Yarıştırılacak Karpuzlar Depoda, Satılacaklar Tarlada - Son Dakika
Ekonomi

Yarıştırılacak Karpuzlar Depoda, Satılacaklar Tarlada

DİYARBAKIR'da, büyüklüğü nedeniyle geçmişte develerle taşınıp, kılıçlarla kesilen, kentin sembolü karpuzların hasadına başlandı.

31.08.2018 11:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DİYARBAKIR'da, büyüklüğü nedeniyle geçmişte develerle taşınıp, kılıçlarla kesilen, kentin sembolü karpuzların hasadına başlandı. 'Karpuz Festivali'nde yarıştırılacak büyük karpuzlar, soğuk hava deposunda tutulurken, satılacak olanlar ise tarlalarda kaldı. Festivalde dereceye giren karpuzlar, devlet büyüklerine hediye gönderiliyor. Geçmişte büyüklüğü dolayısıyla kılıçlarla kesilen ve develerle taşınan meşhur Diyarbakır karpuzlarının hasadına başlandı. Merkeze bağlı Erimli köyü ile Bismil ilçesinden geçen Dicle Nehri'nin kenarında, nisan ayında ekim yapan çiftçiler, karpuzları topluyor. Diyarbakır karpuzlarının bir kısmı, her yıl düzenlenen festival için hazırlanırken, geri kalanlar ise iç piyasaya satılıyor. Her yıl eylül ayında düzenlenen festivalde yarıştırılacak karpuzlar, Et ve Süt Kurumu'ndaki soğuk hava depolarında bekletiliyor. Üreticilerden karpuzları festival için tartarak, alan yetkililer, özel soğuk hava deposuna götürüyor. Depoya konulan 98 karpuzun kilosunun 35 ile 60 arasında olduğu belirtildi.

'BU YIL KARPUZ ÜRETİMİ DE VERİMİ DE AZ'

Tarım ve Orman Müdürlüğü teknikeri Ramazan Çaran, 16 Ağustos günü teslim aldıkları karpuzların yaklaşık 35 gün depoda bekletildiğini söyledi. Çaran, "98 karpuz, şu an depoda bulunuyor. Yeni tartılacak olan karpuzlar var. Onlar da 5 Eylül'de gelecek. 35 kilonun altında olan karpuzlar diskalifiye oluyor. Bunlar Bismil bölgesinden gelen karpuzlar. Sur ilçesi Erimli köyünden gelecek karpuzları önümüzdeki hafta alacağız. Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla gübre dağıtıldı, güvercin gübresi. Festivale katılacak ve dereceye giren karpuzlara para dahil çeşitli ödüller veriliyor. Toprağın yapısından iklim ve bölgeye has özelliği olan karpuzlar var. İklim değişikliğinden dolayı özellikle bu yıl için söylüyorum; karpuz üretimi azaldı. Havaların sıcak olması nedeniyle yanmalar oldu, hastalıklar oldu. Bu yüzden karpuz üretimi ve verimi de az oldu" dedi.

'ÜRETİCİLER FAZLA EKMEDİ'

Merkez Sur ilçesine bağlı Erimli köyünde yaşayan karpuz üreticilerinden Ramazan Kaya ise üretimin bu yıl çok az olduğunu belirterek, "Karpuzların ekimi ve hasadına kadar en az 80-90 gün geçmesi gerekiyor. Fideleri kavanozlarda yetiştiriyoruz. Çok meşakkatli ve masraflı; ilgi, emek isteyen bir iş. Eskiden kuş gübresi veriyorduk, bu yüzden hem lezzetli hem de büyüktü. Ama şimdi kuş gübresi azaldı. Bu yüzden hem karpuz üretimi azaldı hem de lezzeti kaybolmaya başladı. Havaların sıcak olması nedeniyle de üreticiler fazla ekmedi. Bu yüzden masraf fazla, kar marjı az olduğu için üreticiler, karpuz ekiminden ziyade kar marjı daha yüksek olan ürünlere yöneldi. 10 dönüm alanda ekim yaptığın zaman dünya kadar gübre, mazot, traktör işçilik ve emek istiyor. Üreticiler bu yüzden fazla karpuz ekmedi" diye konuştu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Diyarbakır Bölge Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye'de 2017 yılında, 904 bin 884 dekar alanda ekim yapılırken, 4 milyon 11 bin 313 ton karpuz üretildi. Adana, 831 bin 684 ton karpuz üretimiyle ilk sırada yer alırken, 487 bin 794 ton ile Antalya 2'nci, 196 bin 544 ton ile İzmir 3'üncü ve 163 bin 218 ton ile Diyarbakır 4'üncü sırada yer aldı. - Diyarbakır

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Yarıştırılacak Karpuzlar Depoda, Satılacaklar Tarlada - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement