15. Aydın Doğan Ödülü "Türk Halk Müziği" Dalında Mehmet Özbek'e Verildi - Son Dakika
Güncel

15. Aydın Doğan Ödülü "Türk Halk Müziği" Dalında Mehmet Özbek'e Verildi

15. Aydın Doğan Ödülü "Türk Halk Müziği" Dalında Mehmet Özbek\'e Verildi

Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuarı'na Hizmet Ödülü Verilmesini Kararlaştırdı.

15.02.2011 15:30

* Seçiciler Kurulu ayrıca Türk Halk Müziği ve Oyunları alanlarında ülkenin tanıtımına başarılı katkılar sağlayan Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuarı'na hizmet ödülü verilmesini kararlaştırdı.

* Aydın Doğan Ödülü Töreni, 11 Nisan 2011 Pazartesi günü İstanbul Hilton Convention Center'da yapılacak.

Vakıf Yönetim Kurulu tarafından, Vakfın kurucusu adına 1996 yılından bu yana düzenlenen Aydın Doğan Ödülü'nün 2011 yılında , Türk Halk Müziğinin son yıllarda yaptığı aşamalar göz önüne alınarak, ?Türk Halk Müziği" dalında verilmesine karar verildiği açıklandı..

Aydın Doğan Vakfından (ADV) yapılan açıklamada Aydın Doğan Ödülü'nün, ülkemizde kültür, sanat, edebiyat ve bilim eserlerini yaratıcılarının kişiliğinde, çeşitli dallar için verilen uğraşları, özveriyi, kaliteyi ve mükemmelliğinin yanı sıra emek verenlerin çalışma ve birikimleri ile ulusal ve uluslararası platformda övgü kazananları, mesleklerine başladıkları günden bugüne kadar gösterdikleri başarılar doğrultusunda ödüllendirerek, Türk insanının kültürünü ve yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla verildiği belirtildi..

Yazılı açıklama şöyle devam etti;

"Bu yıl Türk Halk Müziği dalında verilen Aydın Doğan Ödülü'nün, Yücel Paşmakçı (Başkan), Melih Duygulu, Erdal Erzincan, Zafer Gündoğdu, Doğan Hızlan, Prof. Songül Karahasanoğlu, Arif Sağ, Hasan Saltık ve Süleyman Şenel'den oluşan Seçiciler Kurulu, 14 Şubat 2011 Pazartesi günü, ödül adayları üzerinde açık tartışma ve eleme yöntemiyle yaptığı toplantıda; Türk Halk Müziğine solist, yönetici, koro şefi, derlemeci, notist ve akademik yayınlar yoluyla verdiği sayısız hizmetler, İstanbul Belediye Konservatuarı Folklor Tatbikat Topluluğu, TRT İstanbul Radyosu ve TRT Müzik Dairesi Başkanlığı'nda Şube Müdürü ve Müzik Dairesi Başkanı olarak verdiği kurumsal hizmetler, Kültür Bakanlığı Türk Halk Müziği Korosu kurucu şefi ve yöneticisi olarak verdiği idari hizmetler, yurt içi ve yurt dışında verdiği ve yönettiği konserler, derlediği ve notaya aldığı eserlerle halk müziği genel repertuarına kazandırdığı eserler ve akademik hayatta yetiştirdiği öğrenciler nedeniyle, Aydın Doğan Ödülü'nü Mehmet Özbek'e verdi.

Seçiciler Kurulu ayrıca, ülkemiz kültür-sanat hayatına ve bu bağlamda Türk Halk Müziği ve Oyunlarına 1984 yılından bu yana bir eğitim kurumu olarak hizmet veren; halk müziği alanında değerli akademisyenler yetiştiren, oluşturduğu derleme heyetleri tarafından yurt içi ve yurt dışında Türk müzik kültürü verilerine ilişkin folklorik/etnografik eserlerin derlemesini ve arşivlenmesini sağlayan, yetiştirdiği halk müziği sanatçıları Türk Halk Müziği ve Oyunları alanlarında ülkemizin tanıtımına başarılı katkılar sağlayan Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuarı'na hizmet ödülü verilmesine karar vermiştir."

Aydın Doğan Ödülü Töreni, 11 Nisan 2011 Pazartesi günü İstanbul Hilton Convention Center'da yapılacak.

MEHMET ÖZBEK'İN ÖZGEÇMİŞİ

1945 yılında Şanlıurfa'da doğdu. İlk ve orta tahsilini burada tamamladı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı öğrenimi gördü. Aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde ?Urfa Türkülerinin Dil ve Anlatım Özellikleriö adlı teziyle doktorasını tamamladı ve ?edebiyat doktoruö unvanını aldı. Öğrencilik yıllarında, İstanbul Belediye Konservatuarı'nın Türk Müziği Nazariyatı Bölümü'ne devam etti. 1966 yılında TRT kurumunun açmış olduğu sınavı kazandı ve İstanbul Radyosu'nda Türk Halk Müziği Stajyer Sanatçı, 1969 yılından sonra da sanatçı olarak çalışmalarını sürdürdü. 1977 yılında aynı radyonun Türk Halk Müziği ve Oyunları Şube Müdürlüğü, 1982 yılında da TRT Müzik Dairesi Türk Halk Müziği ve Oyunları Müdürlüğü görevlerine atandı. 1983-1995 yılları arasında Hacettepe, 1998-2000 yılları arasında Gazi, 2006-2007 ders yılında ise Ankara Üniversiteleri Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümleri Halk Bilimi Anabilim Dallarında Türk Halk Müziği dersleri verdi. 1996-2002 yılları arasında Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Bilim Kurulu Üyesi olup Müzik Perde ve Sahne Sanatları Kolu Başkanı olarak çalıştı. Haziran 1986'dan başlayarak kuruluşunu gerçekleştirdiği Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korosu'nun şefi olarak görevini sürdüren Özbek, Ekim 2007'de kendi isteğiyle bu kurumdan emekliye ayrıldı.

1966 yılından başlayarak profesyonelce Türk Halk Müziği ses sanatçısı ve şefi olarak çalıştı. 1977-1986 yılları arasında TRT Türk Halk Müziği Denetleme ve Repertuar Kurullarında da üye ve başkan olarak görev yaptı. Başta Urfa olmak üzere Anadolu'da birçok yörenin; yurtdışında ise Irak, Azerbaycan, Yugoslavya, Bulgaristan ve Romanya Türklerinin halk ezgilerini derledi. Sözlü ve sözsüz olmak üzere bunların 300 kadarını TRT repertuarına kazandırdı. TRT kurumunda bulunduğu dönemlerde radyoda hazırladığı: "Aşıklık Geleneği", "Türk Halk Çalgıları", "Türküler Ne Der", "Türkülerin Dünü Bugünü", ?Bilnce Sevdiklerimiz" televizyonda hazırladığı: "Yurdun Sesi" programıyla o güne kadar radyo bünyesinde kullanılmayan Tar, Kaval, Zurna, Tulum gibi çalgıları ilk defa bir orkestra disiplini içinde kullanarak Türk Halk Müziğinin çalgı ve repertuar bakımından temel değerlerini ortaya koyup alışıla gelmişin dışında yaptığı icralarla bu müziğin zenginliğini ve evrenselleşmeye açık olduğunu vurguladı. "Elimizden obamızdan", "Kervan" adlı TV programlarla yine o güne kadar yabancısı bulunduğumuz, Kazak, Kırgız, Özbek ve Türkmenlerin oyun ve müziklerinden örnekler vererek Türk dünyasının genişliğini ve bu alan içindeki kültür birliğini vurgulamaya çalıştı.

Japonya, Suudi Arabistan, Yugoslavya, Irak, Almanya, Hollanda, Danimarka, İsveç, Mısır ve Azerbaycan olmak üzere yurt dışında ve yurt içinde konserler vererek Türk Halk Müziği'ni tanıttı. Japonya'nın en büyük kültür kurumu olan MİN-ON'un davetlisi olarak 1980 yılında gittiği Japonya'nın 10 şehrinde, Prof. Koizumi yönetiminde verdikleri açıklamalı konserlerle başta Urfa türkü ve hoyratları olmak Türk halk müziğinin zengin ve orijinal değerlerini tanıttı. Konserlerin bazı ezgileri Sony şirketi tarafından LP haline getirildi. Yaptığı basın toplantısıyla Türkleri ve onların kültürlerinin tanıtılmasını ve sevilmesini sağladı.

Altun Hızma, Türkülerin Dilinden, Mum Kimin Yanan Kerkük, Yadigâr Türküler adlı albümleri, uzunçalarları ve 45'lik plakları; Folklor ve Türkülerimiz, Müzik Eğitimi, Türk Halk Çalgı Bilgisi, Türk Halk Müziği Terimleri Sözlüğü, Türkülerin Dili adlı kitapları da bulunan Özbek'e bu örnek hizmetlerinden dolayı Haran Üniversitesi tarafından kendisine ?Fahri Doktor" unvanı verildi.

ÖDÜLLERİ

* Türk Folklor Araştırmaları Kurumu tarafından, İhsan Hınçer adına her yıl verilen ?Türk Folkloruna Hizmet" ödülü, 1984 Ankara

* Türkiye Yazarlar Birliği tarafından, Türk musikisi dalında, Türk Halk Musikisi konusundaki çalışmaları ve konserleriyle, verdiği ?Yılın yazar, fikir adamı ve sanatçıları - 1985ö ödülü, 1986-Ankara

* TRT Kurumu tarafından, ?Yılın Türküsü ve İcracısı, Beyaz Gül Kırmızı Gül adlı ezginin derleyicisi ve icracısıö 1988 ödülü, 1989-Ankara

* Anadolu Folklor Vakfı tarafından, ?Türk Halk Bilimine Hizmet Ödülüö, 1991-Ankara

* Ankara Halk Aşıkları Kültür ve Araştırma Derneği tarafından, Türk halk müziğinin gelişmesinde gösterdiği çabalar ve katkılar nedeniyle ?Hizmet Ödülüö, 1995-Ankara

* TÜRKSAV, Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı tarafından, ?Türk Dünyasına Hizmet Ödülü 1997ö 7 Mayıs 1998-Ankara

*TKHV, Türk Kültürüne Hizmet Vakfı ?Şükran Ödülü" 2010-İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 15. Aydın Doğan Ödülü 'Türk Halk Müziği' Dalında Mehmet Özbek'e Verildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement