- ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Sherman, Faslı mevkidaşı Amrani ile bir araya geldi
Fas Dışişleri Bakan Yardımcısı Umrani:
"Batı Sahra konusunun bir an önce çözülmesi gerekiyor"
Amrani, Sherman ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Fas'ın Batı Sahra'daki bölgesel çatışmanın siyasi çözümü konusunda acele ettiğini belirterek, "Batı Sahra konusunun bir an önce çözülmesi gerekiyor" dedi.
Amrani, Batı Sahra'nın güvenliği için tehlike oluşturan bölgesel çatışmanın ve sorunların çözülmesinin Fas'ta yeni bir sistemin kurulmasına yardımcı olacağını ifade etti.
Fas'ın, Batı Sahra'daki tartışılan bölgelere kendi yönetimi altında özerklik verilmesi projesine ABD'nin sıcak yaklaşımından memnuniyet duyduklarını vurgulayan Amrani, "ABD, Fas'ın bu önerisini ciddi bir proje olarak görüyor. ABD'nin tutumundan memnunuz" diye konuştu.
Amrani, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Batı Sahra'daki çatışmanın sona erdirilmesi ve müzakere yoluyla çözüm bulunması konusundaki iyi niyetine inandığını dile getirdi.
Batı Sahra sorunu
Fas'ın 1975 yılında eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra'yı topraklarına katmasının ardından, Rabat hükümetiyle Cezayir'in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi arasındaki sorun devam ediyor. Fas, bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunurken, Polisario Cephesi ise Batı Sahra'nın bağımsız bir devlet olduğunu ileri sürüyor.
Polisario Cephesi, 1991 yılında BM'nin arabuluculuğunda varılan ateşkes anlaşmasına kadar Fas güvenlik güçlerine karşı silahlı mücadele yürütüyordu. Ateşkes anlaşmasından bu yana Batı Sahra'nın statüsüyle ilgili görüşmeler başarıya ulaşamadı. Fas, 2007 yılında sorunun çözüme ulaşması için Batı Sahra'ya kendisine bağlı özerklik verilmesini önermişti. BM Güvenlik Konseyi, Fas'ın önerisini "Çatışmalı taraflar arasında çözüme ulaşmak amacıyla müzakere masasına sunulan tek öneri" olarak nitelendirmişti.
Fas'ın önerisine karşı çıkan Polisario Cephesi ise Batı Sahra'nın Fas'tan ayrılması için referandum yapılması gerektiğini savunuyor. - Rabat
Son Dakika › Güncel › ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Sherman Fas'ta - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.