Yaş Meyve-Sebze Sektörü Sezona Başlarken" Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

Yaş Meyve-Sebze Sektörü Sezona Başlarken" Toplantısı

Finike Ziraat Odası Baüşkanı Halil Sarıçobanoğlu, tarlada, bahçede çalışacak işçi bulmak için çok zorlandıklarını söyledi.

19.10.2017 17:02

Finike Ziraat Odası Baüşkanı Halil Sarıçobanoğlu, tarlada, bahçede çalışacak işçi bulmak için çok zorlandıklarını söyledi.

Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, Antalya Ticaret Borsası (ATB) tarafından "Yaş Meyve-Sebze Sektörü Sezona Başlarken" toplantısında, 2013'de bölgede narenciye ürünlerinin dalında kaldığını ifade etti.

Bu yıl fiyatların iyi seyrettiğini, çiftçinin bir miktar rahatladığını aktaran Sarıçobanoğlu, Finike genelinde yıllık 150-170 bin ton narenciye üretildiğini, bu yıl ürünün 200 bin tonu aşacağının tahmin edildiğini bildirdi.

Sarıçobanoğlu, tarlada, bahçede çalışacak işçi bulmak için çok zorlandıklarını da belirterek, "10 yıl sonra tarımda çalışacak işçi bulamayacağız. Kızım üniversite sınavına girdi, ben 'ziraat mühendisi ol' dedim, inşaat mühendisliğini yazdı. Yetişen çocuklarımız tarımın peşinden koşmuyor, işçi bulamıyoruz." dedi.

74 ülkeye ihracat

Antalya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim Şube Müdürü Mehmet Şen ise Antalya'nın dört mevsim tarım yapabilir bir il olduğunu vurgulayarak, kentin yaş meyve ve sebze ile kesme çiçekte sektöründe birçok üründe lokomotif konumunda bulunduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin 12,6 milyon tonluk yıllık domates üretiminin yaklaşık yüzde 20'sinin, 1,8 milyon tonluk hıyar üretiminin yaklaşık 28'inin, 1,9 milyon tonluk portakal üretiminin yaklaşık yüzde 27'sinin, 2,5 milyon tonluk biber üretiminin yaklaşık yüzde 16'sının Antalya'dan karşılandığını vurgulayan Şen, elma, patlıcan, nar, muz, mantar, yeni dünya, keçiboynuzu, avokado ve susam üretiminde de kentin önemli bir payının bulunduğunu söyledi.

Antalya'da son 14 yılda tarımsal üretimin yüzde 60, ihracat miktarının 3 kat, ihracat değerinin ise 7 kat arttığına işaret eden Şen, "2016'da 74 ülkeye tarım ürünü ihracatı gerçekleştirildi. Önceki yıllarda en önemli pay Rusya Federasyonu'yken bu yıl AB ülkeleri ilk sırada yer aldı. Asya pazarında da hareketlenme olduğunu görüyoruz." diye konuştu.

Tüm tüketicilerin gıda güvenliği garantisi, izlenebilirliklik, kayıtlı, kontrollü, sertifikalı üretim, kalite ve ürün çeşitliliği istediğine değinen Şen, bu istekleri dikkate alarak planlama yaptıklarını bildirdi.

Antalya Zirai Karantina Müdürü Ekrem Çetin de önümüzdeki dönemde Rusya'nın patlıcan ve nar yasağını kaldırmasını beklediklerini söyledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Yaş Meyve-Sebze Sektörü Sezona Başlarken' Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement