Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Bugün Anadolu Ajansı'nın dışında toplu sözleşme hakkını kullanabilen, sendikal haklarına saygı gösterilen basın kuruluşu maalesef kalmamıştır. Bu, dünyanın 16'ncı, Avrupa'nın 10'uncu büyük ekonomisi olan Türkiye'nin hem performansına hem de gücüne yakışmıyor" dedi.
"Medya İşçileri Sendikası 10 Ocak Gazeteciler Günü Fotoğraf Sergisi" Kızılay'daki Metro Sanat Galerisi'nde açıldı.
Serginin açılışını Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve Medya İşçileri
(Medya-İş) Sendikası Genel Başkanı Gürsel Eser yaptı.
Açılışta konuşan Arslan, 212 Sayılı Basın İş Kanunu'nun 52 yıl önce yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, "O gün yasaya tepki gösteren gazete patronlarının ortaya koyduğu anlayış ve zihniyet değişmeden devam ediyor. Bugün Anadolu Ajansı'nın dışında toplu sözleşme hakkını kullanabilen, sendikal haklarına saygı gösterilen basın kuruluşu maalesef kalmamıştır. Bu dünyanın 16'ncı, Avrupa'nın 10'uncu büyük ekonomisi olan Türkiye'nin hem performansına hem de gücüne yakışmıyor" diye konuştu.
Hak-İş olarak basın emekçilerinin yaşadığı sorunları ve bu sorunların çözüm yollarını bildiklerini belirten Arslan, gazetecilere bu sorunların çözümünde birlikte hareket etme çağrısında bulundu.
212 Sayılı Basın İş Kanunu kapsamında çalışan gazetecilerin sayısının her geçen gün azaldığına dikkati çeken Arslan, şunları kaydetti:
"Bu, gazetecilerin güçsüzleştirilmesi, gazetecilerin ve emekçilerin haklarının geriye götürülmesinin en somut göstergesidir. O nedenle bizim bir sorumluluğumuz da gazetecilik mesleğini hayatı pahasına yapan emekçilerin 212 sayılı yasa kapsamında devam etmeleri. Bunların yıpranma haklarının yeniden iade edilmesi konusunda da çaba sarf etmemiz gerekiyor. Umutla, inatla bunu sürdüreceğiz. Gazeteciliği bir sevda, tutku olarak gören insanların 24 saatinin gazetecilik mesleğine adandığını görüyorum. O nedenle bu insanları formal bir işte çalışan insanlar olarak görme alışkanlığından vazgeçmemiz gerekiyor."
Gazetecilik mesleğinin bir sevda ve tutku işi olduğunu belirten Arslan, sergide yer alan fotoğraf karelerinin bu duyguları güzel bir şekilde ortaya koyduğunu söyledi.
AA'daki toplu iş sözleşmesi sürecine de değinen Arslan, şöyle konuştu:
"Bu yetki prosedürü uzarsa -ki biz kısa zamanda biteceğine inanıyoruz- inşallah toplu iş sözleşmesinden mahsup edilmek üzere bir avans uygulaması yaparak AA çalışanlarını mağdur etmeme konusunda destek olacaklarını biliyoruz. İnanıyorum ki bu yeni dönem sadece Medya-İş'in AA'daki örgütlülüğünü değil, aynı zamanda bütün Türkiye'deki basın yayın çalışanlarının bu sendikada örgütlendiği yeni bir vizyonu ortaya koymuştur."
-"10 Ocak'ı Gazeteciler Günü olarak kutlayalım"-
Medya-İş Sendikası Genel Başkanı Gürsel Eser de tüm gazetecilerin, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutladı.
Bu günün gazetecilerde bir bilinç oluşturma, sevinçte buluşma adına önemli bir kazanım olduğunu vurgulayan Eser, şunları söyledi:
"Ancak mesleğin kendisinin bile yeniden şekillendirildiği günümüzde benim günün anlam ve önemine değil, ancak bu günün adlandırılmasına bir itirazım var. Bu günü Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutluyoruz. Peki çalışmayan, çalışamayan, işten atılan, kronik hastalığından dolayı zorunlu olarak mesleğine ara veren gazetecilere ne demeli- Bu arkadaşlarımız gazeteci değil mi-"
Eser, meslek örgütlerine çağrıda bulunarak, "10 Ocak'ı, 'çalışan' ifadesini kaldırarak sadece Gazeteciler Günü olarak kutlayalım. Biz Medya-İş olarak böyle yapacağız" dedi.
Gazetecilerin çalışma koşullarının zorlaştığına, sektörün küçüldüğüne işaret eden Eser, artan rekabet nedeniyle gazetecilerin üzerine daha fazla yük bindiğini vurguladı.
Bu gidişatın mutlaka sorgulanması gerektiğinin altını çizen Eser, bu çerçevede gelecek aylarda bir sempozyum düzenleneceğini sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve Medya-İş Sendikası Genel Başkanı Gürsel Eser sergiyi gezdi.
Muhabir: Şenay Ünal
Yayıncı: Ziver Büyüktaş - ANKARA
Son Dakika › Güncel › 'AA Dışında Kalmadı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?