Adıyaman Üniversitesi'ne Dev Atatürk Heykeli - Son Dakika
Güncel

Adıyaman Üniversitesi'ne Dev Atatürk Heykeli

Adıyaman Üniversitesi\'ne Dev Atatürk Heykeli

Adıyaman Üniversitesi Kampüs Alanı İçerisine, 5 Metre Boyunda ve Kaidesiyle Birlikte 13 Metre Yüksekliğinde Olan 2 Ton Ağırlığında Bronz Atatürk Heykeli Yerleştirildi.

08.01.2011 11:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adıyaman Üniversitesi Kampüs alanı içerisine, 5 metre boyunda ve kaidesiyle birlikte 13 metre yüksekliğinde olan 2 ton ağırlığında bronz Atatürk Heykeli yerleştirildi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük Atatürk Heykeli olma özelliğini taşıyan heykel, büyük iş makinealeri ve işçilerin yardımıyla kampüs alanına yerleştirildi.

Rektörlüğünü Prof.Dr. Mustafa Gündüz'ün yaptığı Adıyaman Üniversitesi yönetimi, kampüs içerisine Atatürk heykeli yaptırma kararı aldı. Daha önce de Nemrut Dağı'nda bulunan heykellerin örneklerinin kampusa yerleştirildiği üniversite bu kararın ardından Konya Selçuk Üniversitesi ile temasa geçildi ve bronz Atatürk heykeli 5 ay süren çalışma sonrası tamamlandı. Kaidesi 8, toplamda ise 13 metreyi bulan dev heykel, dün TPAO'ya ait vinç ve işçiler yardımıyla kampüsteki yerini aldı. Yaklaşık 2 saat süren heykelin yerleştirilme işlemini izleyen Rektör Prof.Dr. Mustafa Gündüz, kampüsün açık hava müzesine dönüştüğünü söyledi.

Prof.Dr. Gündüz, üniversite kampüsünün yeni yüzüyle 2 bin yıllık tarihe ışık tutar özelliğe sahip olduğunu söyledi. Prof.Dr. Gündüz, "Üniversitemizin girişinde 2 bin yıl önce yapılmış olan Nemrut Heykelleri ve onun tam da karşısında Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk'ün bölgedeki en büyük bronz döküm heykeli yerini aldı. Adıyaman Üniversitesi, Nemrut heykelleri ile tarihine ve kültürel kalıtsal varlıklarına sahip çıkıyor, aynı zamanda yüzünü de çağdaş dünyanın değerlerine Atatürk aracılığı ile yönelttiğini dev heykel ile gösteriyor. Atatürk heykelinin bizim ana girişimizin tam karşısında ve cephesinde olması bu Üniversitenin Atatürkçü değerlerine ne kadar önem verdiğinin en önemli somut göstergesi olacaktır" diye konuştu.Heykeltıraş Anar Eyni ise heykelin yapımının 5 ay sürdüğünü belirtti. Eyni, "5 metre boyunda ve kaideyle birlikte yüksekliği 13 metre olan heykel kampus girişindeki boş alana dikildi. Burası aynı zamanda tören alanı olacak. 2 ton ağırlığında bronzdan yapıldı ve bölgenin en büyük Atatürk heykeli olma özelliğine sahip" dedi.

Selçuk Üniversitesi Heykel Bölümü Başkanı Yrd.Doç.Dr. Mutluhan Taş, Adıyaman Üniversitesi'nin talebiyle heykeli 5 ay gibi bir süre içersinde tamamladıklarını belirtti. Yrd.Doç.Dr. Taş, şunları söyledi:"Heykel, Selçuk Üniversitesi atölyelerinde zor bir süreçte yapıldı. Atatürk'ün kendi boyuna ve oranlarına uygun modeller kullandık. Türkiye'de çok fazla Atatürk anıtı var ama maalesef ne Atatürk'ün anatomisiyle, ne onun yüzüyle nede onun kıyafet araştırmasıyla bağlantılı değil. Birçok Atatürk heykelinde böyle sıkıntılar var. Bu konuda hassas davrandık ve Atatürk'ün kıyafetleriyle, onun vücut ölçülerini anıtsal heykele uyarlamaya çalıştık. Zor bir süreçti ve 7 arkadaşımızla birlikte bu projeyi yürüttük. Heykelin kalıpları hazırlandıktan sonra İstanbul'a gönderdik ve orada bronz olarak döküldü. Yaklaşık 2 ton ağırlığındaki bu heykel TIR'a yüklenerek Adıyaman'a geldi ve vinçlerin yardımı ile kaidesine yerleştirildi. Hassas bir döküm olduğu için her şey titiz bir şekilde yapıldı. Bu heykel anıtsal heykel statüsüne giriyor. Bu kadar büyük bir alanda böyle bir heykelin olması çok önemli değil. Önemli olan alanın heykeli yutmamasıdır. Burada alan büyük olmasına rağmen heykeli yutmadı. Bütün bunlar hesaplamalar yapılarak hazırlandı. Çünkü alanda anıtsallığını koruması gerekiyor. Burada her şey hesaplanarak heykel yerine yerleştirildi ve ortaya çok güzel bir görüntü çıktı."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Adıyaman Üniversitesi'ne Dev Atatürk Heykeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement