Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, "Filistin davasında AA taraf tutmaz. Eğer taraf tutacaksa da Filistin halkının tarafını tutacaktır. Siyasi ve ideolojik olarak hiç bir tarafa öncelik vermez" dedi.
Gazze Bürosu'nun açılışı dolayısıyla kentte bulunan Öztürk, Filistinli gazetecilerle bir araya geldi.
AA'nın Arapça tanıtım filminin gösteriminin ardından bir konuşma yapan Öztürk, katılımcılara teşekkür etti. AA'nın çalışmaları, vizyonu ve hedefleri hakkında bilgi veren Öztürk 2011 yılında göreve başladığında, AA'nın uluslararası ajansların çok gerisinde olduğunu ve ilk 20'ye giremediğini ifade etti.
O dönemde AA'nın Türkçe ve kısıtlı olarak İngilizce yayın yaptığını, bu nedenle uluslararası medyaya hitap edemediğini anlatan Öztürk, Filistinli veya Türk liderlerin basına yansıyan açıklamalarının, başka ajanslar tarafından karşı dile çevrildiğini örneklerle anlatarak, "Bunu değiştirmeye karar verdik. Bu çerçevede "100. Yıl Vizyonu"nu hazırladık. 2020 yılında dünyanın en etkin ajansları arasında ilk 5 ajans arasına girmeye karar verdik" diye konuştu.
Daha önce Türkiye'de ve İslam dünyasında ilk 10'a giren ajansların bulunmadığını hatırlatan Öztürk, bunun Türk ve İslam dünyasının ortak sorunu olduğunu, bir bölgede meydana gelen konularda, diğer tarafın batılı ajanslara mahkum olunduğunu ifade etti.
Bu sorunu çözmek için AA'nın yaklaşık 1,5 yıl önce işe başladığını ve kısa sürede İlk 10'a girdiğini belirten Öztürk, ajansın 7 yıl sonraki, 100, yılında, hedefin ilk 5'e girmek olduğunu vurguladı.
Kısa sürede alınan neticelerin bu yönde kendilerini umutlandırdığını dile getiren Öztürk, "Bu hedefimizi inşallah kısa sürede gerçekleştiririz" ifadesini kullandı.
Öztürk, bu hedef doğrultusunda AA'nın hızlı bir şekilde hareket ettiğini, şu anda dünyada ve özellikle Ortadoğu'da, en kritik bölgelerde muhabirlerin bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Burada önemli bir konu, biz Arapça'da doğrudan haber yapıyoruz, tercüme değil, mesela Gazze'deki muhabirlerimiz doğrudan Arapça yazıyorlar ve bu dilde yayına veriliyor. Bazen Türkçe'den daha hızlı hareket ediyor. Şu anda Türkçe ve Arapça servislerimiz arasında tatlı bir rekabet var."
Öztürk, dünyada 15 ajansın Arapça bölümünün bulunduğunu ve en önemlileriyle kıyaslandığında AA'nın daha az habercisinin olduğunu aktarıp, bu konuyla ilgili tabloyu göstererek, "Ama üretimde hepsini geride bırakıyor" dedi. Yıl sonuna kadar AA'nın rakip ajansları foto ve görüntüde de geçmeyi hedeflediğini bildiren Öztürk, şunları söyledi:
"Nasıl bu kadar hızlı oldu, sebebi şu, atalarımızın bıraktığı izlerden geldik, bıraktığımız kardeşlerimizle karşılaştık, diğer ajanslar bazı bölgelere giremezken AA bu bölgelerde sevinçle karşılandı. Bizim aramızda sarsılmaz kardeşlik var. Bizim vurguladığımz şey, AA sadece Türkiye'nin değil, bu bölgenin tamamına ve bölgeye ait bir ajanstır."
-"Bir çok ülkeden çalışanlarımız var, bu bize güç veriyor"
Çeşitli bölgelerdeki ofislerde farklı milletlerden yöneticilerin bulunduğunu anlatan Öztürk, "Yani Kahire ofisimizin müdürü bir Arap, yardımcısı ise bir Türk'tür. İstanbul'daki ofisimizin yöneticisi Türk, bir yardımcısı Filistinli, diğer yardımcısı Kerküklüdür. Ürdünlü, Cezayirli ve bir çok ülkeden çalışanlarımız var, bizim açımızdan farklılık yoktur, bu da bize büyük bir güç verdi" şeklinde konuştu.
Uluslararası birçok büyük ajanslarda böyle bir durumun görülemeyeceğine değinen Öztürk, farklı milletlerden AA çalışanlarının aynı ofiste rahatlıkla, kardeşçe çalıştığını ve tüm çalışanların ajansı, "kendi ajansı" saydığı için de bu başarının, kısa sürede yakalandığını vurguladı.
-Haber Akademisi ve yeni medya
AA'nın kısa sürede uluslararası ajans olmak için akedemi kurulduğunu ve burada özel olarak haberci yetiştirildiğini anlatan Öztürk, muhabirlerin akademide, diplomasi, finans ile savaş muhabirliği alanında eğitim aldığını ve bunların daha sonra savaş alanları ile kriz bölgelerinde çalıştığını bildirdi.
Bu muhabirlerin birden çok dil bildiğini belirten Öztürk, "Yeni nesil haberci ekibi yetiştiriyoruz, yani haberi ve teknolojiyi çok iyi bilen gazeteciler yetiştiriyoruz" dedi.
Ajanslar için sadece yetişmiş elemanın değil, teknolojinin de büyük bir güç olduğunu hatırlatan Kemal Öztürk, AA'da Haber Akış Sistemi (HAS) adıyla dünyanın en gelişmiş haber sisteminin hayata geçirildiğini ifade ederek, "Bunu da kendimiz yazdık" dedi.
Bunun psikolojik öneminin olduğuna değinen Öztürk, "Kendimize güvenmemiz lazım, ajans olarak, gazeteci olarak.Yıllardan beri bizi küçükseyenlerin karşısında kendimizi göstermemiz lazım, işte AA bunu ilk defa gerçekleştirecek inşallah" ifadelerini kullandı.
İslam dünyasında daha önce bazı televizyonların uluslararası olmayı başarabildiğini aktaran Öztürk, ajans olarak da AA'nın bunu başaracağını vurguladı.
AA Gazze ofisinin önemine de değinen Öztürk, şunları kaydetti:
"Gazze ofisimiz, Filistinin davasının en önemli sesi olacaktır, bu ajans sizin ajansınız, herkese eşit mesafededir, Herkesi aynı sıcaklıkla sevmektedir, Bu ajans sadece Türklerin değil, İslam aleminin ve kimliğini sormadan her mazlumun sesidir, İnşallah, en güçlü ajanslardan biri olarak, İslam dünyasının gururu olacağız."
Konuk gazetecilerin sorularını da cevaplayan Öztürk, AA'nın Filistinle haberleriyle ilgili bir üzerine, şöyle konuştu:
"Benim kanaatime göre, Filistin davasıyla ilgilenen herkesin gözlerini ve bakışlarını dünyanın her tarafına çevirmesi lazım. Mynmar'da kamplarda binlerce kişinin öldüğünü biliyor musunuz? Bakış açımızı evrensel yapmazsak, sorunu çözmekte daha çok zorlanırız. Filistin davasında AA taraf tutmaz. Eğer taraf tutacaksa da Filistin halkının tarafını tutacaktır. Siyasi ve ideolojik olarak olarak hiç bir tarafa öncelik vermez. Bizim bugün sahilde gördüğümüz, ayağı yalın olan çocuğun haberini yapmak birinci derecede önceliğimizdir. Ablukanın neden olduğu dramı ve yıkımı haber yapmak, bizim birinci derecede önceliğimizdir. Elbette İslam dünyası, Filistinli kardeşlerimizin barışmasını, onların müjdesini bekliyor.Biz de buraya ofis açtık ki, bu barışmanın ilk müjdesini dünyaya biz duyuralım. Biz, bir bardağın yarısı boş diğer yarısı doluysa önce bardağın yarısı dolu deriz."
Ajansın finans politikasıyla ilgili bir soru üzerine Öztürk, AA'nın ürünlerinin parayla satıldığını anlatarak, "Şu anda Arapça almak isterseniz ücret almamız gerekir. Filistinli gazeteler, Başbakanımızdan torpilli olduğu için ücretleri düşük olabilir" diye konuştu. - Kahire
Son Dakika › Güncel › Aa Gazze Bürosu Açıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?