha fazla temsil edilmesi gerektiğini belirterek, "Dünya, ekonomiyi tekrar canlandırmak ve sosyal ilerlemeyi geri kazanabilmek için kadının emeğine ihtiyaç duyuyor" dedi.
Aydın, G20 kapsamında düzenlenen Woman-20 (W20) Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, küresel ekonomide insanları birbirine daha fazla bağlayabilmenin sürdürülebilir kalkınma için çok önemli olduğunu söyledi.
Kadının işgücüne katılmaması halinde kapsayıcı ve sürdürülebilir bir büyümenin sağlanamayacağının altını çizen Aydın, küresel ekonominin içinde kadının rolünün kesinlikle gözardı edilemeyeceğini dile getirdi.
Aydın, cinsiyet kapsayıcı bir yaklaşımın kadının ekonomiye ve sosyal yaşama katılmasının önündeki engelleri kaldırabileceğini vurgulayarak, W20'nin bu noktada en önemli inisiyatiflerden birisi olduğunu aktardı.
W20'nin dünyadaki ekonomik kalkınmaya katkı yapabilmek için önemli politika alanları belirlediğini dile getiren Aydın, bu belirlenen alanlar içerisinde kadın haklarının korunmasının da bulunduğunu bildirdi.
"Adil ve yaşanabilir bir dünya için kadın her alanda temsil edilmeli"
Aydın, "Küreselleşen dünya içerisinde sosyal-cinsiyet rollerinin kadın ve erkek arasında adil bir şekilde paylaşılması sayesinde kadının profesyonel ve sosyal hayata etkin bir şekilde katılımı sağlanabilir, aynı zamanda aile bağları da güçlendirilebilir. Bu ancak iyi uygulanmış sosyal politikalarla ve kadının statüsünün kuvvetlendirilmesiyle mümkün olacaktır" diye konuştu.
Bu politikaların uygulanması için daha fazla reform yapmaları gerektiğinin altını çizen Aydın, bu noktada STK'lara daha fazla görev düştüğünü ifade etti.
Aydın, kadının yereldeki temsilinin ve güçlendirilmesinin küresel olarak kadının statüsünün kabul edilmesi açısından hayati nem taşıdığını belirterek, şöyle devam etti:
"İşte biz bu nedenle modern bir kadın anlayışını kabul ediyoruz. Kadınların bölgesel, yerel, etnik ve kültürel farklılıklardan arındırılmasını istiyoruz. Bu noktada bizim önceliğimiz kadını hayatın her alanında önceliklendirmek ve korumak olacaktır. Bugün daha adil ve yaşanabilir bir dünya istiyorsak kadının toplumun her alanında daha fazla temsil edilmesi gerekmektedir, siyasetten iş dünyasına, eğitimden istihdama kadar. Bizler kadın hakları konusundaki taahhütlerimizi yerine getirmeli ve önümüzdeki engelleri ortadan kaldırmak için daha fazla çalışmalıyız. Ancak tabii ki küresel olarak kadınların daha öncelikli sorunları var. Savaştan kaçan, şiddet gören, göçe zorlanan kadınların bizim için öncelikli konular."
- "İhalelerde kadın girişimcilere için pozitif ayrımcılık uygulanmalı"
Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Sanem Oktar ise kadınların katıldıkları iş hayatına direkt etki ettiklerini belirterek, dernek olarak kadınların sahip olduğu işletmelere destek verilmesini istiyoruz.
Oktar, kadınların sahip olduğu işletmelerin halen kamu ihale pazarına zayıf bağlarla bağlı olduğunu ancak yüzde 1'ine katılabildiğini ifade ederek, "Bu konuda kota veya hedef konulması gerekiyor. Bu hem kamu hem de özel sektör ihalelerinde pozitif bir etki yaratacaktır. Kadınların iş hayatına daha fazla katılmasını sağlayacaktır" dedi.
Kadın girişimcilere vergi muafiyetleri sağlanması gerektiğini dile getiren Oktar, bu şekilde kadınların omuzlarındaki yükün azalabileceğini ifade etti.
Oktar, kadınların küresel olarak parlamentolarda yüzde 20 olarak temsil edildiğini kaydederek, "Kadınlar siyasete daha fazla girdiğinde ve siyasette daha aktif rol aldığında dünya çapındaki çatışmalar sona erecektir. Kadınların diyaloğunun sorunların çözümünde pozitif etkisi vardır" diye konuştu.
Zirvede konuşulanları uygulayıp her geçen yıl hedeflere daha fazla yaklaşılmasını isteyen Oktar, daha iyi bir dünya için değişim yaratacaklarını ve bunu sürdürülebilir kılacaklarını söyledi.
"Bankacılık sisteminde kadın korunmuyor"
Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Bulut da dünyada karar alan kadınları ve bu kadınların sayısının arttığı takdirde dünyanın daha yaşanabilir bir alan olacağını belirterek, "Dünyada daha adaletli gelir dağılımı olacağını ve barışın, sevginin hayat bulacağına inanıyorum" dedi.
Kadınların bürokraside, yönetimde, siyasette, iş hayatında daha fazla rol alması gerektiğini dile getiren Bulut, bu konuda kaçmadan mücadele vermeleri gerektiğini söyledi.
Bulut, kadınların finansa ulaşmasının önündeki engelleri kaldırılması gerektiğinin altını çizerek, bu yönde çalışmaları bulunduğunu, burada en büyük engel olarak "bankacılık sisteminde kadının korunmaması" olduğunu ifade etti.
Birçok bankada kadın girişimciler için bütçe ayrıldığını bildiren Bulut, "Ancak kadınlarımız bunları dahi kullanamıyor. Aslında inanılmaz bir teminatla karşı karşıya kalıyor. Oysa Sayın Cumhurbaşkanımızın altını çizdiği gibi daha çok KOBİ düzeyinde kadın var. KOBİ düzeyinde adım atıyorlar, ondan sonra işlerini büyütmekte, sürdürülebilir kılmakta başarılı olamıyorlar. Erkekler gibi tapuları, malları yok, araçları yok. Bankalara teminat gösterecekleri hiçbir şey yok" diye konuştu.
Bulut, bu konuda çalışma yapılması gerektiğini ve getirilecek düzenlemelerin devlet politikaları ile desteklenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Son Dakika › Ekonomi › W20 Zirvesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?