ABD Büyükelçisi'nden Kocaoğlu'na Ziyaret (2) - Son Dakika
Güncel

ABD Büyükelçisi'nden Kocaoğlu'na Ziyaret (2)

ABD Büyükelçisi\'nden Kocaoğlu\'na Ziyaret (2)

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone, ülkesinin eskiden olduğu gibi büyük askeri üslere ihtiyacı olmadığını belirterek, "Bizim partnere ihtiyacımız var.

05.05.2011 16:55

ABD BÜYÜKELÇİSİ'NDEN KOCAOĞLU'NA ZİYARET (2)

"ARTIK BİZE İHTİYACINIZ YOK"

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone, ülkesinin eskiden olduğu gibi büyük askeri üslere ihtiyacı olmadığını belirterek, "Bizim partnere ihtiyacımız var. Türkiye'nin savunma sanayi ve askeri istihbarat gücü çok daha iyi. Artık bize ihtiyacınız yok" dedi.

İzmir Ticaret Odası (İTO) tarafından düzenlenen 'Son Dönem Türkiye-ABD İlişkileri' konulu toplantıda konuşan ABD Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone, Meclis Üyesi Koç Ali Al'ın "Soğuk Savaş sırasında Türkiye ABD'nin Ortadoğu'daki jandarmalığını yaptı. Buna rağmen lojistik sektöründe yeterli işbirliği olmadı. Bundan sonra Türkiye'yi hatırlayacak mısınız?" sorusuna yanıt verdi. Ricciardone, 'Soğuk savaş'ın bittiğini, Sovyetler Birliği'nin dağıldığını belirterek, şöyle dedi:

"Komünizm bitti. Kimse artık komünist olmak istemiyor. Ama dünyada fanatiklik, terörizm gibi zorluklar ortaya çıktı. Türkiye ve ABD birbirlerine yakınlar ve ulusal güvenlikleri konusunda işbirliği yapıyorlar. Türkiye'nin son derece iyi bir askeri gücü var ve biz de ABD'nin müttefiği olmasından gurur duyuyoruz. ABD'nin artık eskiden olduğu gibi büyük askeri üslere ihtiyacı yok, partnere ihtiyacımız var. Türkiye'nin savunma sanayi ve askeri istihbarat gücü çok daha iyi. Artık bize ihtiyacınız yok. Dolayısıyla artık daha az lojistiğe ihtiyaç var. "

"BAŞARILI BİR ŞEKİLDE KAÇINABİLDİM Mİ?"

NATO içinde Türkiye'nin rolünün son derece önemli olduğunu ifade eden Büyükelçi Ricciardone, "NATO'nun rolü değişmeye devam edecektir. İttifakların odak noktaları zamanla değişiyor. Bu da insan hayatının bir parçası. NATO'nun buradaki rolünün nasıl değiştiğini İzmirliler de görüyordur" dedi. Ricciardone sözlerinin sonunda "Sorunuzu cevaplayabildim mi? ya da başarılı bir şekilde kaçınabildim mi" diye de ekledi.

Konuşmasında Türkiye-ABD arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesi için haziran ve ekim aylarında 15'er kişilik iki ayrı iş heyetinin Türkiye'ye geleceğini de duyuran Ricciardone, "Haziran ayında gelecek heyet gaz ve petrol sektörlerinde İstanbul ve Ankara'da görüşmeler yapacak. İzmir'de de güçlü bir petrokimya sektörünün olmasından kaynaklı buraya da getirmeye çalışacağız. Diğer yandan ekimde gelecek şirketler enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji üzerine faaliyet gösteriyor. İstanbul, Ankara ve İzmir'e gelecekler" bilgisini verdi.

SIKORSKY TEŞEKKÜRÜ

İzmir'de iki ayrı ABD yatırımının açılışının gerçekleştireceğini, bu yatırımlarla 1100 kişiye istihdam sağlanacağını aktaran Ricciardone, Milli Savunma Bakanlığı'nın da helikopter ihalesini ABD'li firma Sikorsky'ye vermesini memnuniyetle karşıladıklarını, bu işbirliğinin iki ülke arasındaki stratejik ortaklığı da güçlendireceğini anlattı. Ricciardone, ülke olarak artık ekonomik işbirliğine ağırlık verdiklerini, iki ülke halklarının da ancak bu şekilde yakınlaşabileceğini ekledi.

DEMİRTAŞ'TAN YATIRIM DAVETİ

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise 8 yıl içinde ABD'ye olan ihracat yerinde sayarken ithalatın 4 kat arttığına dikkat çekerek, Büyükelçi'den dış ticaretin dengelenmesi için destek istedi. Demirtaş, ABD'li firmaları da İzmir'e yatırıma davet ederek kapatılan İzmir Konsolosluğu'nun tekrar açılmasını istedi. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel ABD Büyükelçisi'nden Kocaoğlu'na Ziyaret (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement