11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları - Son Dakika
Güncel

11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları

11.Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, şiddete prim verilmemesi, herkesin hakkını, hukukunu ve hürriyetini araması gerektiğini söyledi.11.Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nda konuşan Kültür ve Turizm...

02.06.2013 10:26

11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, şiddete prim verilmemesi, herkesin hakkını, hukukunu ve hürriyetini araması gerektiğini söyledi.

11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, on yıl boyunca çok uzun bir yol yürüdüklerini belirterek "On yıl içerisinde Türkiye 100 yıllık bir mesafeyi sizin desteğinizle yürüdü. Bir ülke zengin olabilir, güçlü olabilir, fakat bir ülkenin manevi varlığı küvetli değilse o ülke kalıcı olamaz. Tarihe baktığımızda iz bırakan devletlerin ya milletinin maneviyatı güçlü ya da devletin dili en yukarıda tutulmuştur. Bir devletin dili, edebiyatı, kültürel varlığı güçlü değilse hiçbir şekilde o devletin geleceğe yürümesi, akıllıca olarak ayakta kalabilmesi söz konusu olmayacaktır" dedi.

Türkçe Olimpiyatlarına katılmanın kendisi için büyük bir şeref olduğunu kaydeden Çelik, milletin millet olarak mevcut olması için dili ve kültürel varlığının güçlü olması gerektiğini ifade etti. Stadı dolduran izleyicilere seslenen Bakan Çelik, "Siz bugün Antalya'da burayı doldurarak sadece Antalya'ya ve Türkiye'ye mesaj vermiyorsunuz. Sizin buradan verdiğiniz mesajı her tarafa ulaştırıyoruz" dedi.

ÇÖZÜM SÜRECİ

Çözüm süreci ile ilgili de konuşan Bakan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz bin yıldır bu topraklarda bu ülkedeki bütün etnik mensuplarla, hepsinin kültürünü, kimliğini, manevi varlığını, manevi mirasını koruyarak, her birinin farklılığına saygı göstererek, ortak bir noktada büyük bir çatının altında tek bir millet olmayı başardık. O yüzden şundan emin olunuz ki, çözüm süreci sizin arzularınız, sizin değerleriniz ve sizin isteklerinizin dışında zerre kadar sapma göstermez. Devletin varlığı üzerine, niteliği üzerine bir pazarlık söz konusu değildir, milletin vasfı üzerine pazarlık söz konusu değildir. Yapılan iş geçmişte bazı Türkiye'deki kardeşlerimizin anadillerinin yasaklanması, kimliklerinin yasaklanması, hakkaniyete sığamayan, adalete sığamayan, insanlık ve demokrasiyle bağdaşmayan yanlış uygulamaların ülkemizden kaldırılmasıdır."

Büyük bir kültürün manevi çocukları olduğunu hatırlatan bakan Çelik, şunları söyledi:

"Bağdat'ta huzur yoksa Hakkari'de huzur yoktur, Saraybosna'da huzur yoksa İstanbul'da huzur yoktur. Şam'da Halep'te huzur yoksa Ankara'da da huzur yoktur. Biz büyük bir kültürün manevi varlığın çocuklarıyız. Dünyanın neresinde bir mazlum varsa ona ilk önce Anadolu'nun elini uzatırız biz"

KİMSE İKİNCİ SINIF VATANDAŞ DEĞİL

Türkiye'de kimsenin ikinci sınıf vatandaş olmadığını ifade eden Çelik, Türkiye'de geçmişte birilerinin insanlara ana dilinden, inancından, kimliğinden ve dininden dolayı ikinci sınıf olarak yaklaştıkları, ama artık bunların olmadığını savundu.

Türkiye'de 'Alevi Sünni çatışması olabilir mi?' sorularının zaman zaman gündeme geldiğini ifade eden Bakan Çelik, böyle bir şeyin mümkün olmadığını, Alevi, Sünni, Türk ve Kürt'ü ile bir Allah'ın yolundan gittiklerini ifade etti.

ŞİDDETE PRİM VERİLMEMELİ

Bakan Çelik, konuşmalarını şöyle sürdürdü: "Kimileri aramızda demokratik protesto haklarını sonuna kadar kullanabilir. İnsanların şiddete prim vermemesi, hak, hukuk ve hürriyet içerisinde kendi hakkını, hürriyeti ve hukukunu araması gerekiyor. Kimse kimseye rakip değildir, hepimiz aynı Türkiye'nin çocuklarıyız."

Bu yıl 11'incisi düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın Antalya ayağı Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) organizasyonunda yapıldı.

20 ülkeden 72 öğrencinin katıldığı etkinlik Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Stadyumu'nda yapıldı. Sunuculuğunu Ertem Şener ve Kosovalı öğrenci Ermira Krusha ile Tacikistanlı öğrenci Sohruh Yunusov'un yaptığı 11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'na Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları ve AK Parti Antalya Milletvekilleri Mevlüt Çavuşoğlu, Menderes Türel ve yaklaşık 40 bin vatandaş katıldı.

65 ülkenin yayın yaptığı etkinlikte açılış konuşması yapan AÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdullah Aziz Ergin de dünyaya barış köprüsü kuran bu tür etkinliklerin, din, dil ve ırk gözetilmeden tüm bireyleri tarafından önemsenmesi, sahiplenilmesi ve desteklenmesi gerektiğini belirterek

"Türkçe Olimpiyatları karanlığın içinden fışkıran bir meşale gibi gönülleri ve ruhları aydınlatacaktır" dedi.

Havai fişek gösterileri ile başlayan etkinlikte farklı ülkelerin çocukları Türkçe şarkı söyledi, halk dansları yaptı şiirler okudu.

BU DAVAYA GÖNÜL VERENLERE TEŞEKKÜR EDİYORUZ

Gecenin ilerleyen dakikalarında 11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları sponsorlarına plaket verildi. Plaketi veren AK Parti genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu bir konuşma yaptı. Sevgi, barış, coşku ve gururu beraber yaşadıklarını kaydeden Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Buna vesile olan, bu organizasyonu düzenleyen ve bu organizasyona maddi manevi destek veren herkese teşekkür ediyoruz. Sadece Antalya'da değil tüm Türkiye'de, sadece Türkiye'de değil dünyadaki ülkelerin üçte ikisinde bu sevinci yaşatan, bu davaya gönül veren herkese sonsuz teşekkür ediyoruz. Türkiye'mizin, milletimizin dünyada itibarını artıran ve o ülkelerde gönüllü elçiler yetiştiren, hatta hiçbir şey yapmıyorsa bile dualarını eksik etmeyen bütün vatandaşlarımıza selamlar teşekkür ediyorum."

TÜRKÇE OLİMPİYATINA KATILANLAR

İzleyicilerin coşkuyla alkışladığı şarkılar içerisinde Mısır'dan gelen Amr Mohamed'in Müslüm Gürses'in sevilen parçalarından 'Senden vazgeçmem', Azerbaycan'dan gelen Ayten Hacıyeva 'Yetiş' türküsünü, Afrika, Uganda'dan ve Bulgaristan'dan gelen çocuk grupları Türk Halk Oyunları'nı, Moğolistan'dan Ularkhan Maslibai 'Karlı Kayın Ormanında' türküsünü söyledi.

Makedonya'dan gelen Muhammed Tahiri de Nazım Hikmet'in 'Güneşi İçenlerin Türküsü' şiirini okudu. Şiirin ardından konuşan Tahiri, "Siz insanları burada görünce çok sevindim, şiirimi içten söyledim. Sizleri seviyoruz" dedi.

Moldova'dan Diana Brescan 'Bir Zamanlar Deli Gönlüm' şarkısı ile coşkulu alkışlarla sahneden ayrılırken, gecenin sunuculuğunu yapan Tacikistanlı öğrenci Sohruh Yunusov'un söylediği Sezen Aksu'nun 'İkinci Bahar' şarkısı

beğenildi. Gecenin ilerleyen dakikalarında Meksikalı Jaqueline Garcia 'Günün birinde' şarkısını söyledi.

11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları plaketlerin verilmesiyle sona erdi. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement