2012 Yılı Mali Destek Programları Tanıtım Toplantısı - Son Dakika
Güncel

2012 Yılı Mali Destek Programları Tanıtım Toplantısı

2012 Yılı Mali Destek Programları Tanıtım Toplantısı

Gıda, Tadım ve Hayvancılık Bakanı Eker, "Bazıları karamsarlıktan gözyaşından, bombadan ne kadar medet umarsa umsun, onlara inat biz hayata sarılacağız" dedi.

15.10.2012 20:33  Güncelleme: 10:11

Gıda, Tadım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Bazıları karamsarlıktan gözyaşından, bombadan ne kadar medet umarsa umsun, onlara inat biz hayata sarılacağız. Biz sevginin ve barışın dilini kullanacağız ve bu bölgeye hayat sağlayacak ekonomik büyüme, istihdam yaratacak projeleri, ekonomik faaliyetleri, sanayiyi turizmi geliştirecek projeleri uygulayacağız" dedi.

Bakan Eker, Karacadağ Kalkınma Ajansı (KKA) tarafından Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi'nde organize edilen, 2012 Yılı Mali Destek Programları Tanıtım Toplantısına katıldı. Toplantıya Bakan Eker'in yanı sıra, Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme ve Genel Yapısal Uyum Genel Müdürü Nahit Bingöl, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, KKA Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, kamu kurum ve kuruluşlarının amirleri ile çok sayıda davetli katıldı.

Bakan Eker, programda yaptığı konuşmada, proje çağrısının, hayırlara vesile olması temennisinde bulundu. Diyarbakır ve Şanlıurfa'nın kalkınması için önemli miktarda kaynak ayırmanın yanında, 30 civarında uzmanla da teknik destek verildiğini belirten Bakan Eker, 2010-2011 yıllarında toplam 268 tane projenin desteklendiğini ifade etti. 268 projenin çok önemli bir rakam olduğunu vurgulayan Bakan Eker, "41 milyon lira hibe desteği verildi. İki yıl için ortalama 20 milyon lira. Çeşitli sektörlerde. 1 milyon 100 bin liralık bir proje, Hasuni Mağaralarının bakım projesi, onun yarısını kalkınma ajansımız karşılamış. 6 bin yıl önce bir yerleşim yeri, Türkiye'de eşi benzeri olmayan bir hazine. Bir tarih hazinesi. Bir kayanın içerisine, ulaşımı zor bir kayanın içerisine 300 mağara, bir şehir. İbadethanesi sulama sistemleri falan olan muazzam bir yerleşim yeri, bir şehir. Bu bugüne kadar turizme kazandırılmadı. Bırakın Türkiye'nin diğer bölgelerindeki insanları, Diyarbakırlar'ın da bir çoğunun bilmediği görmediği bir yer. Ama bugün 4 gün önce kalkınma ajansımızın verdiği destek ile tamamlandı, aydınlatılması yapıldı, temizlendi, yolu yapıldı, sosyal proje alanları inşa edildi. Alış veriş merkezleri gibi. ve turizme kazandırıldı" diye konuştu.

"MAKAMLAR MEVKİLER GELİR GEÇER. BUNLARIN HEPSİ HİZMET ARACI OLMALI"

Gerek Diyarbakır gerek Şanlıurfa'da, çok sayıda eserin kalkınma ajansı tarafından turizme kazandırıldığını aktaran Bakan Eker, şunları söyledi:

"Her şeye rağmen, buraya umutsuzluk ve karamsarlık pompalamaya rağmen, onlara inat yapılıyor. O nedenle hem kalkınma ajansımızın faaliyetlerini onun uzmanlarını yöneticilerini kutluyorum hemde Diyarbakır'a karamsarlık pompalamaya aşılamaya çalışanlara inat onlara rağmen bu projeleri hazırlayıp onlardan istifade etmeye çalışan Diyarbakırlı iş adamaları, müteşebbisleri yatırımcıları teşekkürle yad ediyorum. Bu önemli bir konu. Biz hizmet olarak ajans marifeti ile 2012 için 20 milyon lira hibe yapılacak 2012 sonuna kadar müracaatlar alınacak. Gerek sanayi gerekse turizm ile ilgili alanlardan ikisinden 3'er milyon birisinden de 13 milyon toplamda 19 milyon lira hibe destek sağlanacak. Yüzde 50. kamunun verdiği fiyatlarında oran biraz daha yüksek. Bunlar bu bölgenin kalkınmasına önemli bir ivme kazandıracak. Sadece kalkınma ajansımızın bu projesi ile değil, buna benzer örneğin bizim bakanlığımızın da yüzde 50 hibe ile sağladığı önemli desteklemeler var. Mesela hayvancılık ile ilgili. Tarım ve kırsal kalkınmayı destekleme kurumu faaliyetleri ile ilgili. Projeyi bitiren parayı alıyor. 410 bin kişi istihdam ediliyor. Tarım Bakanlığının yüzde 50 sağladığı hibe ile ilgili hazırlanan desteklenen proje sayesinde. Diyarbakırlı yatırımcı 100 lira para harcasa, devlet 116 lira varıyor. 100 liraya karşılık 116 lira veriyor, 16 lira da fazladan veriyor. Ne için, daha çok burada yatırım olsun. Biz elimizden geleni yapıyoruz. Olağanüstü çaba sarf ediyoruz. İnançla inatla ve kararlılıkla bu projeleri uygulamaya devam edeceğiz. Bazıları karamsarlıktan, gözyaşından, bombadan ne kadar medet umarsa umsun, onlara inat biz hayata sarılacağız. Biz sevginin ve barışın dilini kullanacağız ve bu bölgeye hayat sağlayacak ekonomik büyüme, istihdam yaratacak projeleri, ekonomik faaliyetleri, sanayiyi turizmi geliştirecek projeleri uygulayacağız. Hepimiz, bir şekilde seçildiğimiz veya atandığımız görevi yürütürken tarihe ve millete karşı geniş toplum kesimlerine karşı sorumluluğumuzu asla unutmamalıyız. Makamlar mevkiler gelir geçer. Bunların hepsi hizmet aracı olmalı. Buradan ayrılıp gittiğimiz gün Allah razı olsun şu başkan şu projeyi destekledi, yaptı. O gün tehdit ediliyordu, baskı görüyordu ama ona rağmen bunu yaptı dedirtebilmemiz lazım, veya bürokrat, vali, siyasetçi ya da benim için bizim için hepimiz için. Yarın ne olacağı belli olmayan bir takım baskılarla eğer biz yılar, geri adım atarsak sadece kendimize karşı değil yetiştiğimiz topraklara büyüdüğümüz içindeki topluma karşı da gerçekten görevimizi yapmış olmayız."

Programda Kalkınma Bakanlığı, Bölgesel Gelişme ve Genel Yapısal Uyum Genel Müdürü Nahit Bingöl, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ve KKA Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun da birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından Bakan Eker, 3 yatırımcıya plaket verdi. - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 2012 Yılı Mali Destek Programları Tanıtım Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement