Adalet Bakanı Kenan İpek, Ankara'daki terör saldırısının ardından yapılan basın açıklaması sırasında güldüğü iddiaları üzerine başlatılan tartışmalara ilişkin, "İçişleri Bakanı'na yöneltilen 'İstifa edecek misiniz' sorusu üzerine benim gösterdiğim refleks hala tartışma konusu. Hele hele ülkemizin ana muhalefet partisinin genel başkanı bunu sürekli dile getiriyor. Ben, Anayasa gereği görevlendirilmiş bir bakanım, asla ana muhalefet partisi genel başkanımızla siyasi polemiğe girmek istemem. Benim söz söylememem, açıklama yapmamam, lafım olmadığı anlamına gelmez. Görev anlayışım ve ahlakım gereği ben bugüne kadar cevap vermedim ve vermeyi de düşünmüyorum" dedi.
Ankara Hakimevi'nde yargı muhabirleriyle bir araya gelen İpek, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Avrupa ülkelerinde, "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan yargılananların ve ceza alanların sayısına ilişkin soru üzerine İpek, Avrupa ülkelerine ait böyle bir rakamın ellerinde olmadığını söyledi.
Kovuşturma izni için bakanlığa gelen dosyaların eleştiri sınırında olup olmadığının incelendiğini belirten İpek, bu sınır içinde olmayanlara yasaların uygulandığını ifade etti. İpek, "Eğer suç ise hakaret edilmeyecek, hakaret edilirse karşılığını görecek, başka yolu yok. Biz savcılarımıza, hakimlerimize veya güvenlik güçlerimize 'bunları görmezden gelin, duymayın' diyebilir miyiz" şeklinde konuştu.
Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin gözaltına alınmasıyla ilgili değerlendirmesi sorulan İpek, Elçi'nin hakim önüne çıkacağını, bunun sonucunun beklenmesinin gerektiğini kaydetti.
"AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu da Elçi ile aynı cümleleri kullandı. Onun hakkında da işlem yapıldı mı?" sorusuna İpek, "Bu konuda bilgim yok. Sözü söyleyenin kişiliği, şahsı önemli değil. Yasalar karşısında suç olup olmadığı, suçun oluşup oluşmadığı önemli" yanıtını verdi.
"Bir baro başkanının gözaltına alınmasını nasıl değerlendirirsiniz?" sorusu üzerine Bakan İpek, Adalet Bakanı olarak bunu değerlendirmesinin doğru olmayacağını, kararın beklenmesi gerektiğini söyledi.
"Ankara'daki terör saldırısıyla ilgili ihmal iddiaları var. Bunlara ilişkin paylaşabileceğiniz yeni bilgiler var mı?" sorusuna İpek, "Emniyet güçlerimiz ve istihbarat birimlerimiz çok yoğun bir çalışma içerisinde, çok da haksızlık etmemek lazım. Sayın Başbakanımız, Ankara'daki terör saldırısıyla ilgili müfettişleri, Sayın Cumhurbaşkanımız Devlet Denetleme Kurulunu görevlendirdi. Gerçekten bir ihmal varsa bu ortaya konulacak" karşılığını verdi.
"Bir ay önce bakanlığa atandı"
Ankara'daki terör olayını haber alır almaz Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun makamında güvenlik toplantısı yaptıklarını, sonrasında ise Sağlık ve İçişleri Bakanı ile olay yerine gittiğini anlatan İpek, olay yerine gittikten sonra o ana kadar toplanan bilgileri kamuoyuyla paylaşmak için basın önüne çıktıklarını hatırlattı.
İçişleri Bakanı Selami Altınok'un, İstanbul Emniyet Müdürlüğünden, olaydan bir ay önce bakanlık görevine atandığını hatırlatan İpek, şunları kaydetti:
"Ben biliyorum ve şahidim ki her gün yoğun bir şeklide terörle ilgili beraber çalışıyoruz. Bir ay önce atanmış bakan, gece, gündüz çalışıyor, asla emeğini esirgemiyor. Ona gelen 'İstifa edecek misiniz?' sorusu üzerine benim gösterdiğim refleks hala tartışma konusu. Hele hele ülkemizin ana muhalefet partisinin genel başkanı bunu sürekli dile getiriyor. Ben, Anayasa gereği görevlendirilmiş bir bakanım, asla ana muhalefet partisi genel başkanımızla siyasi polemiğe girmek istemem. Sayın Başbakanımız defalarca bu konuda açıklama yaptı. Benim söz söylememem, açıklama yapmamam, lafım olmadığı anlamına gelmez. Görev anlayışım ve ahlakım gereği ben bugüne kadar cevap vermedim ve vermeyi de düşünmüyorum."
"Araştırmalar çok yönlü devam ediyor"
"Canlı bombalardan Yunus Emre Alagöz'ün, MİT'in ve Emniyet'in hazırladığı raporlara göre, canlı bomba eylemi yapabilecek kişiler listesinde yer aldığı ortaya çıktı. Bu kişinin Ankara'ya gelişinde bir istihbarat zafiyeti olduğunu düşünüyor musunuz?" sorusu üzerine Bakan İpek, bu konudaki araştırmaların çok yönlü devam ettiğini, sonucun beklenmesi gerektiğini ifade etti.
"Canlı bombaların kimliğinin basınla paylaşılması, kamuoyunun desteğinin alınması konusunda bir çalışma var mı?" sorusu üzerine ise İpek, devletin bu konuda yoğun bir çalışmasının olduğunu kaydetti.
Terör konusundaki yayınlarda hassas davranılması gerektiğinin altını çizen İpek, "Bir gazetemizde yayımlanan isimler sebebiyle çok önemli görülen bir fail firar etti. Dolayısıyla onunla beraber toplam 9 kişi aranıyor. Bu sorumluluk içinde basınımız da hareket etsin" dedi.
" Adıyaman'daki dokumacılar grubuna yönelik iddialara baktığınızda, neredeyse sokaktaki herkeste, 'bu örgüte oradan militan sağlandığı' yönünde bir izleminin olduğunu görüyorsunuz. 'Bunların üzerine gidilseydi, saldırı olmayacaktı' düşüncesi var. Buna katılıyor musunuz? Bu aşamadan sonra Devlet Denetleme Kurulunun araştırmasını beklemek gerekir mi istihbarat zafiyeti açısından?" sorusu üzerine İpek, "Lütfen sonucunu bekleyelim. Gerçekten bir istihbarat, güvenlik zaafı var mı? Araştırmaların sonucunu bekleyelim. Eğer varsa bu, kamuoyuyla paylaşılacak" diye konuştu.
Gülen hakkındaki kırmızı bülten talebi
"Fetullah Gülen hakkında kırmızı bülten çıkarılması talebi Adalet Bakanlığına geldi mi? Bu talep Interpol'e iletildi mi?" sorusu üzerine İpek, "Adalet Bakanlığına henüz gelmedi bu talep, dolayısıyla biz de Interpol'e henüz iletmedik" dedi. İpek, taleplerin Interpol Genel Sekreterliği tüzüğüne uygun olması gerektiğini vurgulayarak, bu konuda çalışmaların devam ettiğini söyledi.
"Gülen için kırmızı bülten çıkarılması talebinin, 'terör örgütü' olmadığı gerekçesiyle reddedildiği" iddialarının hatırlatıldığı Bakan İpek, "Bu örgütün terör örgütü olup olmadığına bizim bağımsız mahkemelerimiz karar verecek. Bize bu şekilde Interpol tarafından iletilen bir şey yok. Bu, firari olan eski savcılarla alakalı" dedi.
Ergenekon ve Balyoz sürecinde de benzer taleplerin, Interpol'ün tüzüğünün üçüncü maddesine uygun olmadığı gerekçesiyle reddedildiğini anımsatan İpek, "Biz, Almanya hükümetinden Adli İşbirliği Anlaşması çerçevesinde iade talebinde bulunduk, cevap bekliyoruz" ifadesini kullandı.
"Terör örgütü silah bırakacak"
"Suruç saldırısından sonra, HDP'nin İmralı ile görüşmesi oldu mu? Talepleri var mı?" sorusuna İpek, "Hayır olmadı, talepleri yok. Görüşmeleri de gerekmiyor" karşılığını verdi.
"Yaşanan süreçte İmralı'nın devreye girmesi bir sonuç verir mi?" sorusu üzerine ise İpek, "Terör örgütü silahını bırakacak, gömecek, üzerine de beton dökecek. Onun dışında konuşacağımız bir hususun olmadığı defalarca ifade edildi. Biz aynı noktadayız" değerlendirmesinde bulundu.
(Sürecek)
Son Dakika › Güncel › Adalet Bakanı İpek: (1) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?