"1999'da Yeniydik, Bu Çekilme Farklı" - Son Dakika
Güncel

"1999'da Yeniydik, Bu Çekilme Farklı"

"1999\'da Yeniydik, Bu Çekilme Farklı"

Yıllardır dağda yaşayan Fuat isimli bir PKK'lı 1999'dan bugüne çekilme sürecini gazeteci Hasan Cemal'e anlattı.

21.05.2013 11:19  Güncelleme: 15:28

PKK'nın çekilme sürecine girdiği günlerde Doğu bölgelerindeki hareketlilik sürüyor. Gruplar halinde sınır dışına çekilen PKK'nın değişim sürecini 14 yıldır dağda yaşayan Fuat isimli bir PKK'lı anlattı.

"Devletin bıraktığı yaralar duruyor." diyen Fuat, yaşadıklarını ve gelinen noktayı Hasan Cemal'le paylaştı. PKK'lı Fuat'ın anlatımlarını hikayeleştiren Cemal'in ropörtajın satır başları.

1999'DA YENİYDİK, BU ÇEKİLME FARKLI

Devam ediyor: "Bu sefer çekilmeyle ilgili olarak 1999'a kıyasla daha ciddi bir durum var. 1999 çekilmesinde operasyon yemeyen grup kalmamıştı. Yeniydik, bilmiyorduk. Önderlik esaret altında, nasıl olacak bu iş, diyorduk. Bu sefer farklı. Çünkü çekilme sürecini bizzat önderlik yönlendiriyor."

AKIDN GERİLLALAR BÖLGEYİ ETKİLEDİ

Dağdaki kadınları soruyorum, anlatıyor: "Bölgenin etkilenmesi en çok kadın gerillalarla başladı. Bizim köyde, evde kalan kadınlar da, anneler de bundan etkilendi. Özgüven kazanmaya başladılar. Kadının özgürleşme meselesi yani… Gösteri oldu mu, serhildan oldu mu, kadınlarımız ön plana çıkmaya başladılar."

ASKER 'KOKARCA' DERDİ

Dağdan önce bir okul ve memleket hatırası: "Okula başladığımda, 'Kürt değil de keşke Türk çocuğu, öğretmen çocuğu olsaydım' dediğim zamanlar olmuştu… Kürtleri insandan saymazlardı. İlle de Türkleştireceklerdi. 'Türksün' ya da 'Sen Kıro'sun' derlerdi. Kürtlük hep alçaltılırdı. 1990'larda asker 'terörist' de demez 'kokarca' derdi…"

Adı Fuat. 43 yaşında. "Amed'den (Diyarbakır), Kulp'tanım" diyor. 1999'da çekilme başlarken dağa çıkıyor. Çekilmeyle birlikte kendi gerilla grubu Hakurk, Kandil taraflarına gidiyor. Babası hayvan tüccarıymış, kendisi de işsiz güçsüz takılanlardan. 29 yaşındaymış dağa çıktığında. Annesi çok üzülmüş…

FOTOĞRAF ÇEKTİRMEK İSTEMİYOR

Ortaokuldan terk, diyor tahsil durumunu sorunca. Şöyle anlatıyor okulla ilişkisini de:

"Kulp'ta yatılı bölge okuluna gittim. Bir Kürt olarak asimilasyon, Türkleştirme nedir o zaman anlamaya başladım. 12 Eylül darbesi olduğunda çocuktum. Askeri idare, 1982 yılında hocalarımızı içeri attı, görevden aldı, onları yumuşak buldukları için… Yeni gelen hocalar sertti bize karşı, özellikle Kürtçe konusunda…"

KATILMA SÜRECİNİ ANLATIYOR

"1990'ların başıydı. Lice-Kulp-Hani üçgeninde köyler zorla boşaltılmaya başlandı. Siirt,Pervari, Botan'dan itibaren bölgenin insansızlaştırılması… Köy operasyonlarında yaşadıklarımız… Gerilla cenazelerine yapılan saygısızlıklar… O zamanlar asker bize, Kürt köylülerine terörist de demezdi, kokarca derdi. Diyarbakır'dan Kulp'a giderken adım başı olan kontrol noktalarında asker tarafından, polis tarafından devamlı sorgulanırdık, illallah derdik, insanlığımızdan utanırdık."

KÜRTÇE KONUŞMA KORKUSU

Dağların arasında, ıssız yollarda nöbet yerine gitmekte olan iki gerillaya rastlıyoruz. Yan yana, konuşa konuşa yürüyorlar. Sakallı olanı Elazığ'dan. Önce Atatürk Üniversitesi'ne, sonra Mustafa Kemal Üniversitesi'ne gitmiş, ama bitirmemiş. "Anamın babamın Kürtçe konuşma korkusunu hatırlıyorum. Ve babamın o hiç bitmeyen işini kaybetme korkusunu… İşte bunlar ve kimliğimin inkarı nedeniye dağa çıktım bir gün…"

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel '1999'da Yeniydik, Bu Çekilme Farklı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement