ABD Kongresi'nde İran Oturumu - Son Dakika
Güncel

ABD Kongresi'nde İran Oturumu

ABD Kongresi\'nde İran Oturumu

İran yaptırımlarını denetlemekle görevli ABD Hazine Bakanlığı Müsteşarı Cohen: "Son 6 haftayı aşan sürede İngiltere, Almanya, İtalya, Avusturya, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne şu mesajı götürmek için seyahat ettim; İran iş yapmak için uygun değil" ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Sherman: "(P5+1.

05.02.2014 00:05

ABD'nin İran yaptırımlarının uygulanmasını denetlemekle görevli Hazine Bakanlığı Müsteşarı David Cohen, İran'ın nükleer programına ilişkin geçen  yılın sonunda P5+1 ve İran arasında imzalanan anlaşmanın İran'la iş yapılabilecek anlamına gelmediğini söyledi.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nde İran'la nükleer müzakereler konulu oturumda konuşan ABD'nin terör ve finanstan sorumlu Hazine Bakanlığı Müsteşarı Cohen, Tahran ile varılan anlaşma kapsamındaki Ortak Eylem Planı'nın uygulanması hakkında bilgi aktardı.

Cohen, ABD'nin uluslararası toplumdaki ortaklarıyla birlikte İran'a uyguladığı yaptırımların, Ortak Eylem Planı'nın hayata geçirilmesinde etkili olduğunu vurguladı. Söz konusu planın 20 Ocak itibariyle faaliyete geçtiğini hatırlatan Cohen, 6 ay boyunca, İran'ın nükleer programı konusunda uluslararası toplumun endişelerini gidermeyi hedefleyen uzun vadeli, kapsamlı bir anlaşma için Tahran yönetimi üzerindeki aynı baskıyı sürdürmeyi taahhüt ettiklerini anlattı.

Eylem planının ilk gününde İran'ın otomotiv sektörü, altın ve değerli metal ticareti ile petro-kimya ihracatına yönelik yaptırımların askıya alınmasıyla ilgili adım attıklarını belirten Cohen, ancak yaptırım rejiminin ana yapısının değişmediğini kaydetti. Yaptırımlar baskısının devamı için yabancı bankalar, iş çevreleri ve hükümetlerdeki mevkidaşlarıyla aktif temas halinde olduklarını belirten Cohen, "Bu çabalar kapsamında son 6 haftayı aşan sürede İngiltere, Almanya, İtalya, Avusturya, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne şu mesajı götürmek için seyahat ettim; İran iş yapmak için uygun değil. Tüm bu temaslarda, İran'ın her nerede olursa olsun yaptırımlarımızı atlatma çabalarına karşılık vermeyi sürdüreceğimizi net şekilde ortaya koyduk. İran'ın nükleer ve füze programlarına yardım edenleri tespit etmeye, engellemeye ve etkisiz hale getirmeye devam edeceğiz. İran'ın terörizmi desteğine ve insan hakları ihlallerini hedef almayı sürdüreceğiz" diye konuştu.

-"Anlaşmayı ilk adım olarak görüyoruz"-

ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Wendy Sherman da İran'ın nükleer programına ilişkin uluslararası güçler ve İran arasında kasım ayında yapılan görüşmeler sonunda varılan anlaşmanın "mükemmel olmadığını" ancak kapsamlı bir anlaşmaya ulaşma çabasında zaman kazandırdığını dile getirdi. Sherman, "Bunu ilk adım olarak görüyoruz, bu kesin nihai anlaşma olmadığı için var olan açıkları bir boşluk olarak görmüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Sherman, İran'ın nükleer programına yönelik uzun süreli kapsamlı bir anlaşmanın kısa zaman diliminde yapılamayacağına vurgu yaparak, ilk adım anlaşmasının, İran'ın hem nükleer silah üretmesinde hem de o nükleer silahı dağıtacak sistemi geliştirmesinde önleyici olacağına işaret etti. Sherman, "Bu mükemmel değil ama onların programını önemli oranda donduruyor ve etkisiz hale getiriyor. Kapsamlı anlaşma görüşmeleri için bize aslında zaman tanıyacak" ifadesini kullandı.

Gelecek ayların İran'ın niyetini anlamada bir test olacağını kaydeden Sherman, ABD'nin ulusal güvenlik çıkarları için ABD Kongresi'yle yakın çalışma içerisinde çalışmayı arzuladıklarını kaydetti. - Washington DC

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD Kongresi'nde İran Oturumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement