Kitapseverlerin yoğun ilgi gösterdiği fuarın açılışını Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez birlikte yaptı. Kitap fuarlarının artık Ramazan medeniyetinin bir parçası haline geldiğini ifade eden Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "Gönül istiyor ki her şehrimizin ulu camisinin avlusunda veya yakınında kitap fuarları olsun ve bu fuarlar en büyük kitabı getiren Ramazan ayında kitapla buluşmamıza vesile olsun" dedi.
Günümüzde her alanda büyük değişimlerin yaşandığını kitap ve yayın alanında da büyük değişimlerin yaşandığını kaydeden Başkan Görmez, kitabın bir tüketim nesnesine, okurun da tüketici haline dönüştüğünü belirtti. "Kitap sıradan bir tüketim nesnesi, okur da tüketici değildir. Bizim aklımızı ve ruhumuzu besleyen kitaptır" diyen Başkan Görmez şunları söyledi;
"Kitaba daha fazla önem vermeliyiz. Tüketime kurban etmemeliyiz. Kitap aynı zamanda geçmişimizi konuşturan, tarihe hayat veren, bize medeniyet sahnesinde süreklilik kazandıran en önemli değerdir."
"Kitaplarımız, yazarlarımız, yayınlarımız çoğalıyor ancak medeniyet inşa eden metinlerimiz azalıyor…"
Aslında kitaplarımız, yazarlarımız, yayınlarımız çoğalıyor ancak medeniyet inşa eden metinlerimiz azalıyor. Bizim mutlaka medeniyetler inşa eden metinlere yeniden yönelmemiz gerekiyor. Dijital ortamlar kitapların muhtevasını değiştirdi. Dijital kitaplar ortaya çıktı. Dijital ortamlar kitaba verdiğimiz değerden bizi uzaklaştırmamalı. İster dijital ortamda ister sahifelerde olsun medeniyetler inşa eden metinler üzerinde durmalıyız.
Kitap tüketmekle kitap okumak başka şeylerdir. Kitap okumak aslında derinlere dalma ameliyesidir. Ama bugünlerde satıhlarda yüzme ameliyesine dönüştü. Kitap bizi derinlere götürmeli, bizi hakla, hakikatle, kendimizle buluşturmalı. Mana dediğimiz cevher derinlerde bulunur. Tefekkür dediğimiz şey bize yüzmeyi öğreterek derinlerdeki mana ve hikmeti buldurur. Bize derinlerde dalmayı öğreten mana ve hakikati aramamıza vesile olacak medeniyetler inşa edecek metinler lazım. İster manzum ister şiir ister nesir olsun yeniden medeniyetler inşa eden metinler üzerinde durmalıyız.
"Medeniyet inşa eden metinler ürettik ancak bu metinleri İslam dünyasıyla buluşturamadık…"
Yayınevi sahibi dostlarımızla bir araya geldik. Kitabı tüketime feda etmemek için neler yapabiliriz? Bunları konuştuk. Biz medeniyet inşa eden metinler ürettik ancak bu metinleri İslam dünyasıyla buluşturamadık. İngilizce, Arapça konuşan dünyalarla hatta Türk cumhuriyetleriyle bile buluşturamadık. O yüzden bizim ürettiğimiz metinleri dünyaya mâletmek gibi bir sorumluluğumuz var. 32 yıl büyük bir tecrübe bu tecrübeyi artık İslam dünyasıyla da paylaşmamız gerekir. Batıdan, Doğudan, İslam dünyasından bize hak ve hakikati ifade eden, bizi tefekküre davet eden, bize derinlere dalmayı öğreten ne kadar yayın varsa bunları Türkiye'de bir kitap fuarında buluşturmayı hedefliyoruz.
"Kitap slogancılıktan kurtarır…"
Başbakan Yardımcısı Atalay kitap fuarının açılışında yaptığı konuşmada, kitap fuarlarının Ramazana dinamizm ve renk kattığını söyleyerek, birçok sorunun temelinde bilgisizliğin yattığını belirtti. Atalay, "Anlarsanız, seversiniz. Anlamanın yolu da slogancılıktan kurtulmak, derinlemesine bakmak ve okumaktır. Daha fazla okuyarak orucu zenginleştirebilirsiniz" dedi.
Gençlere sahip çıkılmasını isteyen Atalay, gençleri kitaba teşvik etmek için yapılması gerekenleri sıraladı. Atalay, "Gençlerimizi biraz daha kitapla olmaya, parasının bir kısmını kitaba vermeye, harçlığının bir kısmı ile kitap almaya alıştırmak gerekiyor. Kitaptan uzak insan pek çok şeyden mahrumdur. Kitap, hayatı iyi anlamamız, dini iyi anlamamız, işimizi iyi anlamamız için şart" dedi.
Ramazan ayı boyunca gece 00.00'a kadar açık olacak kitap fuarı bu yıl ilk defa İstanbul'un Anadolu yakası, Bursa ve Konya'da da kitapseverlerle buluşacak.
Son Dakika › Güncel › '32. Kitap Ve Kültür Fuarı' Ankara'da Açıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?