4. çeyrek İstihdama Genel Bakış Araştırması sonuçları - Son Dakika
Güncel

4. çeyrek İstihdama Genel Bakış Araştırması sonuçları

4. çeyrek İstihdama Genel Bakış Araştırması sonuçları

ManpowerGroup tarafından gerçekleştirilen 4. çeyrek İstihdama Genel Bakış Araştırması sonuçları açıklandı.

14.09.2011 16:21

Türkiye'de istihdama genel bakış 2011'in son çeyreğinde de pozitif görünümünü korurken, işverenlerin 3 ay öncesine oranla işgücü alım hızlarını yavaşlattıkları dikkat çekiyor

ManpowerGroup tarafından gerçekleştirilen 4. çeyrek İstihdama Genel Bakış Araştırması, Türkiye'deki 10 işverenden neredeyse 4'ünün işgücü sayılarını artırmayı planladıklarını ortaya koyuyor. 11 sektörün 10'unda işverenler olumlu işe alım tahminleri belirtiyorlar. Kamu ve Sosyal Hizmetler, Tarım ve Finans, Sigorta, Gayrimenkul ve Kurumsal Hizmetler sektörlerindeki işverenler en yüksek istihdam beklentilerini öngörürken, Türkiye'de yeni istihdam fırsatları açısından en iyimser bölgeler Karadeniz ve Orta Anadolu Bölgeleri oldu.

ManpowerGroup tarafından bugün yayınlanan 2011 4. çeyrek Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması'na göre Türkiye'deki, işverenlerin yılın son üç ayı için dile getirdikleri olumlu işe alım beklentileri, iş arayanlar için fırsatlar sunmaya devam edecek. Türkiye'deki +%20 oranındaki Net İstihdam Görünümü, işe alım hızının pozitif seyrini sürdüreceğini fakat 3. çeyrekte dile getirilen hızından kaybettiğini gösteriyor.

2011 4. çeyrekte işe alım planları zayıflasa da Türk işverenler yine iyimser

Manpower Türkiye Genel Müdürü Ebru Coş "Araştırmamız bazı işverenlerin işe alım planlarındaki ölçekleri daraltacağını gösteriyor. Bu, halen küresel piyasaların finansal gücüne ilişkin büyük bir belirsizliğin hâkim olduğu düşünüldüğünde şaşırtıcı olmamalı. Dolayısıyla işverenler de istihdam planlarında daha temkinli bir tutum sergiliyorlar. Öte yandan, dünya geneliyle kıyaslandığında, Türk işverenler hala en iyimser işverenler arasında yer alıyor. 11 sektörün 10'unda ve beş bölgenin tamamında yılsonuna kadar işe alımlara devam edeceklerini ifade ediyorlar. Sadece Restoran ve Otelcilik sektöründeki işverenler 4. çeyrek için negatif istihdam beklentisindeler. Bunun nedeni ise büyük ihtimalle yılsonu mevsimsel talepteki düşüştür" diye konuştu.

Manpower'ın araştırmasındaki "Net İstihdam Görünümü", toplam istihdamda artış öngören işverenlerin yüzdesi alınarak ve bu yüzdeden gelecek çeyrekte işyerlerinde istihdamda bir düşüş bekleyenlerin yüzdesi çıkarılarak hesaplanıyor. Araştırmanın 4. çeyrek sonuçları için Türkiye'de 1.002 işverenle görüşme yapıldı. İşverenler tarafından en güçlü istihdam beklentileri Kamu ve Sosyal Hizmetler sektöründe, Tarım sektöründe ve Finans, Sigorta, Gayrimenkul ve Kurumsal Hizmetler sektöründe öngörülüyor. Yeni istihdam planlarının en zayıf olduğu sektör ise Restoran ve Otelcilik sektörü olarak ortaya çıkıyor.

Türkiye'de sektörler arasında geçen çeyreğe oranla işe alım beklentilerinde en dikkat çeken iyileşme yüzde 5 puanlık artışla Kamu ve Sosyal Hizmetler sektöründeki işverenler tarafından beklenirken; 3. çeyrek ile karşılaştırıldığında pekçok sektörde ve tüm bölgelerde Net İstihdam Görünümleri değişik oranlarda düşüyor.

Küresel İstihdama Genel Bakış

2011 4. çeyrek araştırması için 23 Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA) ülkesinde 20.000'e yakın işverenle görüşmeler gerçekleştirildi. Sonuçlara göre, EMEA Bölgesindeki Görünümler üç ay öncesine göre 13 ülkede hız keserken, geçen yıla kıyasla 11 ülkede iyileşme gösteriyor. Bölgedeki 23 ülkenin 18'inde işe alım beklentileri açısından olumlu istihdam beklentileri öngörülürken, bölgedeki en güçlü işe alım tahminleri Türkiye, Bulgaristan ve Norveç'teki işverenlerden geldi. Yunanistan ve İtalya ise önümüzdeki üç ay için bölgedeki en zayıf istihdam görünümü ile listede yer alıyor.

Dünyanın en büyük 41 işgücü pazarında 65.000'in üzerindeki işveren ile görüşülerek, işverenlerin Ekim- Aralık 2011 dönemi arasındaki istihdam beklentilerini ölçmek amacıyla gerçekleştirilen Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması'na göre Brezilya, Tayvan, Hindistan ve Singapur'daki işverenler küresel olarak en yüksek işe alım beklentisine sahip ülkeler. Küresel olarak en zayıf ve tek negatif istihdam beklentisini dile getiren işverenler ise Yunanistan, İtalya, Slovenya ve İspanya'dan. Araştırmada, geçen çeyreğe oranla 39 ülkenin ve bölgenin 21'inde görünümler zayıflarken, 36'sında Net İstihdam Görünümleri olumlu gidişini devam ettiriyor.

Manpower Yönetim Kurulu Başkanı ve Manpower Group CEO'su Jeffrey A. Joerres "Geçen çeyrekte küresel işgücü piyasalarında hâkim olan iyimserlik kıvılcımının aynı şekilde devam etmediğini görüyoruz. Bunun bir nedeni işverenlerin yeni işgücüne duyulan ihtiyaçlarını baskılaması olarak açıklanabilir. Dünya genelinde şirketler artık karşı karşıya kaldıkları makro tehditlere adapte olma konusunda daha hızlı ve daha çevik davranıyor ve iş taleplerini de düşürüyorlar. Sonuç olarak bu da, yeri geldiğinde işverenlerin istihdam düğmesine basacakları veya o düğmeden kaldıracakları parmağı da etkiliyor" şeklinde konuştu.

Bir sonraki Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması'nın sonuçları 13 Aralık 2011 tarihinde açıklanacak ve 2012'nin ilk çeyreğine dair iş alım beklentilerini gün yüzüne çıkaracak.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 4. çeyrek İstihdama Genel Bakış Araştırması sonuçları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement