4 Liraya Çıkan Domates Fiyatları Yeniden Düştü - Son Dakika
Güncel

4 Liraya Çıkan Domates Fiyatları Yeniden Düştü

4 Liraya Çıkan Domates Fiyatları Yeniden Düştü

Antalya’da iki hafta önce Toptanca Hal'de 4 liraya kadar yükselen domatesin fiyatı, örtü altı ürünlerin yetişmesiyle birlikte normal fiyatı olan 1.5 liraya düştü.

05.11.2013 11:04

Antalya’da iki hafta önce Toptanca Hal'de 4 liraya kadar yükselen domatesin fiyatı, örtü altı ürünlerin yetişmesiyle birlikte normal fiyatı olan 1.5 liraya düştü. 15 gün içerisinde domates ihracatının başlayacağını kaydeden yetkililer, Rusya’dan yeni bir hal veya satış alanı talebinde bulunduklarını,yakın zamanda olumlu bir netice alacaklarını kaydettiler.Türkiye’nin en önemli domates üretim merkezlerinden Antalya’da iki hafta önce 3 liraya kadar yükselen domateste fiyatlar, örtü altı üretimin başlaması ile normal seviyeye düştü. Yetkililer havanın soğumasına rağmen domateste anormal bir fiyat yükselmesinin olmayacağını kaydettiler. Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Müdürü Rıza Uysal, halde geçen haftaya göre fiyatların aynı seviyede olduğunu söyledi. Fiyatların mevsim düzeyinde seyrettiğini kaydeden Uysal, "Bir dönem 3 hafta önce domateste ciddi bir yükseliş vardı. Artık örtü altı üretim başladı.Fakat yeterli değil. Hale ciddi bir domates girişi var. O nedenle fiyatı normal seviyeye indi ama tam anlamıyla yeterli değil. Fiyatlar düşer örtü altı üretim başladı. Bundan sonra üretim artarak devam edecek. Havalar soğusa da fiyatlarda çok yüksek bir değişim beklemiyoruz" dedi. 10 gün içinde ihracatın başlayacağını ifade eden Uysal, Rusya pazarındaki sorununun kısa süre içinde çözülmesini istedi.

ÜRÜNÜN ZAYİ OLMASI

Üretilen sebze ve meyvelerin yüzde 25’inin sofralara ulaşmadan zayi olmasını ise Uysal şöyle açıkladı:

"Türkiye’de sebze meyve sektörü bir değişim içinde. Yeni yasalar çıkıyor. Üreticiler bilinçleniyor. Yine de bir kayıt dışılık, tarladan hale ve halden tüketiciye ulaşmada bir standarttı sağlayamama var. Oran konusunda rakam vermek akılcı değil. Net bir veri yok elimizde."

DÖNEM DÖNEM FARKLILIKLAR OLUYOR

Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı ise, Toptancı Hal fiyatlarında dönem dönem farklılıkların olduğunu belirterek, "Özellikle tarladan seraya, seradan tarlaya geçişlerde fiyatlarda anormal yükselmeler veya düşmeler olabiliyor. Bu yıl da yayla ürünlerinin erken bitmesi özellikle domateste fiyatların yükselmesine neden oldu. Şimdi fiyatlar yavaş yavaş mevsim normallerine dönüyor. Serada sebze üretimi, tam kapasiteyle başladığı zaman 15 gün sonra fiyatlar normal seviyeye gelecek. Şu an fiyatların anormal şekilde yükselmesini veya azalmasını gerektirecek bir durum söz konusu değil" dedi.

HAL AÇILMASA DA YENİ BİR ALAN İSTEDİK

Satıcı, Rusya Moskova’nın en büyük sebze hali olan Pokrovsky Sebze Hali'nin kapalı olmasının şu anlık büyük bir sorun oluşturmadığını belirtirken, hedefin Türk firmaları ya da Türk ihracatçılarının olmadığını söyledi.Satıcı, şunları söyledi:

"Bunun altını çizmek gerekiyor. Rusya’nın göçmen politikası kaçak çalışan işçiler, o halin hijyenik şartları gerekçe gösterilerek bu hal kapatıldı. Bizim açımızdan ihracatçı mağdur oldu. Konuyla ilgili Ekonomi Bakanlığı, Rus yetkililerle temasa geçti. Bir çalışma grubu oluşturuldu. Geçen hafta bir görüşme yapıldı ancak sorun devam ediyor. Sorunun çözümü noktasında yoğun görüşmeler devam ediyor.Ürünlerimiz farklı noktalarda satılmaya devam ediyor. Bizim arzu ettiğimiz şekilde değil. Çünkü firmaların soğuk hava deposu ve alt yapısıyla müşteri portföyüyle belirli noktada süreklilik arz etmesi gerekiyor. Durum böyle olunca satışlar iyi, kötü devam ediyor. Ama arzu ettiğimiz noktada değiliz. Rusya’dan firmalarımın ürünlerini satabileceği açık ve kapalı alan, olan bir hal veya satış alanı talebinde bulunduk. Yakın zamanda olumlu bir netice alacağız."

HALİN AÇILMASI BİZİM KADAR RUSYA İÇİN DE ÖNEMLİ

Rusya ile ihracatın 12 ay kesintisiz devam ettiğini ifade eden Satıcı, "Bir ürün bitiyor bir ürün başlıyor. Ama kısa süre sonra Antalya’da sera ürünlerinin satışı başlayacak.Yoğun domates üretimi olacak.Rusya’da değişik bölgelere ihracat yapıyoruz. Moskova’da önemli bir destinasyon. Bir çözüm getirilmesi gerekiyor. Bizim kadar Rusya içinde bir problem. Rus halkının sağlıklı ve ucuz sebze tüketimi ancak bu şekilde sağlanabilir. Diğer türlü tüketicilerin ürün bulmakta zorlanması, fiyatların yükselmesine sebep olur ve kaliteyi düşürür. Sektör açısından sezon başlayacak ama bir risk görmüyorum. Bu hal için yoğun görüşmelerimiz devam ediyor. Umarım sezon başlamadan bir sonuç alırız" şeklinde konuştu. Satıcı, Suriye ve Mısır ile gerileyen ticaretin yeniden düzelmeye başladığını da sözlerine ekledi.

(İA-SK-

İSA AKAR-ADEM AKALAN

ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 4 Liraya Çıkan Domates Fiyatları Yeniden Düştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement