Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, Avrupa'ya olan sığınmacı akışının durdurulmasını amaçladıklarını, Ankara ile de bu nedenle görüşmeler yürüttüklerini kaydederek, Türkiye'ye ancak bu amaca ulaşıldığında "imtiyazlar" sağlanmasının meşru olacağını bildirdi.
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, yarınki liderler zirvesi öncesi yazılı bir açıklama yayınladı. Zirvede sığınmacılar konusunun gündemde olacağını kaydeden Tusk, amaçlarının sadece Avrupa içindeki sığınmacı krizine değil aynı zamanda krizin kaynağı olan ülkeler ve transit ülkeler ile işbirliğine giderek asıl sebeplere de çözüm bulmak olduğunu kaydetti.
Türkiye'ye imtiyazlar verilmesi
Bu amaçla AB'nin "en büyük transit ülke olan" Türkiye ile yoğun bir diyalog içine girdiğini kaydeden Tusk, "Ankara ile yapılan görüşmelerin hedefi, Avrupa'ya olan sığınmacı akışını durdurmaktır. Türkiye ile sağlanacak bir anlaşma bu akışı yavaşlatırsa bir anlam ifade edebilir. İmtiyazlar, ancak bu bu amaca ulaşıldığında meşru olur" dedi.
Tusk: Bahar aylarında mülteci akışı hızlanacak
Bölgedeki durumun çok karmaşık olduğunu belirten Tusk, buna örnek olarak da Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde güvenli gölge isterken, buna askeri faaliyette bulunan Rusya'nın karşı çıkmasını gösterdi. Tusk, "Hiç şüphe yok ki, bizim bölge ile işbirliğimiz kaçınılmaz ancak bu uzun bir yol olacak. Türkiye ve Suriye konusundaki yaklaşımımızın yemekte tartışılmasını isteyeceğim" ifadesini kullandı. Tusk, kış nedeniyle yavaşlayan sığınmacı akınının bahar aylarının gelmesiyle yeniden hızlanacağı uyarısında da bulundu.
AB heyeti Türkiye'de
Sığınmacı krizinde Türkiye'nin yardımını arayan Avrupa Birliği'nden (AB) üst düzey bir heyet bugün Ankara'yı ziyaret edecek. Görüşmelerde AB'nin hazırladığı taslak eylem planı masada olacak. Sığınmacı krizini aşabilmek için Türkiye'ye işbirliği ve mali yardım teklif eden AB, sunduğu taslak eylem planında Ankara'dan temel beklentilerini, "Suriyeli sığınmacıların yaşam koşullarının iyileştirilmesi, sınır kontrollerinin artırılması, yasadışı yollardan Avrupa'ya geçenlerin geri kabul edilmesi, iltica hakkına sahip olmayanların ülkelerine gönderilmesi" olarak sıralıyor.
Anlaşma karşılığında vize muafiyetinde kolaylık
Taslak planda yer alan maddelerden birini Türkiye'nin sığınmacılara sağladığı hizmetlere destek için 2015-2016 yıllarında 1 milyar avroya kadar mali yardım vaadi oluşturuyor. Ancak bu yardımların kaynağı şu an için belirsizliğini korurken, AB'de bütçe konularındaki karar süreçlerine göre bu rakamın değişebileceği kaydediliyor. Eylem planının hayata geçirilmesinin, Türk vatandaşlarına vize muafiyeti sürecini de hızlandıracağı belirtiliyor.
Son Dakika › Güncel › AB'den Türkiye'ye 'İmtiyaz' Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?