6.5 Aylık Bebeğe, 5.5 Aylık Vericiden Karaciğer Nakli - Son Dakika
Güncel

6.5 Aylık Bebeğe, 5.5 Aylık Vericiden Karaciğer Nakli

6.5 Aylık Bebeğe, 5.5 Aylık Vericiden Karaciğer Nakli

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde 6.5 aylık Muzaffer Arıkan'a, özel bir hastanede epilepsi hastalığına bağlı beyin ölümü gerçekleşen 5.5 aylık bebeğin bağışlanan karaciğeri nakledildi.

07.11.2014 13:27

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde 6.5 aylık Muzaffer Arıkan'a, özel bir hastanede epilepsi hastalığına bağlı beyin ölümü gerçekleşen 5.5 aylık bebeğin bağışlanan karaciğeri nakledildi.

Nakli gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, minik Muzaffer'e nakledilen 100 gramlık karaciğerin, legonun parçalarının birleştirilmesi gibi denk geldiğini söyledi. Alıcı ve vericinin 6 kilo olduklarını söyleyen Doç. Dr. Dinçkan, "6.5 aylık olan Muzaffer Arıkan, bize geldiğinde portakal sarısı rengiyle hemen nakil olması gerektiğini gösteriyordu. Yapılan testler neticesinde, A tipik viral hepatite bağlı karaciğer hastası olduğu teşhis edildi. Bu arada annenin verici olabileceği belirlendi. 21 yaşındaki Mesude Arıkan verici olmak üzere hazırlandı. Tam 7 gün önce ameliyata 7 saat kala kadavradan verici bulundu. Anneden nakilden vazgeçilerek kadavradan nakil yapıldı. Hastamızın sağlığı şu an çok iyi. 2-3 güne kadar taburcu etmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

Bebeğine verici olmaya hazırlanırken kadavra haberini aldıklarını söyleyen Mesude Arıkan ise "Bebeğimizin henüz 1 aylıkken hastalığını fark ettik. Alanya'da götürdüğümüz doktorlar, orada yapılacak birşey olmadığını söyledi. Biz de Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne geldik. Yavruma bağışçı olmak beni çok mutlu etmişti. Ancak bir bağışçı aile yavrumuza karaciğer verdi. Herkesi bağışçı olmaya davet ediyoruz. Bağışçı aileye teşekkür ediyorum. Allah razı olsun" diye konuştu.

Alanya'da bir gıda firmasında çalışan baba Behzat Arıkan ise evlatlarının hastalığı nedeniyle organ bağışının ne kadar önemli olduğunu anladıklarını belirterek, "Biz de ailece bağışçı olduk. Herkesi organ bağışına davet ediyorum. Yavrumun portakal renginin normale dönmesi bizi mutlu etti. Bunun ne manaya geldiğini ben bilirim. Bağışçı aileye minnet borcumuzu ödeyemeyiz" dedi.

22 BİN HASTA ORGAN BEKLİYOR

Türkiye'de ilk organ naklinin 3 Kasım 1975'te yapılması nedeniyle 3-9 Kasım tarihleri arasının Organ Bağış Haftası olarak kutlandığını söyleyen Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, ülke genelinde 70 bin hemodiyaliz hastası olduğunu kaydetti. Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, "Böbrek hastalarının 22 bini organ nakli bekleme sırasında yer alıyor. 2 bin 500 karaciğer hastası, 550 kalp hastası, 250 de pankreas hastası nakil için sırada bekliyor" diye konuştu. - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 6.5 Aylık Bebeğe, 5.5 Aylık Vericiden Karaciğer Nakli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement