Afganistan'da Kur'an Yaktığı İddia Edilen Kadının Linç Edilmesi - Son Dakika
Güncel

Afganistan'da Kur'an Yaktığı İddia Edilen Kadının Linç Edilmesi

Afganistan'da Kur'an-ı Kerim yaktığı iddia edilen bir kadının linç edilmesi, başkent Kabil'de binlerce kişi tarafından protesto edildi.

24.03.2015 12:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Afganistan'da Kur'an-ı Kerim yaktığı iddia edilen bir kadının linç edilmesi, başkent Kabil'de binlerce kişi tarafından protesto edildi.

Yüksek Mahkeme önünde toplanan kalabalık, Kur'an-ı Kerim yaktığı iddiasıyla linç edilen Farhunda isimli kadın için adalet istedi. Göstericiler, katillerin en ağır şekilde cezalandırılmasını, Kabil emniyet müdürünün de görevden alınmasını talep etti.

Milletvekilleri dahil çok sayıda kadının da katıldığı protestoda, "Hepimiz Farhunda'yız", "Farhunda için adalet istiyoruz", "Seyirci kalan polisin yargılanmasını istiyoruz" sloganları atıldı.

Gösteriye, yağmura rağmen çok sayıda yaşlı ve hasta kadın da katıldı.

Kalp hastası olduğunu belirten gösterici Nesrin Nayeb, Farhunda'nın ölümünün ciddi bir şekilde araştırılması gerektiğini vurguladı.

Üniversiteli kızının bu olaydan çok etkilendiğini ve üç gündür okula gidemediğini söyleyen Nayeb, "Kızım bu vahşilerden korkuyor, dışarıda güvende olmadığını düşünüyor ve dışarıya çıkamıyor. Devlet Başkanı Eşref Gani'nin de kızı var. Kızının da başına böyle bir şeyin gelebileceğini düşünerek Farhunda'nın katillerini cezalandırmalı" diye konuştu.

Gösteriye katılan Tıp Fakültesi öğrencisi Rekmida Niyayeş, "Kadınlara yönelik şiddetin önlenmesini için öyle bir kanun çıkarılmalı ki hiçbir erkek kadına eziyet etmeye cesaret etmesin" dedi.

Farhunda'nın ölümünden sonra korkarak sokağa çıktığını söyleyen Niyayeş, hep başına böyle bir şey gelirse ne yapması gerektiğini ve nasıl kaçacağını düşündüğünü anlattı.

Gösteriye katılan Afgan yazar Aman Poyamak, erkek olduğu için utandığını belirterek bazı Afganların, başkent Kabil'in ortasında Devlet Başkanlığı Sarayı'nın bir kilometre uzağında orman kanununu uyguladığına işaret etti.

Simin Raufi de polisi eleştirerek "Polis kendi namusunu sattı. Farhunda'nın öldürülmesine seyirci kaldı. Biz orada bulunan tüm polislerin yargılanmasını istiyoruz" dedi.

Dört kızının Farhunda'nın ölümünden çok etkilendiğini kaydeden Raufi, kızlarının okula ve üniversiteye gitmeye korktuğunu, evden çıkamadığını vurguladı.

Farhunda'nın öldürüldüğü Şah Do Şemşire Camisi'nin önünde dün de yüzlerce kişi gösteri düzenlemişti.

Farhunda ismindeki 27 yaşındaki kadın, geçen perşembe günü Kabil'deki bir caminin önünde Kur'an-ı Kerim yaktığı iddiasıyla linç edilmişti. Daha sonra olay yerinde Kur'an değil, Farsça yazılmış ve muska olduğu sanılan, bir kısmı yanmış kağıt parçaları bulunmuştu.

Devlet Bakanı Eşref Gani'nin görevlendirdiği komisyonun Farhunda'nın ölümüyle ilgili yürüttüğü soruşturma devam ediyor. Son bilgilere göre, 20'si polis 42 kişi gözaltına alındı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Afganistan'da Kur'an Yaktığı İddia Edilen Kadının Linç Edilmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement