20 Yılı Aşkın Süredir Hükmen Tutuklu Hasan Polat'ın Davası - Son Dakika
Güncel

20 Yılı Aşkın Süredir Hükmen Tutuklu Hasan Polat'ın Davası

20 Yılı Aşkın Süredir Hükmen Tutuklu Hasan Polat\'ın Davası

Terör örgütü üyeliğinden 1991 yılında gözaltına alınarak müebbet hapis cezasına çarptırılan ve AİHM'in ihlal kararı ile yeniden yargılandığı davada tekrar müebbet hapis alan Hasan Polat'ın temyiz duruşması Yargıtay'da yapıldı.

09.07.2014 14:24

Terör örgütü TKP-ML (Türkiye Komünist Partisi - Marksist Leninist Hareketi) üyeliğinden 1991 yılında gözaltına alınarak müebbet hapis cezasına çarptırılan ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) ihlal kararı ile yeniden yargılandığı davada tekrar müebbet hapis alan Hasan Polat'ın temyiz duruşması Yargıtay'da yapıldı.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi'ndeki duruşmaya Polat'ın avukatları katıldı.

Avukat Özlem Gümüştaş, İstanbul Gazi Mahallesi'nde 1991 yılında çıkan olaylarda iki polisin silahla yaralanmasının faili olarak yakalanan Hasan Polat'ın, kaldırılan Devlet Güvenlik Mahkemesi'nce (DGM) ağırlaştrılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldığını söyledi.

Gümüştaş, gözaltında işkence gördüğü ve ifadelerinin işkence altında alındığı gerekçesiyle AİHM'e başvuran Polat hakkında ihlal kararı verildiğini kaydetti.

AİHM'in, "işkence altında alınan ifadeler" ve "DGM'lerin tarafsızlığı nedeniyle" adil yargılanma hakkının ihlal edildiği ve yeniden yargılama kararı verdiğini anlatan Gümüştaş, Polat'ın yeniden yargılamasının ise yine kapatılan özel yetkili mahkemede yapıldığını belirtti.

Gümüştaş, Özel Yetkili İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan yeniden yargılamada, "AİHM'in ihlal kararına uyulmayarak, delil değerlendirmesi yapılmadan Polat hakkındaki ilk kararın yerinde olduğu yönünde karar verildiğini" ifade etti.

Polat'ın, 1991 yılında tutuklanıp, bir kaç yıl sonra bırakıldığını, sonradan tutuklandığı 1995'ten bu yana cezaevinde bulunduğunu anlatan Gümüştaş, Polat hakkında Balyoz ile Şike davalarındaki gibi yeniden yargılama ve infaz durdurma kararı verilmesini talep etti.

Özlem Gümüştaş, "Balyoz, Şike davalarında verilen yargılamanın yenilenmesi ve infaz durdurma kararları, müvekkilin yargılanmakta olduğu davada verilmemiştir. Bu durumu ayrımcı bir uygulama olarak görmekte, çifte standart olarak değerlendirmekteyiz. Mahkemelerce taraflı hareket edilerek aynı hukuki statüde bulunan sanıklar hakkında ayrımcı uygulamalar yapılmaktadır. Bu durum 'yasa önünde eşitlik ilkesi'ne aykırıdır" diye konuştu.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Hasan Polat hakkındaki kararını 16 Temmuz'da açıklayacak. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 20 Yılı Aşkın Süredir Hükmen Tutuklu Hasan Polat'ın Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement