AB ile İsrail Arasında "Orta Yol" Formülü - Son Dakika
Güncel

AB ile İsrail Arasında "Orta Yol" Formülü

AB ile İsrail Arasında "Orta Yol" Formülü

İsrail’in, AB’nin araştırma ve inovasyon programı Ufuk 2020 kapsamındaki fonlardan yararlanmasının önü “orta yol formülüyle” açıldı

28.11.2013 15:45

Güven Özalp/Haber Analiz - İsrail'in, Avrupa Birliği'nin (AB) araştırma ve inovasyon programı Ufuk 2020'ye katılmasının önü, "tarafların kendi pozisyonlarını korumaya devam ederken aynı zamanda işbirliğini sürdürme" temeline dayanan orta yol formülüyle mümkün oldu.

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile İsrail Adalet Bakanı Tzipi Livni, varılan anlaşma bağlamında imzalanacak mutabakat zaptına ek yapılarak, "AB'nin işgal altındaki topraklara yönelik direktiflerinin İsrail tarafından tanınmadığı" vurgulanacak. Ekte, İsrail'in tespitinin yanı sıra AB'nin de "Direktifler, AB politikasını yansıtmaktadır" vurgusu yer alacak.

İsrail ve AB yetkilileri, Ashton ve Livni arasındaki anlaşmayı "uzlaşı" olarak tanımlasalar da diplomatik çevrelerde İsrail'in programa katılım için taviz verdiği görüşü ağır basıyor. Bunun nedeni ise İsrail'in yararlanacağı fonların, AB'nin işgal altındaki Filistin topraklarına ilişkin direktifleri doğrultusunda verilecek olması.

İsrail, AB fonlarından yararlanmak için AB direktiflerine uygun hareket etmek durumunda kalacak. Bu bağlamda da AB kaynağından yararlanacak İsrail şirket ya da kurumlarının işgal altındaki topraklarla bağlantısı ya da bu topraklara yönelik aktivitesi olmaması gerekiyor.

AB yetkilileri, Ufuk 2020'den yararlanabilme kriterlerinin İsrail tarafından Lüksemburg'daki AB Adalet Divanı ya da İsrail mahkemeleri önünde dava konusu yapılmasını engelleyecek bir düzenlemenin de devreye sokulacağına dikkati çekiyorlar.

İsrail, 70 milyar avroluk bütçeye sahip olan Ufuk 2020 programına katılmak için 2014-2020 dönemi için toplamda yaklaşık 600 milyon avro ödeme yapacak. Beklentiler ise bu miktar üzerinden yüzde 150 oranında geri dönüş sağlanacağı yönünde. - Brüksel

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AB ile İsrail Arasında 'Orta Yol' Formülü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement