2. Uluslararası Ombudsmanlık Sempozyumu - Son Dakika
Güncel

2. Uluslararası Ombudsmanlık Sempozyumu

2. Uluslararası Ombudsmanlık Sempozyumu

Kamu Başdenetçisi Ömeroğlu: "Yaptığımız incelemelerde idareyi suçlamak yerine hak odaklı çözümü amaçlıyoruz.

21.10.2014 12:03

Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, "Yaptığımız incelemelerde idareyi suçlamak yerine hak odaklı çözümü amaçlıyoruz. Kurum olarak hiçbir zaman devlet karşıtlığımız olmadığı gibi bireyin hakkını da ödün vermeden savunuyoruz" dedi.

2. Uluslararası Ombudsmanlık Sempozyumu JW Marriott Otel'de düzenlendi. Sempozyuma, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muizneiks katıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan Ömeroğlu, çok yeni bir kurum olmalarına büyük gayret sarf ederek Kamu Denetçiliği Kurumunu bu seviyeye getirmeye, daha ileri götürmeye çalıştıklarını söyledi.

Kurumun, 1,5 yıl içinde 11 bini aşkın şikayetin 9 bin kadarını çok iyi inceleyerek ve araştırarak sonlandırdıklarını belirten Ömeroğlu, temel hedeflerinin idarenin bireyle ilişkilerinde iyi yönetişimi sağlamak, bireyin devlet karşısındaki haklarını savunup ona iade etmenin yollarına bakmak olduğunu anlattı.

Kamu Denetçiliği Kurumunun, diğer denetim teşkilatları gibi düşünüldüğünü ancak böyle bir durum olmadığını dile getiren Ömeroğlu, "Temel hedefimiz bireyle devlet arasındaki sorunları uzlaşı yoluyla gidermek. Bu nedenle birebir bireylerle ve idarelerle bir araya geliyoruz ve sorunları öncelikle arabuluculuk yoluyla çözmeye çalışıyoruz. Gerçekten de bu süre içinde oldukça fazla arabuluculuk vasıtasıyla sorunları çözdük. Bir nevi mahkeme öncesi alternatif çözüm yollarından biridir" diye konuştu.

Avrupa ve değişik ülkelerde ombudsmanlık kurumlarını inceleme fırsatı bulduğunu aktaran Ömeroğlu, ABD'nin birçok eyaletinde mahkeme öncesinde mutlaka ombudsmanlığa başvurma koşulu arandığını, bazı ülkelerde ombudsmanlık kurumunda resen inceleme yetkisi, davaya katılma imkanı bulunduğunu kaydetti.

-"Yasal değişikliklere ihtiyacımız var"

Kamu Denetçiliği Kurumunun, çok daha ileri seviyeye getirilebilmesi için bazı yasal değişikliklere ihtiyaçları olduğunu, siyasi iradenin bu konuda kendilerine destek olacağına inandığını belirten Ömeroğlu, şöyle konuştu:

"Kurumumuz, birey odaklı olup insan hakları temellidir. İncelemelerimizde, kararlarımızda, insan hakları ve uluslararası standartları her zaman için göz önünde bulundurduk. 1,5 yıllık çalışmamız sonunda gerek 2013 gerek 2014 Avrupa ilerleme raporlarında, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiserinin raporlarında, Avrupa Parlamentosu'nun 2013 ilke kararlarında ombudsmanlık kurumumuzun kısa sürede fonksiyonel hale gelmesi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları konusundaki katkılarından övgüyle bahsedilmiştir. Tabii asıl övgümüzü devletimizden ve milletimizden bekleriz. Çünkü temel hedefimiz idareyle birey arasındaki barışa, aynı zamanda ulusal barışımıza da katkıyı hedeflemekteyiz. Yaptığımız incelemelerde idareyi suçlamaktan ziyade hak odaklı çözümü amaçlıyoruz. Kurum olarak hiçbir zaman devlet karşıtlığımız olmadığı gibi bireyin hakkını da ödün vermeden savunuyoruz. Bu itibarla başarımızda özellikle cumhurbaşkanlığımızın ve TBMM'nin büyük desteğini gördük."

Demokrasinin temel taşları olarak gördükleri sivil toplum kuruluşlarıyla çok daha sıkı çalışmak istediklerini belirten Ömeroğlu, sivil toplum kuruluşlarından destek görememekten yakındı.

Ömeroğlu, kurum olarak belli konularda kamuoyu oluşturmak için medyanın desteğine ihtiyaç duyduklarını da aktardı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 2. Uluslararası Ombudsmanlık Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement