4. Yurtdışı Farkındalık Zirvesi" - Son Dakika
Güncel

4. Yurtdışı Farkındalık Zirvesi"

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, "İş dünyası Türkiye'nin vizyonunu sahiplenmiş ve özümsemiş durumda değil. Kısa vadeli çözümlere odaklılar.

21.05.2016 13:41

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, "İş dünyası Türkiye'nin vizyonunu sahiplenmiş ve özümsemiş durumda değil. Kısa vadeli çözümlere odaklılar." dedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi ve TAF Network işbirliğiyle İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezinde yapılan "4. Yurtdışı Farkındalık Zirvesi"ne yurtdışı ve yurtiçinden akademisyenlerin yanı sıra Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, TAF Network Genel Koordinatörü Cemal Alçık, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin ve öğrenciler katıldı.

Zirvede konuşan Kavranoğlu, günümüzde petrole sahip olmak ya da çok sayıda turist çekmenin zengin ve güçlü olmanın yolları olmadığını, güçlü olmanın tek yolunun bilim olduğunu belirterek, "Bilimde güçlü olmak da parasını verip bilim almak değil, iyi bilim insanlarına sahip olmaktır. İyi bilim insanlarına sahip olmak da çok iyi üniversitelere sahip olmakla, gençlerimizin bilim tahsil etmesi için önlerini açmakla olur." dedi.

Türkiye'nin iyi bilim insanlarına sahip olması için çok çalıştıklarını fakat henüz diledikleri seviyeye ulaşmadıklarını ifade eden Kavranoğlu, şöyle devam etti:

"Bu konuda çok çalışıyoruz, çok gayret ediyoruz ama varmamız gereken yerden henüz uzağız. Türkiye'de doktora öğrencilerinin çalışacak iş sahası yok. Aslında mühendislerin de yeteri kadar çalışacağı iş sahası yok. Çünkü maalesef iş dünyası Türkiye'nin vizyonunu sahiplenmiş ve özümsemiş durumda değil. Kısa vadeli çözümlere odaklılar. Türkiye'nin kalkınması için daha çok inşaat yapmak değil bilimde daha çok ileriye gitmek önemli. Benim size tavsiyem eğer bilim seviyorsanız bilimin peşinden gidin. Son yıllarda gittiğim üniversitelerde kaliteli öğrenci açlığı var. 'Bize iyi öğrenciler gönderin' diyorlar. Her yerde bilim insanları gruplarda çalıştıracak öğrenci arıyor. Siz yeter ki bilimle ilgili vizyonunuzu ve nasıl çalışkan öğrenciler olduğunuzu gösterin, oralarda yer bulacağınıza inanıyorum. Bizim zamanımızdaki gibi kopuk ve içine kapanık bir Türkiye ve dünya yok."

TÜBA Başkanı Ahmet Cevat Acar ise öğrencilere kariyer planı yaparken çok dikkatli olmaları uyarısında bulunarak, "Hem yetenek ve ilgilerimize uygun hem de değerlerimize ve isteklerimize elverişli kariyer hedefleri koymak kuşkusuz başarınızı arttıracaktır." dedi.

TAF Network Genel Koordinatörü Cemal Alçık da yurtdışında çalışma yapan Türk bilim insanları hakkında öğrencilerin çok az bilgi bilgisi olduğunu anlattı.

TAF Network'le ilgili bilgi veren Alçık, "TAF Network 2012 yılında İTÜ'de kurulmuş bir proje. Amacımız dünyayla Türkiye arasında bilim köprüsü kurmak. Yurtdışında ne kadar bilim insanımız varsa onları bir ağa toplayalım istedik. Onların fikirlerinden, düşüncelerinden, çalışmalarından, bilimden Türkiye'ye neler aktarabiliriz, öğrenci arkadaşlara nasıl aktarabiliriz diye bir çalışma başlattık. Yıl içinde TAF Online'larla online söyleşilerle öğrencilerle bilim insanlarımızı buluşturalım, yılda bir veya iki defa bu tür zirvelerle yurtdışındaki bilim insanlarımızla sizleri bir araya getirelim istiyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 4. Yurtdışı Farkındalık Zirvesi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement