Yaklaşan Krizde Paranın Patronları Devreye Girdi - Son Dakika
Ekonomi

Yaklaşan Krizde Paranın Patronları Devreye Girdi

Yaklaşan Krizde Paranın Patronları Devreye Girdi

IMF ve Dünya Bankası Kalkınma Komitesi Toplantılarına Katılan Yetkililer, Artan Gıda Fiyatları Konusunda Acil Önlem Alınması Gerektiğini Sorunun Birkaç Ay Bile Beklemeye Tahammülü Olmadığını Açıkladı.

14.04.2008 13:01

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası Kalkınma Komitesi toplantılarına katılan yetkililer, artan gıda fiyatları konusunda acil önlem alınması gerektiğini, sorunun birkaç ay bile beklemeye tahammülü olmadığını açıkladı.

Toplantının ardından yapılan basın toplantısında konuşan Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, gıda fiyatlarındaki artışın 100 milyon kişiyi daha yoksulluğa itebileceği uyarısında bulundu. Tehdidin önüne geçebilmek için Birleşmiş Milletlere bağlı Dünya Gıda Programı'na 500 milyon dolar aktarılması gerektiğini söyleyen Zoellick, sorunu Haziran ayında yapılacak G-8 zirvesinde gündeme getireceğini söyleyen İngiltere Başbakanı Gordon Brown'a da karşı çıkarak, "Çok geç kalınmış olur. İçtenlikle söylemek isterim ki o kadar bekleyemeyiz" dedi. Zoellick, "Parayı ağzımızın bulunduğu yere götürmeliyiz. Böylece aç ağızlara yemek yedirebiliriz. Problem bu kader açık ve net" şeklinde konuştu.

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn da, gıda fiyatlarındaki yükselişin sürmesi durumunda, yüz binlerce kişinin kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

Hindistan Maliye Bakanı Palaniappan Chidambaram da yükselen gıda fiyatlarının, toplumsal ayaklanmaların yayılması tehlikesi yarattığını belirtti.

Chidambaram, "fiyat sarmalı" konusunda küresel bir oydaşma sağlamak üzere acele edilmemesi halinde, birkaç ülkedeki toplumsal ayaklanmanın tüm dünyaya yayılacağını, gelişmiş veya diğer ülkeler ayrımı olmaksızın tüm ülkelerin bir şekilde bundan yara alacağını kaydetti.

Hintli Bakan, fiyatlardaki bu "insafsızca" yükselişin tersine çevrilmesi için "acil önlem" gerektiğini vurguladı.

Haiti Başbakanı Jacques-Edouard Alexis'in, gıda ve yakıt fiyatlarındaki artışın neden olduğu ve 5 kişinin ölümü ile sonuçlanan isyan nedeniyle görevinden alınmasından sonra gıda fiyatlarındaki artış tekrar gündeme geldi. Kamerun, Nijerya, Batı Afrika ülkesi Burkina Faso, Endonezya ve Filipinlerde gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle protestolar yapıldı.

Pirinç fiyatları iki ay içerisinde yüze 75 oranında artarken buğday fiyatları ise geçen yıldan bu yana yüzde 120 oranında artış gösterdi.

(BGO-BGO-ÖK-E)

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Yaklaşan Krizde Paranın Patronları Devreye Girdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement