Elle yenen kelle Sivas'ta kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi
Fırında 16 saatten fazla pişirilip balta ile kırılan kelle Sivas'ta sabah kahvaltısı olarak sunuluyor
SİVAS - Sivas'ta taş fırınlarda pişirilip, balta ile kırılan kelle sabah kahvaltılarının vazgeçilmesi olarak sofralarda yerini alıyor.
Kentte kelle fırınları şehir dışından satın aldıkları küçükbaş hayvan kellelerini büyük bir zahmetle temizledikten sonra taş fırınlara veriyor. Yaklaşık 16 saat fırında
kalan kelleler pişiriliyor. Pişirildikten sonra fırından çıkarılan kelleler daha sonra baltayla vurularak ortadan ikiye ayrılıyor. Kelleler, saat 06.00'dan itibaren fırınlarda satışa sunuluyor. Kelle fırınlarına gelen vatandaşlar pişirilen kelleri alarak kahvaltı sofralarında tüketiyor.
Fırın işletmecisi Eren Sönmez," Sivas halkına kelle yetiştirmeye çalışıyoruz çünkü baya rağbet var. Bu lezzeti her yerde bulamıyoruz. Pişirme özelliğinden dolayı, buna fırın usulü diyoruz. Közde kendi sıcaklığında pişiyor. Merak edenler geliyor, gelen her misafire de ikram ediyoruz. Burada ki kesimler, Sivas'ta kuzu tüketimi olmadığı için genelde doğu illerinden geliyor. Diyarbakır, Malatya ve Kayseri'den gelir. Kesim yerleri neredeyse oradan geliyor" dedi.
"Adana'nın ciğeri varsa bizim de kellemiz var"
Her sabah kahvaltı da kelle yiyen Hasan Heper ise," 55 yaşındayım. Kelle yemekten vazgeçemiyorum. Haftanın hemen hemen her gününde kelle yiyebiliyorum. Çok değişik tatları var bu kellenin altı yedi çeşit tadı vardır. Dil, göz, yanak eti, boğazı yani değişik değişik tatları vardır. Her aldığın lokmada değişik bir tatla yersin. Sivas'ın sabahları vazgeçilmezidir kelle. Sivas'ta değişik kahvaltı çeşididir ve insanları tok tutar. Bazı illerin kendine has kahvaltı türleri vardır. Adana'nın ciğeri vardır bizim de kellemiz var. İnsanların gelip tatması lazım" diye konuştu.
(UY-
Son Dakika › Genel › Elle Yenen Kelle Sivas'ta Kahvaltı Sofralarının Vazgeçilmezi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?