AB Zirvesi Üst Düzey Atamalar İçin Yarın Toplanıyor - Son Dakika
Güncel

AB Zirvesi Üst Düzey Atamalar İçin Yarın Toplanıyor

AB Zirvesi Üst Düzey Atamalar İçin Yarın Toplanıyor

AB Konseyi Başkanlığı ve AB Dışişleri Yüksek Temsilciliği için bayan adaylar öne çıkıyor.

15.07.2014 15:15

Yarın Brüksel'de toplanacak Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanları, 2 kilit göreve getirilecek isimler üzerinde mutabakat arayacak.

Danimarka'nın Sosyalist Başbakanı Helle Thorning-Schmidt (47), görev süresi Kasım ayında sona erecek AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy'un koltuğunu devralmaya en yakın aday olarak gösteriliyor.

Almanya ve İngiltere'nin desteğine sahip Thorning-Schmidt, AB görevine talip olmadığını ve Danimarka'da gelecek yıl yapılacak genel seçimlerde partisinin başında olmak istediğini söylüyor.

Üst düzey AB görevlendirmelerinde cinsiyet dengesi aranması nedeniyle öne çıkan Thorning-Schmidt'in en büyük handikapı olarak Danimarka'nın Avro Bölgesi'ne dahil olmaması gösteriliyor. Diplomatik kaynaklar, bu gerekçeyle Thorning-Schmidt'e karşı çıkan Fransa'nın, yeni AB Komisyonu'nda ekonomik ve parasal işlerden sorumlu komiserliğin verilerek ikna edilebileceğini belirtiyor.

Yarınki zirvede liderler için AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'dan görevi devralacak ismi belirlerken çok daha zor olacak. İtalya Dışişleri Bakanı Federica Mogherini ve AB Komisyonu'nun insani yardımlardan sorumlu Bulgar Üyesi Kristalina Georgieva bu prestijli koltuk için öne çıkan isimler.

İtalya'nın Ukrayna krizinde, Moskova yönetiminin istediği yönde politika izlemesi ve AB'nin Rusya'ya ekonomik yaptırımlar uygulamasına karşı çıkması nedeniyle Polonya ve Baltık ülkeleri Mogherini'nin bu göreve atanmasına itiraz ediyor. AB üyelerinin mutabakatını daha kolay sağlayabilecek Georgieva'nın en büyük dezavantajı ise temmuz sonuna kadar istifa edeceğini açıklayan Bulgaristan Başbakanı Plamen Oreşarski'nin, AB zirvesinde ülkesi adına komiser adayı önermemekte kararlı olması. Oreşarski ikna edilemezse Georgieva'nın terfi şansı neredeyse imkansız hale gelecek.

Ashton'ın koltuğu için şans verilen diğer isimler, İrlanda Başbakanı Enda Kenny ile Letonya ve Estonya'nın eski başbakanları Valdis Dombrovskis ve Andrus Ansip. - Brüksel

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AB Zirvesi Üst Düzey Atamalar İçin Yarın Toplanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement