GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
İlk deniz şehidi anma programı
Alemdar anıtına çelenk bırakılması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması
Yüzbaşı Çağdaş Okay konuşması
Alemdar Gemisi genel görüntüsü
Protokolün gemiye girişi
Gazi Alemdar Gemisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Atalay Durmaz Demiroğlu konuşması Alemdar Destanı'nın 95. yıl dönümü
Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde İstiklal Savaşı'nın ilk deniz şehidi Recep Kahya ile milli mücadele yıllarında üstün yararlılık gösteren Alemdar Gemisi'nin Ereğli'ye intikalinin 95. yıl dönümü dolayısıyla etkinlik düzenlendi.
Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığında görevli Deniz Yüzbaşı Çağdaş Okay, Alemdar Destanı'nın 95. yıl dönümü nedeniyle Süleymanlar Mahallesi'ndeki Alemdar Anıtı önünde düzenlenen törende, İstiklal Savaşı'nda büyük öneme sahip tarihi bir olayın yıl dönümünü kutladıklarını ve bu uğurda şehit olan Recep Kahya'yı andıklarını söyledi.
Tarihinin hiçbir devresinde hürriyetinden ödün vermemiş Türk milletinin, istilacılara karşı kanını ve canını ortaya koyarak yaptığı mücadelenin amacına ulaştığını ifade eden Okay, şöyle konuştu:
"Ereğli'de ki Fransız hükümeti casuslarının haber vermesi üzerine Zonguldak'taki Fransız Karadeniz Komutanlığı tarafından C-27 gambotu (bir veya birkaç silahı bulunan küçük savaş gemisi) Alemdar'ı yakalamak üzere görevlendirilmiş. Alemdar Gemisi, Zonguldak açıklarına geldiğinde silahlarına el konularak C-27 gambotu refakatinde İstanbul'a döndürülmüştür. Ereğli limanının 10 mil açığına gelindiğinde gemi personeli kargaşa çıkararak gemide bulunan Fransız askerlerini etkisiz hale getirmiş ve geminin kumandasını tekrar almışlardır. Fransız askerleri, gemide çıkan kargaşayı fark ederek ateş açarak Alemdar'a aborda (bir deniz teknesinin başka bir tekneye, bir iskeleye veya bir rıhtıma yanını vererek yanaşması) olmak istemiş fakat verilen karşılık nedeniyle başarılı olamamışlardır. Meydana gelen bu deniz muhaberesinde Fransızlar tarafından açılan ilk ateşle kalbinden vurularak şehit olan serdümen er Recep Kahya, Ereğli halkının katılımıyla defnedilmiştir. Şehit serdümen er Kahya, 1 Temmuz 1873'de Rize'nin Çayeli ilçesi Pekmezci köyünde doğmuştur. 1. Dünya savaşında İngilizler'e esir düşmüştür. 1920'de esaretten dönüp İstanbul'a gelerek hemşehrileriyle buluşmuştur. Eski arkadaşlarından çarkçı Osman Efendi ile Alemdar Gemisi'nde çalışmaya başlamış ve geminin Milli Mücadele'ye katılmasında etkili olmuştur."
Alemdar Gemisi'nin Ereğli'ye intikali
Gazi Alemdar Gemisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Atalay Durmaz Demiroğlu, Gazi Alemdar Müze Gemisi'nde düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, İstiklal Savaşı'nda, Ankara hükümetinin emrindeki 22 donanma gemisinin hiç kayıp vermeden, savaşan ordulara 300 bin tondan fazla silah ve savaş malzemesi taşıyarak zaferde büyük pay sahibi olduğunu belirtti.
"İlk uluslararası anlaşmayla kabotaj haklarının adımının atılmasına vesile olan Alemdar gemisi ve onun kahraman mürettebatıdır" diyen Demiroğlu, İstiklal Savaşının tek deniz şehidinin burada verildiğini anımsattı.
Alemdar gemisinin mürettebatından Hasan Canver'in torunu Can Canver, İstiklal Savaşı'nın ilk deniz şehidi Recep Kahya'nın mezarının yapılan araştırmalara göre ilçe merkezinde bulunduğunu dile getirerek bu alanın anıt yapılarak gelecek kuşaklara aktarılmasını istedi.
Recep Kahya'nın İstanbul'da yaşayan torunu Mehmet İpek (72) de gazetecilere yaptığı açıklamada, dedesinin mezarının bulunabilmesi için daha önce çalışma yapıldığını ancak bir sonuç çıkmadığını kaydetti.
Son Dakika › Güncel › Alemdar Destanı'nın 95. Yıl Dönümü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?