Nihayet Neden Günlük Olduğu Anlaşıldı - Son Dakika
Emlak

Nihayet Neden Günlük Olduğu Anlaşıldı

Nihayet Neden Günlük Olduğu Anlaşıldı

Şanlıurfa'da da bulunan özellikle fuhuş yapmak amacıyla günübirlik 'ev kiralamaları' nihayet ilgili bakanlık tarafından fark edildi.

21.10.2016 10:23

Fuhuş ve bazı suç örgütleri tarafından rağbet gören günlük ev kiralama işini bildirimsiz yapanlara büyük cezalar geliyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı günlük ev kiralayanlara ağır yaptırımlar uygulayacak. Urfa'da değişik ilçe ve semtlerde günlüğü 100 liradan evler kiraya veriliyor. Reklamı ise sosyal medyadan yapılıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen yönetmelik çalışması ile mevzuata aykırı günlük ev kiralayan emlakçılara ağır cezalar getiriliyor. Belirlenen standartlara uymayanlar sektörde varlık gösteremeyecek. Artık önüne gelen bu işi yapamayacak. Otel ve pansiyonlarda kalan şahısların kimlikleri online olarak güvenlik birimlerine bildiriliyor. Bu tür kiralama yöntemi kullanılan evlerde ise Kimlik Bildirme Sistemi bulunmadığı için suçtan aranan şahıslar bu tip daireleri saklanmak ve suç işlemek maksatlı kullanabiliyor. Özellikle son dönemlerde günlük kiralık evler terör örgütleri ve fuhuş çetelerinin gözdesi haline geldi. Daha önce yaşanan canlı bomba olaylarında da militanların bu evlerde kaldığı tahmin ediliyor. Ev kiralama işinde gerekli bildirimde bulunmayanlar yardım ve yataklık suçundan ceza alacak.

Daha Çok Öğrenciler Kiraya Veriyor

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın kayıtdışı günlük kiralık evlerle ilgili yapılması planlanan düzenlemeyle emlakçılara da düzenleme getirilecek. Böylece önüne gelen emlakçılık yapamayacağı için terör örgütleri, fuhuş çeteleri başta olmak üzere suça bulaşmış olanlara önemli bir darbe vurulmuş olacak. Bakanlığın belirlenen standartlarına uymayanlar ise sektörden el ayak çektirilecek. Emlakçıların yanı sıra günlük kiralama işlerini öğrenciler de yapıyor. Para bulamayan üniversite öğrencileri para kazanmak için oturdukları evleri saatlik veya günlük olarak kiralıyorlar. Kiraladığı kişinin kim olduğunu bilmeyen öğrenciler ev sınırları içerisinde suç işlendiği zaman da suça bulaşmış oluyor.

Suça Bulaşmış Kişilerce Kullanılıyor

Otel ve pansiyonlarda kalan şahısların kimlikleri güncel olarak güvenlik birimlerine bildiriliyor. Ancak bu tür kiralama yöntemi kullanılan evlerde ise Kimlik Bildirme Sistemi bulunmadığı için suçtan aranan şahıslar bulunamıyor. Örgüt militanları ve suça bulaşmış kişiler genellikle bu tip günlük kiralık evleri saklanmak ve suç işlemek amacıyla kullanıyor. Evini günlük kiraya verenlerin ticaret yaptıkları için otel gibi değerlendirilmesi ve esnaf odasına kayıt yaptırarak vergi ödemesi gerekiyor. Bu şekilde bildirim yapanlar kayıt altına alınacak ve bu işi yasal olarak yapanların evlerinde kalanlar ise güvenlik birimlerine bildirilecek. Ancak işi kaçak yolla yapıp para kazanmak isteyenlere ise ağır cezai yaptırımlar geliyor. Part daireler, günlük kiralık evler, günlük kiralık daireler ve günlük kiralık rezidanslar için işletme sahibinin mülki idare amirlerine beyanda bulunması ve izin almaları gerekmekte. Ayrıca günlük kiralık ev sahibinin esnaf ve sanatkârlar odalarından birine kayıt yaptırması, vergi vermesi, "yapı kullanma izin belgesi" alması gerekmekte. Ticari işletme haline gelmiş günlük kiralık evlerde kalanların kimlik bilgisi otellerde olduğu gibi karakollara bildirilecek. Genelgeyle günlük kiralık evlerin cezai işlemleri otellerdeki gibi önce uyarı cezası, sonra para cezası, sonra kapatma cezası şeklinde uygulanacak. Günlük kiralık ev sahipleri, apart işletmecileri, buralarda konaklayan, kiralayan ve kiralayanın yanında kalanların kimliklerini bildirmek emniyet birimlerine bildirmek zorunda olacak. Otellerde uygulandığı gibi günlük kiralık evlerde de kimlik bilgileri online sisteme girilecek ve tüm güvenlik birimleri aynı anda bu bilgilere ulaşabilecek. Mevcut sistemde kullanan kişiler, oturdukları yerlerin muhtarlarına kayıt olmak zorundalar. Günlük kiralık ev kiralayan başta öğrenciler olmak üzere geçici süreli konaklayanların bir bölümü bu bildirimi yapmıyor.

Topal: Günlük Kiralık Evler Urfa'da Çoğaldı

Şanlıurfa Tüm Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Fatih Topal, vatandaşların günlük ev kiralarken kaydı olan emlakçılardan kiralamaları gerektiğini ifade etti. Topal, "Son zamanlarda Ankara, İstanbul ve İzmir gibi olan şehirlerdeki günlük kiralık evler bizim Urfa'da da çoğaldı. Bu işi bazı gruplar para kazanmak için yapıyor. Ama para kazanırken bazı sorunlar da oluyor. Çünkü bu evlerde oteller ve pansiyonlar gibi kayıt tutulmadığı için güvenlik birimleri burada kalan kişilerin kimlik bilgilerini göremiyor. Çoğu zaman bu evler suç işlemek, örgütler ve çeteler tarafından kullanılıyor. Bu evleri kiraya verenler de bilmeden veya istemeden de bu tür suçlara yardım ve yataklık ettikleri için haklarında ciddi adli cezalar uygulanıyor. Biz bakanlığın yaptığı bu çalışmayı son derece anlamlı ve önemli buluyoruz. Bu işi yapmak isteyenler gelsin kaydını yapsın, gerekli izinleri alarak tamamen yasal şekilde yapsın. Vatandaşlarımızdan da isteğimiz, bu gibi günlük ev kiralamak istediklerinde işi yasal yapan, kaydı olan emlakçılardan yapsınlar" dedi.(Kaynak: Gazete İpekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Emlak Nihayet Neden Günlük Olduğu Anlaşıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement