Birinci Uluslararası Uygur Kültür ve Toplumu Konferansı, ABD'nin başkenti Washington'da başladı.
George Washington Üniversitesi Orta Asya Programı tarafından organize edilen ve ilk olma özelliği taşıyan konferansa, aralarında Dünya Uygur Kongresi Başkanı Rabia Kadir, Freedom House Başkanı David Kramer, Uluslararası Af Örgütü'nün Savunma Direktörü T. Kumar'ın yanı sıra dünyanın farklı ülkelerinden gelen 40'a yakın akademisyen katıldı. Uygur toplumu, tarihi ve kültürüne yönelik araştırmaların ele alınacağı konferans, 3 gün sürecek.
Konferansın açılışında konuşan Dünya Uygur Komitesi Başkanı Rabia Kadir, bir Uygur olarak halkına yönelik ilk kez böyle bir konferansın düzenlemesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Uygur kültürünün dünya medeniyetlerine katkı sunan çok zengin bir kültür olduğuna dikkati çeken Kadir, "Ne yazık ki bu zengin kültür şu anda Çin'deki komünist partinin politikaları yüzünden yok olmak üzere. Bir örnek vermem gerekirse Uygur akademisyen İlham Tohti'ye sadece Uygurlulara yapılan zulme yönelik endişelerini dile getirmesinden, sesini yükseltmesinden dolayı birkaç gün önce ömür boyu hapis cezası verildi. İlham Tohti, sadece bir örnek. Çin'de onun gibi aynı pozisyonda olan binlere kişi bulunuyor. Biz, bunları Çin hükümetinin Uygurlara yönelik doğrudan saldırısı olarak görüyoruz. Bu konferansa katılan akademisyenlerin Uygur kültür ve tarihine yönelik çalışmalarını sürdürmelerini rica ediyorum ki böylece Uygurların kısılan seslerinin duyurulmasına yardımcı olurlar" diye konuştu.
Düşünce kuruluşu Freedom House (Özgürlük Evi) Başkanı David Kramer de Çin'deki hükümetin ülkedeki etkin unsurlara yönelik ayrımcılığını izlemeyi sürdürdüklerini belirterek, ayrımcılığa maruz kalan en büyük topluluğun başında da Uygurların geldiğini vurguladı.
Doğu Türkistan'daki Müslümanların seslerini duyurmak için yaptıkları protestolarda bugüne kadar yüzlerce insanın öldürüldüğünü hatırlatan Kramer, Çin'in, haklarını savunan bu insanları terörist olarak adlandırdığını söyledi. Kramer, kanlı olayların yaşandığı bölgelere girişin hükümet yetkilileri tarafından engellendiğine, internetin ülkede sadece hükümetin propaganda aracı olarak kullanılabildiğine dikkati çekti.
Uluslararası Af Örgütü Savunma Direktörü T. Kumar da Doğu Türkistan'da yaşayan Uygurların şartlarının her geçen gün kötüleştiğine işaret etti. Kumar, "Uygur halkının haklarını korumak için ciddi adımlar atılması gerekiyor. Eğer bu halkın son yıllardaki durumunu analiz ederseniz, onları içinde bulunduğu yaşam şartları iyileşme göstermiyor, her geçen gün daha da kötüleşiyor" diye konuştu. Kumar, Müslüman ülkelerin bu olup bitenlere sessiz kalmalarını eleştirdi.
Çok sayıda yuvarlak masa toplantıların yapılacağı konferans cumartesi günü sona erecek. - Washington DC
Son Dakika › Güncel › 1. Uluslararası Uygur Kültür ve Toplumu Konferansı Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?