Küçücük Bir Kozadan Kilometrelerce İpek İplik Çıkıyor - Son Dakika
Genel

Küçücük Bir Kozadan Kilometrelerce İpek İplik Çıkıyor

Küçücük bir kozadan kilometrelerce ipek iplik çıkıyor Beyin ameliyatlarında bile kullanılan ipek ipliği bu kozalardan üretiliyor Bilecik Belediyesi Yaşayan Şehir Müzesi Müdüresi Yurdanur Kırlı: "Bir kozadan kilometrelerce ipek iplik üretiliyor" "Bu iplik beyin ameliyatlarında bile...

08.06.2018 22:46

Küçücük bir kozadan kilometrelerce ipek iplik çıkıyor

Beyin ameliyatlarında bile kullanılan ipek ipliği bu kozalardan üretiliyor

Bilecik Belediyesi Yaşayan Şehir Müzesi Müdüresi Yurdanur Kırlı: "Bir kozadan kilometrelerce ipek iplik üretiliyor"

"Bu iplik beyin ameliyatlarında bile kullanılıyor"

"Bazı ziyaretçilerimiz çok duygulanarak ağlıyor"

"Beyin ve kalp ameliyatlarında Türk ipeği kullanılmaktadır"

BİLECİK - Yaklaşık bin 500 yıllık bir geçmişe sahip ipek böcekçiliği Bilecik'te yaşatılırken bir kozadan kilometrelerce ipek iplik üretiliyor.

Bilecek Belediyesi tarafından kente kazandırılan Yaşayan Şehir Müzesi Zanaatkar Bölümünde yer alan 'İpekçi' kısmında gelen ziyaretçiler bir tırtılın ipek böceği ardından koza sarmasına kadar kısmı canlı olarak seyredebiliyor. Yapılan etkinlik hakkında bilgi veren Bilecik Belediyesi Yaşayan Şehir Müzesi Müdüresi Yurdanur Kırlı, amaçlarının her ay farklı bir zanaatin kendine özgü geleneği yaşatmak ve canlandırmak olduğunu söyledi. Kırlı, "Mayıs ayında ipek böcekçiliğimize başlayarak Haziran'ın ikinci haftasına kadar sürecek olan bir etkinliğe başladık. İpek böceklerimiz mayıs ayında gözlerini açıyor ve haziranın ilk haftalarında da kozaya çıkıyorlar. İki gün önce kozaya çıkmaya başladı ipek böceklerimiz. Bir kısmı daha dut yaprağı yeme ve çamların üzerinde ilerleme aşamasındalar. İpek böceklerimiz 30'uncu gün kozaya çıkmaya başladılar. Bugün 33'üncü günleri. 40'ıncı günlerine kadar tamamen kozaların sertleşmesini beklemekteyiz ve bu aşamada dut yapraklarının üzerine de piner, çam, acı ot ve bu tür otlarımızın koyarak ipek böceklerimizin üzerine çıkıp kozayı sarmalarını amaçladık ve sarmaya başladılar" dedi.

"Bazı ziyaretçilerimiz çok duygulanarak ağlıyor"

Kırlı, unutulmaya yüz tutmuş ipek böceklerine ziyaretçilerin yoğun ilgisi olduğunu anlatarak, "Müzeye gelen ziyaretçiler çoğu ilk defa gördüklerinden dolayı çok mutlular. Bazı kesimde özellikle orta yaş ve yaşlı kesimde tabi daha önce bu olayı yaşadıklarından dolayı geçmiş mazilerini canlandırıyorlar. Bazıları ağlıyor, çok duygulanıyorlar ve buraya geldiklerinden dolayı ipek böceklerini canlı gördüklerinden dolayı çok memnunlar. Bu ipekten ipek gömleklerimiz, eşarplarımız, mendillerimiz ve kravatlarımız olmaktadır. Fakat bu işin içinde de Çin ve Yeni Zelanda bulunmakta. Onlar daha çok yapay dut yapraklarıyla ipekleri besleyerek daha fazla kar elde etme amacındalar. Fakat şu an halen beyin ameliyatlarında ve kalp ameliyatlarında Türk ipeği kullanılmaktadır" ifadelerini kullandı.

"Bilecik'in ipek böceği yetiştiriciliğinde Türkiye birinciliği bulunmaktadır"

Kırlı son olarak Bilecik'in 1990 ile 1995 yılları arasında ipek böceği yetiştiriciliğinde Türkiye birinciliğinin bulunduğunu söyleyerek, "Taşı mermer, toprağı seramik, yaprağı ipek Bilecik'imizde özellikle ipek böcekçiliği etkinliği yapmak istedik. Mayıs ve Haziran ayları da bu etkinliğimizi yapmak için uygundu. Özellikle Bilecik'e gelen vatandaşlarımızın hep merak ettiği konudur. Yaprağı ipek derken kastettiğimiz olay tamamen ipek böcekçiliğidir. Çünkü 1990 ile 1995 yılları arasında Bilecik'in Türkiye birinciliği bulunmaktadır" ifadelerine yer verdi.

Kaynak: İHA

Son Dakika Genel Küçücük Bir Kozadan Kilometrelerce İpek İplik Çıkıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement