EROL YILDIZ - Tokat'ın Erbaa ilçesinde köylülerin birbirleriyle kaynaşmalarına vesile olan 200 yıllık "ferfene" geleneği yaşatılıyor.
Geçmişte Anadolu'nun birçok yerinde farklı isimlerle çeşitli uygulamaları görülen "ferfene" geleneği Tokat'ın köylerinde canlılığını koruyor.
Köylülerin soğuk kış gecelerinde bir araya gelerek, sohbet ettikleri, köyün sorunlarını konuştukları ve ihtiyaç sahibi komşularına yardım topladıkları sosyal dayanışmanın önemli bir parçası olan "ferfene", kendine has yemek kültürüyle de dikkati çekiyor.
Pazarlıkla satın alınarak gündüzden kesilen küçük baş hayvanın etinden yapılan kavurma "ferfene"de ikram edilirken, masraflar da katılımcılar arasında paylaşılıyor.
Sakatatlar açık artırmayla satılıyor
Gelenek olduğu üzere "ferfene" için kesilen küçükbaş hayvanın sakatatları da kahvehanede yapılan açık artırmayla satılıyor.
Tarım faaliyetlerinin sona erdiği soğuk kış gecelerinde köylüleri bir araya getirerek, kaynaşmalarını ve toplumsal bütünlüğü sağlayan ferfene, büyük evler, kahvehane veya köy konaklarında düzenleniyor.
Üzümlü köyü eski muhtarı Musa Karadayı (44) AA muhabirine yaptığı açıklamada, büyüklerinden gördükleri bu geleneği yaşattıklarını söyledi.
Birlik beraberliği sağlıyor
Yörede geçmişi 200 yıl öncesine kadar dayanan ferfeneye zaman zaman köy dışından misafirleri de davet ettiklerini anlatan Karadayı, "Bu gelenek muhabbeti, sevgiyi ve dostluğu geliştiriyor. Köyde birlik, beraberliği sağlıyor. İş yoğunluğunun azaldığı kış aylarında boş zamanları ferfene ile değerlendiririz" diye konuştu.
Bu geleneğin Erbaa'da birkaç köyde daha yapıldığını anlatan Karadayı, "Biz büyüklerimizden görerek bu geleneği yaşattık, devam etmesi için çocuklarımızı da ferfeneye getiriyoruz, onlar da bizlerden görerek, inşallah bu geleneği yaşatmaya devam eder" dedi. - Tokat
Son Dakika › Güncel › 200 Yıllık 'Ferfene' Geleneğini Yaşatıyorlar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?