Almanlar Şifayı Wiesbaden Kaplıcalarında Buluyor - Son Dakika
Güncel

Almanlar Şifayı Wiesbaden Kaplıcalarında Buluyor

Almanlar Şifayı Wiesbaden Kaplıcalarında Buluyor

2000 yıl önce Romalıların keşfettiği şifalı su kaynakları, bugün bile Almanya'da halkın derdine derman oluyor.66 derece sıcaklıktaki Wiesbaden kaplıca sularının romatizma ve mide ağrılarına iyi geldiğini düşünen ve şişelere doldurarak eve götüren...

24.09.2012 12:21

2000 yıl önce Romalıların keşfettiği şifalı su kaynakları, bugün bile Almanya'da halkın derdine derman oluyor. 66 derece sıcaklıktaki Wiesbaden kaplıca sularının romatizma ve mide ağrılarına iyi geldiğini düşünen ve şişelere doldurarak eve götüren Türkler Şifalı sudan günde bir bardak içiyoruz dediler.

ALMANYA'nın Wiesbaden kenti yeraltı sıcak su kaynakları ile geçtiğimiz yüzyıllarda olduğu gibi bugün de dikkatleri üzerine çekiyor. Yaklaşık 2000 bin yıl önce Romalıların keşfettiği şifalı sular, hala halkın derdine derman oluyor. Wiesbaden'de yaşayan emekli Mustafa Gül, sık sık Kranplatz ile Kochbrunnenplatz'ın kesiştiği yerde bulunan Kochbrunnen çeşmesine (Kaynayan kuyu) gelip su içiyor. İstanbul'daki Sultan Ahmet Meydanı'nda bulunan Alman çeşmesini andıran üstü kapalı çeşme, günde binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Gelen herkes elini sıcak suyun altına sokuyor ve tuzlu sudan içiyor.

ROMATİZMAYA İYİ GELİYOR

Gül Suyun mide ağrıları, hazımsızlık ve romatizmaya iyi geldiği söyleniyor. Ara sıra gelip birer bardak içiyoruz. veya şişeye doldurup eve götürüyoruz. Su çok sıcak olduğu için hemen içmesi zor oluyor. Soğumasını beklemek gerekiyor. Aslında sıcak içilmesi daha iyi, bence tadı daha güzel oluyor. Su soğudukça tadı da değişiyor dedi. Kochbrunnen'in hemen yanında bulunan açık alandaki çeşmeden akan su, özellikle romatizma ağrıları çekenlerin uğrak yeri. Birçoğu ayaklarını bu suya sokarak, ağrılarının dinmesini umuyor. Çeşmenin etrafında toplanan turist kafileleri yetkililerden bilgi alırken, bir yandan da havuzun içine girmeyi ihmal etmiyorlar. Tarihi Kochbrunnen çeşmesinden akan su, kentin dört bir yanını besliyor. Oteller, belediye binası ve diğer çeşmelerin suyu da buradan geliyor.

ROMALILARIN İZLERİ HER YERDE

Sıcaklığı 66,1 derece, tadı aşırı tuzlu, içinde de çok sayıda faydalı mineraller bulunan çeşme suyundan günde bir litreden fazla içilmemesi tavsiye ediliyor. Kentteki şifalı sudan tarihte ilk kez MS 77 yılında bahsediliyor. 828 yılından kalma evraklarda ilk kez Wisibada ismi geçiyor. Wiesbaden'de bugün bu döneme ait çok sayıda ize rastlamak mümkün. Özellikle şehir merkezindeki Heiden duvarı, görenleri büyülüyor. Kayzer Valentinian döneminde 364 ile 373 yılları arasında inşaa edilen duvarın kalıntıları hala ayakta. Bu duvarın üzerine daha sonra bir kule ile köprü eklenmiş. Burası kentin en eski yapısı olarak geçiyor.

ÜNLÜLERİN TERCİHİ

Wiesbaden doğal güzelliği ve şifalı suları ile geçtiğimiz yüzyıllarda çok sayıda ünlüyü de ağırlamış. Örneğin edebiyatçı Johann Wolfgang von Goethe, ressam Alexej von Jawlensky, yazar ve besteci Richard Wagner, yazar Fyodor Dostoyevski veya besteci Johannes Brahms. Avrupa'nın en eski kumarhanelerinden birine sahip Wiesbaden'e gelip şansını deneyen ünlü yazar Fyodor Dostoyevski, 1865'de bütün parasını kaybetmiş. Daha sonra ise Kumarbaz romanını yazmış.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Almanlar Şifayı Wiesbaden Kaplıcalarında Buluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement