Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi'nde Hat Sergisi Ve Paneli Ruhun Geometrisi' Ağrı'da - Son Dakika
Güncel

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi'nde Hat Sergisi Ve Paneli Ruhun Geometrisi' Ağrı'da

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi\'nde Hat Sergisi Ve Paneli Ruhun Geometrisi\' Ağrı\'da

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi kültür, sanat ve bilimsel etkinlikleri kapsamında, 'Ruhun Geometrisi' Hat Sanatı Sergisi ve Paneli gerçekleştirildi.

20.04.2012 17:02  Güncelleme: 17:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Nezehat Çeçen Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen ve Yrd. Doç. Dr. Mehmet MEMİŞ, Orhan ALTUĞ, Erol BALCI, İsmail KANBAZ, Hüryan KESKİN, Mustafa PARILDAR, İbrahim Halil UMUÇ, Arif YÜCEL, Yıldırım KARADENİZ ve Züleyha ZOR'un eserlerinin yer aldığı Ruhun Geometrisi Hat Sanatı Sergisi'nin açılışı, Rektör Prof. Dr. İrfan ASLAN ve Yrd. Doç. Dr. Mehmet MEMİŞ tarafından gerçekleştirildi. 35 eserin yer aldığı sergiyi gezen Prof. Dr. ASLAN ve katılımcılar, Yrd. Doç. Dr. Mehmet MEMİŞ'in verdiği 'Geçmişten Günümüze Türk Hat Sanatı' konulu panele katıldı.

Panelde konuşan Prof. Dr. İrfan ASLAN, üniversitenin kurulduğu günden bu güne kadar, bilimsel, kültürel ve sanatsal çalışmalarla toplumsal gelişime katkıda bulunmaya çalıştığını belirtti. Kutlu Doğum Haftası'nda, İslam medeniyetin önemli bir ürünü olan Hat sanatı eserlerinin yer aldığı sergiye ev sahipliği yapmaktan dolayı mutlu olduklarını belirten Prof. Dr. ASLAN, Hz. Muhammed'in (S.A.V) doğumunun yeryüzünün en önemli hadisesi olduğunu söyledi.

Hz. Muhammed'in sadece Müslümanlar için değil tüm insanlar için örnek olduğunu ifade eden Prof. Dr. ASLAN, "Peygamberimizin insanlığa kattığı güzelliği iyi anlamak mutluluğun temel anahtarıdır. Sevgi, adalet ve ahlakı kişiliğinde toplayan Peygamberimiz, insanları hayatı boyunca iyiliğe, doğruluğa ve güzelliğe teşvik etmiştir.

Efendimizin mesajları tüm insanlık için yol gösterici niteliktedir. Peygamberimizin getirdiği mesajda insana saygı, adalet, fikir ve vicdan özgürlüğü, sevgi ve şefkat vardır. İslam ülkelerinin sıkıntılar yaşadığı bu dönemde Peygamberimizin mesajını iyi anlamalı ve hayata geçirmeliyiz. Bu manada Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri, Peygamberimizi daha iyi anlamamız için önemli bir fırsattır" diye konuştu.

Selçuklu ve Osmanlıların İslam'a en büyük hizmeti yaptığını ve bir dönemden sonra kültürel ve sosyal anlamda adeta başı çektiğini kaydeden Prof. Dr. ASLAN, "Mukaddes söz, yazıya döküldükten sonra ecdadımız, hat, tezhip ve ebru gibi sanatları vücuda getirmiştir. Osmanlı medeniyetinin zirveye çıktığı 16'ıncı yüzyılda, bu alandaki eserler önemli bir yere ulaşmıştır. Sanat, ruhun güzelliklerinin madde planında parlamasını ve eserlere dönüşmesini sağlamıştır.

Öyle ki bugün İslam âleminin birçoğu Kur'an-ı Kerim'i ecdadımızın hat sanatından okumaktadır. Ancak 20'inci yüzyılın ilk yarısında nerdeyse unutulmaya yüz tutan hat, ebru ve tezhip sanatlarımız, yüzyılın son bölümünde yeninden canlanmış ve aralarında bir bütünleşme olmuştur. İnancımız odur ki bu canlanma artarak devam edecektir.

Bilim, kültür ve sanat etkinliklerini mercek altına alan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi olarak, sanatlara verdiğimiz destek ve çıkardığımız eserlerle, kültürel alandaki çalışmalara katkı sunmaya bugüne çalışıyoruz. Üniversitemiz bilimi, kültürü ve sanatı ön plana çıkaran yapısıyla, kültürün ve sanatın naif ve kuşatıcı yanını Ağrılılar ve öğrencilerimizle buluşturmaya bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da devam edecektir" diye konuştu.

Prof. Dr. ASLAN'ın konuşması sonrası Kars Milli Eğitim Müdürü Yıldırım ALKIŞ'ın yönettiği panelde konuşan Sakarya Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Memiş, Osmanlı'dan önce hat sanatının olgunlaşma dönemi yaşadığını, Fatih döneminden itibaren Osmanlı'da hat sanatının yükselmeye başladığını dile getirdi. Yrd. Doç. Dr. MEMİŞ, ilhamını Kur'an-ı Kerim'den alan hat sanatına olan ilginin bazı dönemlerde azalmasına karşın her zaman en üst düzeyde olduğunu söyledi.

Sakarya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü'nden Öğr. Gör. Orhan ALTUĞ, 'Hat bilmek had bilmektir. İnsana haddini bilmesini ve hocalarına saygılı olmasını öğretiyor. Bizlere bu imkanı verdikleri için hat sanatı üstatlarından Allah razı olsun" dedi.

Düzenlenen panele, Rektör Prof. Dr. İrfan ASLAN, Eğitimi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kazım KÖKTEKİN, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. İlhami GÜLÇİN, Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Aydın ZOR, Sağlık Hizmetleri Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mehmet YALÇIN, Turizm İl Müdürü Muhsin BULUT, İl Müftüsü İzani TURAN, Kars Milli Eğitim Müdürü Yıldırım ALKIŞ, Sakarya Üniversitesinden panelistler Yrd. Doç. Dr. Mehmet MEMİŞ, Öğr. Gör. Orhan ALTUĞ, Öğretim Görevlileri, kurum amirleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Panel, hat sergisine katılan hattatlara, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. İlhami GÜLÇİN tarafından plaket verilmesi ile sona erdi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi'nde Hat Sergisi Ve Paneli Ruhun Geometrisi' Ağrı'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement