Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 7'nci kez düzenlenen "Malatya Uluslararası Film Festivali", 09-16 Kasım tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşacak.
Shangri-La Bosphorus Otel'de gerçekleşen etkinliğin basın toplantısında, ulusal ve uluslararası yarışmaya hak kazanan filmler, ulusal ve uluslararası jüri üyeleri, "Malatya Film Platformu"nda finale kalan 12 projeyle festival programında yer alacak film ve etkinlikler açıklandı.
Malatya Büyükşehir Belediyesi ve festival başkanı Ahmet Çakır, yaptığı açıklamada, Malatya'nın sahip olduğu tarihiyle çok önemli bir kent olduğunu belirterek, onlarca medeniyete ev sahipliği yaptığını söyledi.
Çakır, Malatya'nın sanatıyla da öne çıkan bir şehir olduğunu işaret ederek, "Düzenlenen etkinliklerle her zaman Türkiye'de bir söz sahibi olmuştur. Bunlardan bir tanesi kitap fuarıdır. Türkiye'nin en büyük 2-3 fuarından birisidir. Dolayısıyla film festivalini de gelecek vadeden bir festival olarak görüyoruz. İlk günden itibaren her yıl gelişiyor olması bunun bir göstergesidir." dedi.
Belkıs Özener, Halil Ergün ve Mesut Uçakan'a "Onur Ödülü"
Festival Direktörü Suat Köçer de bu yıl festivale eklenen yenilikler arasında "Malatya Film Platformu"nun yer aldığını ve bu platformda "Ertem Eğilmez Aile Filmleri Yapım Destek Ödülü" ile "TRT Ön Alım Yapım Destek Ödülü"nün vereceğini dile getirdi.
Köçer, 8 ay boyunca festivale yoğun bir şekilde hazırlandıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Geçen yıl onur ödüllerini veremediğimiz değerli 2 sinemacı vardı. Sinemamızın harika sesi Belkıs Özener, pek çok filmde, oyuncuların sesi oldu. Halil Ergün ve Mesut Uçakan bu sene onur ödüllerinin sahibi oldu. Ödül sahibi yönetmen ve oyuncular için birer etkinlik hazırladık. Halil Ergün'ün başrolünü oynadığı 'Gülüşan' filminin gala gösterimi, Uçakan'ın 'Ölümsüz Karanfiller', 'Reis Bey' ve 'İslipli Atıf Hoca' filmlerinin özel gösterimlerini gerçekleştireceğiz. Jüri başkanımız Hülya Koçyiğit'in başrolünü oynadığı, merhum Halit Refiğ'in unutulmaz 'Karılar Koğuşu' filminin de gala ve özel gösterimi olacak."
Festival bünyesinde gerçekleşecek etkinliklerin yanı sıra, ilerleyen günlerde sürpriz etkinlik ve programların olacağını söyleyen Köçer, bu program ve etkinliklerin ise önümüzdeki günlerde sinemaseverlere duyurulacağını kaydetti.
- "Malatya Film Platformu" çalıştayları 4 gün boyunca devam edecek
Festivalin Uluslararası Program Direktörü Alin Taşçıyan da sinema sanatının yeni ve seçkin örneklerine her festivalde yer verilmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Biz biraz daha fazla izleyiciyi hedefledik ve daha geniş bir kitleye hitap etmek istiyoruz. Bütün herkesin aynı çoşkuyla izleyebileceği filmlere yer vermeye özen gösterdik. Temel amacımız, bütün Malatyalıların birlikte yer alacağı bir festival olması ve farklı yerlerden gelen temsilcilerle beraber bulunabilmesi." diye konuştu.
Taşçıyan, yarışma için özgün bir seçki yaptıklarının altını çizerek, şunları söyledi:
"Yarışmadaki tüm filmlerin tamamının Türkiye prömiyerlerini yapacağız. Onlar da dünya sinemasının son 8 ayında önemli festivallerden geçerek gelmiş ve birçoğu ödül kazanmış. Fakat dünya platformunda çok öne çıkmadıkları için seyahat etmeleri sınırlı olan, onun için Malatya'da göstermeyi çok önemsediğimiz filmler oldu."
Festivalde yer alacak uluslararası kısa filmler hakkında da bilgi veren Taşçıyan, "Bu bölüm için bir tür diaspora ağırlıklı diyebilirim. Yani Türkiyeli olup, dünyada eğitim gören veya çalışan yönetmenlerin filmlerine öncelik tanıdık. Ayrıca bu yıl, İran ve Azerbaycan filmlerinde bir hareketlilik ve renk vardı. Onların içinden de seçememezlik edemedik." değerlendirmesinde bulundu.
Malatya Film Platformu Direktörü Şermin Çakmak Afşin ise plaftormla, filmlerin yapım aşamasında destek sunmak istediklerini aktararak, festival kapsamında 4 gün devam edecek atölye çalışmaları hazırladıklarını belirtti.
Afşin, platforma Centre for Cinematographic Scripts (CECI)'nin kurucularından ve Torino Film Lab kapsamında eğitim veren Fabienne de Aguado ile American History X'in yapımcısı John Morrissey, ödüllü yönetmen Erdem Tepegöz ve Caracteres Productions'ın kurucusu yapımcı Etienne de Ricaud'ın konuk olacaklarını ifade etti.
Festivalin ulusal uzun metraj jüri başkanlığını üstlenen Hülya Koçyiğit, toplantıda, ulusal kısa ve uzun metraj alanlarında hazırlanan ve yarışmaya hak kazanan filmleri açıkladı.
Festivalde "Ulusal Uzun Metraj" dalında, Semih Kaplanoğlu'nun "Buğday", Onur Saylak'ın "Daha", Orhan Oğuz'un "Eksi Bir", Pelin Esmer'in "İşe Yarar Bir Şey", Onur Ünlü'nün "Kırık Kalpler Bankası", Özgür Sevimli'nin "Murtaza", Fikret Reyhan'ın "Sarı Sıcak", Taylan Mintaş'ın "Sessizliğin Kardeşleri", Ümit Önal'ın "Sofra Sırları", Orhan Eskiköy'ün "Taş", Nejla Demirci'nin "Yüzleşme" ve Kazım Öz'ün "Zer" filmleri yarışacak.
Ayrıca "Uluslararası Uzun Metraj" dalında ise "The Blockage", "Centaur", "Pomegranate Orchard", "Pela Janela", "Dede", "Cargo", "Son Of Sofia", "Buğday", "Mavi Sessizlik", "Daha", "Madari" ile "Life and Nothing More" filmleri yarışmada yer alacak.
Son Dakika › Güncel › 7. Malatya Uluslararası Film Festivali'Ne Doğru - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?