3. Uluslararası Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı - Son Dakika
Güncel

3. Uluslararası Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesince bu yıl ikincisi düzenlenen Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı başladı.

08.11.2016 15:13

Kocaeli Büyükşehir Belediyesince bu yıl ikincisi düzenlenen Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı başladı.

Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker Kocaeli Ticaret Odasında (KOTO) düzenlenen çalıştayın açılışında, Marmara Depremi'nin Türkiye açısından bir milat olduğunu belirterek, yoğun göç alan Kocaeli'den depremde hayatını kaybeden 17 bin kişinin cenazesinin Türkiye'nin çeşitli noktalarına gittiğini söyledi.

Şeker, depremlerin önlenemeyeceğini ama ölümlerin engellenebileceğini vurgulayarak, Kentsel Dönüşüm Yasası'nın da bu amaçla çıkarıldığını dile getirdi.

Türkiye'de 22 milyona yakın konut bulunduğunu bunların yaklaşık 15 milyonunun 2000'den önce yapıldığını belirten Şeker, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2000 yılından önce yapılmış konutlarda hem mühendislik açısından ciddi sıkıntılar var hem inşaat malzemeleri yapım açısından ve birçok alanda ciddi sıkıntılı ve problemli binalar. Yaşanan her depremde de bu binalar ciddi etkileniyor, belki ayakta duruyor ama ciddi anlamda etkileniyor. Bu 1999 öncesi binalar, benim kişisel görüşüm katılanınız olur olmaz, ciddi anlamda yorulmuş binalardır. Mevcut yönetmeliklere göre, mevcut imar mevzuatına göre bunların en kısa zaman içerisinde yenilenmesi lazım. Aksi halde Allah korusun nasıl Kocaeli'deki depremde İstanbul Avcılar'da binalar yıkıldıysa o beklenen İstanbul depreminde de Kocaeli'de bugün sağlam gibi görünen birçok binaların yıkılacağını tahmin ediyorum."

Sağlam yapının yanında güvenli bir çevreye de ihtiyaç olduğuna dikkati çeken Şeker, yollarıyla, meydanlarıyla, yaşam alanlarıyla sosyal donatılarıyla birlikte bir kentsel dönüşümün yapılması gerektiğini bildirdi.

"Türkiye çaplı örnek bir uygulama"

Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise depreme karşı alınması gereken tedbirlerin çocukken öğretilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Kocaeli'mizde tüm okul çağındaki çocuklarımızdan başlayarak bütün bireyleri depreme karşı bilinçlendirerek, depremle karşılaştığında yapılacakları soğukkanlılıkla planlamada bir bilinç düzeyine erişmesinin en öncelikli amaç ve hedef olduğunun da altını çiziyorum." şeklinde konuştu.

Güzeloğlu, telekomünikasyondan her düzeydeki iletişim ve etkileşim yardımlarının ve acil müdahale gerçekleştiren hizmetlerin sunulmasından sürdürülmesine kadar tüm detayları planladıklarını anlatarak, "Heyecanlı ve istekli bir çok çaba ve çalışmanın profesyonelce planlanmadığı takdirde bir müddet sonra sürdürülemez hale geldiğini ve ne yazık ki istenilen verime de katkı vermediğini gözlüyoruz. Kocaeli Afet Müdahale Planı'nın Türkiye çaplı örnek bir uygulama ve çok güçlü bir planlama olduğunun da altını çiziyorum." ifadelerini kullandı.

"Zemin Veri Bankası kurduk"

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak ise Marmara Depremi'nin kendileri için bir milat olduğunu vurgulayan Özak, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak ilk günden itibaren depremin en önemli gündemleri olduğunu dile getirdi.

Hem yerelde yönetimlerde hem de kamuda büyük bir dikkat oluştuğuna işaret eden Özak, "Bütün çalışmalarımızı bilimsel temeller üzerine inşa ettik. TÜBİTAK MAM ile birlikte hayata geçirdiğimiz projeyle sınırlarımız içerisindeki deprem tehlike ve risklerini belirledik. Coğrafi Bilgi Sistemine dayalı Zemin Veri Bankası kurduk." dedi.

Özak, kentteki her bir fay hattını ve potansiyelini belirlediklerine dikkati çekerek, kentin imar planlarını bu çalışmalar kapsamında yeniden oluşturduklarını ifade etti.

Sismolojik İzleme ve Deprem Eğitim Merkezinde deprem hareketlerini birebir modelleyebildiklerini anlatan Özak, "Olası bir depremde şehrimizdeki büyük hasar gören alanlar hızla belirlenerek arama kurtarma ve acil servis ekipleri süratle o bölgeye intikal edebilecek. Ayrıca merkezimizi ziyaret eden misafirlere deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılması gerekenler uzman eğiticiler tarafından uygulamalı olarak verilmektedir. Kısacası depreme karşı alınabilecek tüm tedbirleri alma gayretindeyiz." şeklinde konuştu.

Özak, Kocaeli'de kentsel yenileme çalışmalarını başlattıklarını ve süratle devam ettiklerini ifade ederek, "Allah'ın izniyle 2023'te Türkiye yenilenmiş olacak, Kocaeli de yenilenmiş olacaktır. Geldiğimiz nokta itibariyle Kocaeli; imar planlarıyla, yollarıyla, şehir kurgusuyla, yeni yapı stoklarıyla eskiye göre depreme karşı daha güvenli bir şehirdir." dedi.

"Takdire şayan"

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü de Gölcük merkezli Marmara Depremi'nin kalplerinde acı bir yara, zihinlerinde acı bir hatıra olarak süregeldiğini belirtti. Marmara Depremi'ne evde yakalandığını kaydeden Hülagü, bulundukları binadan kendisi, eşi, kızı ve yeğeninden başka kurtulanın olmadığını dile getirdi.

Hülagü, depremden korunma ve deprem sonrası kurtarma çalışmalarının önemini vurgulayarak, "Bu iki hususta da ülkemizde önemli gelişmeler oldu. Özellikle depreme elverişli olmayan binaların yıkılıp, yeniden yapılması takdire şayan. Kurtarma noktasında ise gerek AFAD gerek Kızılay'ın hem teknik hem de lojistik altyapılarının hızla geliştiğini ve doğal afetlere hazır hale geldiğini görmekten mutluluk duyuyoruz." diye konuştu.

Konuşmaların ardından Türk ve Japon akademisyenlerin birer sunum yaptığı "Afetlerden Alınan Dersler" başlıklı iki ayrı oturum gerçekleştirildi.

Yarın gerçekleştirilecek "Afet Riskini Azaltma Çalışmaları", "Teknolojik Kazalar ve Çevresel Riskler, "Heyelanlar" başlıklı oturumlarla devam edecek çalıştay, sonuç ve tartışma bölümünün ardından tamamlanacak.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 3. Uluslararası Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement