Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Türkiye topraklarının yüzde 92'sinin deprem kuşağında bulunduğunu, nüfusunun da yüzde 95'inin deprem kuşağında yaşadığını belirterek, "Topraklarımızın yüzde 66'sı ve büyük sanayi tesislerinin yüzde 75'i 1'inci ve 2'nci derece deprem bölgesinde yer alıyor" değerlendirmesinde bulundu.
Afad Başkanı Dr. Fuat Oktay, 1-7 Mart Deprem Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, "Olası Marmara Depremi'nin hareketlerini takip eden Türkiye'nin ilk Derin Kuyu Sismometre Ağı'nı Kuzey Anadolu Fayı üzerinde tamamladık. Dünyadaki iki uygulamadan biri olan AFAD Derin Kuyu Sismometre Ağı ile yerin 300 metre altındaki 7 deprem gözlem istasyonuyla büyüklüğü 0.5'ten daha küçük mikro depremleri dahi takip ediyoruz" dedi.
"NÜFUSUMUZUN YÜZDE 95'İ DEPREM KUŞAĞINDA YAŞIYOR"
AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay, 1-7 Mart Deprem Haftası nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, şunları söyledi:
"Ülkemiz, sismik hareketlerin yoğun olarak yaşandığı Alp Himalaya deprem kuşağında yer alıyor. Dünyanın depremselliği incelendiğinde, ülkemizi de içine alan bu kuşak üzerinde tarihsel dönemlerden bu yana yoğun bir sismik aktivite gözleniyor. Türkiye topraklarının yüzde 92'si deprem kuşağında bulunuyor, nüfusumuzun yüzde 95'i ise deprem kuşağında yaşıyor. Topraklarımızın yüzde 66'sı ve büyük sanayi tesislerinin yüzde 75'i 1'inci ve 2'inci derece deprem bölgesinde yer alıyor. Geride bıraktığımız yüzyılda 3 bin 100'den fazla hasar yapıcı deprem, 60 bin insanımızın yaşamını yitirmesine, yaklaşık 100 bin binanın yıkılmasına ve 1 milyon 200 bin binanın da hasar görmesine neden oldu. Ülkemizi depremin zararlarından korumak için diğer tüm afet türlerinde olduğu gibi sistematik bir çalışma yürütüyoruz. Meydana gelebilecek deprem risk ve zararlarını azaltmak, mümkünse ortadan kaldırmak için üst yapıyı, sistemleri kuruyor, projeleri hayata geçiriyor ve vatandaşlarımıza eğitim veriyoruz.
"TÜRKİYE'NİN ANA PLANI UDSEP-2023 İLE ÜST YAPIYI KURDUK"
Türkiye'nin deprem yol haritası olan Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı 2023'ü (UDSEP - 2023) yürürlüğe koyduk. Deprem risklerini azaltmada ülkemizin ilk stratejik ana planını uygulamaya alarak üst yapıyı kurduk.
"AFETE HAZIR TÜRKİYE HEDEFİYLE 5 MİLYON KİŞİYE EĞİTİM"
Vatandaşlarımızın afet risklerinin farkına varmaları ve hazırlık yapmaları için 'Afete Hazır Türkiye Eğitim Kampanyası'nı başlattık. 'Afete dirençli toplum oluşturma' misyonuyla kampanyayı, Afete Hazır Aile, Afete Hazır Okul, Afete Hazır İşyeri ve Afete Hazır Gençler modülleri ile sürdürüyoruz. Afete Hazır Türkiye kapsamında bugüne kadar 5 milyon vatandaşımıza temel afet bilinci eğitimi verdik.
"YERİN 300 METRE ALTINDA OLASI MARMARA DEPREMİNİ TAKİP EDİYORUZ"
Olası Marmara Depremi'nin hareketlerini takip eden Türkiye'nin ilk Derin Kuyu Sismometre Ağı'nı Kuzey Anadolu Fayı üzerinde tamamladık. Dünyadaki iki uygulamadan biri olan AFAD Derin Kuyu Sismometre Ağı ile yerin 300 metre altındaki 7 deprem gözlem istasyonuyla büyüklüğü 0.5'ten daha küçük mikro depremleri dahi takip ediyoruz.
"TÜRKİYE VE BÖLGEDEKİ DEPREMLERİ 776 GÖZLEM İSTASYONUYLA İZLİYORUZ"
776 deprem gözlem istasyonuna sahip AFAD Ulusal Sismolojik Gözlem Ağları (USAG) ile Türkiye ve bölgede meydana gelen 1.0 büyüklüğündeki depremleri bile doğru şekilde çözümlüyoruz. Doğru ve anlık ölçümler sebebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi, AFAD'ı deprem verilerinin açıklanmasına ilişkin yetkili kurum olarak görevlendirdi. Türkiye'deki her 4 deprem gözlem istasyonundan 3'ünü kurup çalıştıran AFAD olarak gözlem istasyonu sayımızı her geçen gün arttırmaya devam ediyoruz.
"AFAD-RED İLE OLASI DEPREMDE İHTİYACA GÖRE MÜDAHALE YAPILACAK"
AFAD Deprem Ön Hasar Tahmin Sistemi'ni (AFAD-RED), yıkıcı bir deprem meydana geldiğinde bölgede hasar ve kayıp tahminleri yapmak üzere uygulamaya koyduk. Böylece olası bir deprem durumunda, müdahale ekiplerini en çok ihtiyaç duyan bölgelere yönlendirebiliyor, müdahaleyi hızlı ve verimli hale getiriyoruz.
"MOBİL DEPREM UYGULAMASIYLA ANLIK DEPREM BİLGİSİ CEPTE"
Vatandaşlarımız, bilim insanları ve araştırmacılar deprem verilerine anlık olarak 7 gün 24 saat deprem.gov.tr üzerinden ulaşabiliyor. E-posta ile 'Deprem Bilgilendirme Servisi'ne üye olarak da alınabilen en son deprem verileri için AFAD Mobil Deprem Uygulamasını dijital uygulama mağazalarında hizmete sunduk.
"DEPREM HAFTASI VESİLESİYLE TÜM ÜLKEDE AFET FARKINDALIĞINI ARTIRIYORUZ"
1-7 Mart Deprem Haftası münasebetiyle hafta boyunca ülke çapında 440 tatbikat ve tahliye gerçekleştiriyoruz. Şehir merkezleri, AVM'ler ve üniversitelerde 385 bilinçlendirme standı açıyoruz. Afet farkındalığı için il merkezlerinde 50 fotoğraf sergisini vatandaşlarımızla buluşturuyoruz. İki milyon 500 bin bilinçlendirme broşürü ve 100 bin afişi de vatandaşlarımıza ulaştırıyoruz.
'Afete Hazır Türkiye' hedefi ile ülkemizin afet risk ve zararlarını azaltmaya devam ediyoruz. Türkiye'yi; kamu kurumları, özel sektörü, STK'ları ve vatandaşları ile bütünsel olarak afetlere hazırlamayı sürdürüyoruz."
Marmara Depremi 17 Ağustos 1999 sabahı, yerel saatle 03:02'de gerçekleşti. Richter ölçeğine göre 7,5 büyüklüğündeki deprem, büyük çapta can ve mal kaybına neden oldu. 17 Ağustos depremi, tüm Marmara Bölgesi'nde, Ankara'dan İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedildi.
SON YÜZYILIN EN BÜYÜK DEPREMLERİNDEN BİRİ: MARMARA DEPREMİ!
Resmi raporlara göre; 17.480 ölüm, 23.781 yaralı oldu. 505 kişi sakat kaldı. 285.211 ev, 42.902 iş yeri hasar gördü. Resmi olmayan bilgilere göre; ise yaklaşık 50.000 ölüm, ağır-hafif 100.000'e yakın insan yaralandı. Ayrıca 133.683 çöken bina ile yaklaşık 600.000 kişiyi evsiz kaldı. Yaklaşık 16 milyon insan, depremden değişik düzeylerde etkilendi. Bu nedenle Türkiye'nin yakın tarihini derinden etkileyen en önemli olaylardan biridir. Deprem gerek büyüklük, gerek etkilediği alanın genişliği, gerekse sebep olduğu maddi kayıplar açısından son yüzyılın en büyük depremlerinden biri oldu. Depremin Türkiye'nin önemli bir sanayi bölgesi olan Marmara Bölgesi'nde meydana gelmiş ve çok geniş bir coğrafyayı etkilemiş olması, ülkede büyük sıkıntılara neden oldu.
Son Dakika › Güncel › AFAD Başkan: Yerin 300 Metre Altında Olası Marmara Depremini Takip Ediyoruz - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?