Almanya'da Aşırı Sağcı Cinayetleri ile İlgili Eski Bakanın İfadesi Alınacak - Son Dakika
Güncel

Almanya'da Aşırı Sağcı Cinayetleri ile İlgili Eski Bakanın İfadesi Alınacak

Almanya\'da Aşırı Sağcı Cinayetleri ile İlgili Eski Bakanın İfadesi Alınacak

Almanya'da 2000-2007 yılları arasında 8'i Türk 10 kişinin öldürülmesi olayı ile ilgili sürdürülen soruşturmada Bavyera İçişleri eski Bakanı Günther Beckstein'ın, ilk cinayetin işlendiği 2000 yılında cinayetlerin yabancı düşmanlığı motifiyle...

24.05.2012 13:00

Almanya'da 2000-2007 yılları arasında 8'i Türk 10 kişinin öldürülmesi olayı ile ilgili sürdürülen soruşturmada Bavyera İçişleri eski Bakanı Günther Beckstein'ın, ilk cinayetin işlendiği 2000 yılında cinayetlerin yabancı düşmanlığı motifiyle işlenmiş olabileceğini söylediği göz önüne alınarak ifadesinin alınması kararlaştırıldı.

Günther Beckstein'ın, 12 Eylül 2000 yılında gazetede yayımlanan bir haberin üzerine, "Lütfen daha iyi rapor edilsin. Arka planda yabancı düşmanlığı söz konusu olabilir mi?" diye konuştuğu belirlendi. Deutche Welle'ye göre Neonazi cinayetlerini araştırmak üzere kurulan Federal Meclis Araştırma Komisyonu'nun Sosyal Demokrat Parti'li üyesi Eva Högl, Nürnberg'de işlenen ilk cinayete kurban giden Ispartalı çiçekçi Enver Şimşekçiçekçilik yapan Türk'e ilişkin 2000 yılına ait belgeler arasında yabancı düşmanlığına ilişkin şüphenin yazılı olarak yer aldığını söyledi. Högl, böyle bir şüphe bulunduğu halde, neden bunun üzerine gidilip, cinayetlerin aydınlatılmasına çalışılmadığının araştırıldığını bu kapsamda Günther Beckstein'in komisyona ifade vereceğini söyledi. Beckstein, böylece komisyona ifade veren ilk politikacı da olacak.

Eski Bakan Günther Beckstein'in Mayıs 2006 yılında işlenen sekizinci ve dokuzuncu cinayetlerden sonra da, benzer uyarılarda bulunduğu ifade edilirken, Bavyera İçişleri Bakanlığı'na ait bu belgeler, şu anda incelenmek üzere Araştırma Komisyonu'nun elinde bulunduğu kaydedildi. Bu arada Federal Meclis Neonazi Cinayetlerini Araştırma Komisyonu, Federal Emniyet Teşkilatı'nın (BKA) 2006 yılında soruşturmayı devralmadığını da araştırmaya başladı. Eva Högl, ellerindeki belgelerin Günther Beckstein'ın o dönem cinayet soruşturmasının Federal Emniyet Teşkilatı'na devredilmesini önlemeye çalıştığını gösterdiğini kaydetti.

Günther Beckstein, cinayetlerin aydınlatılmasına yardımcı olmadığı iddialarını kabul etmezken, 'Birçok kez, cinayetlerin arkasında yabancı düşmanlığı motifinin olup olmadığının soruşturulması gerektiğini belirttim' dedi. Beckstein cinayetlerin "Nasyonal Sosyalist Yeraltı" adlı aşırı sağcı örgüt tarafından işlendiğinin ancak yıllar sonra ortaya çıkarılabilmesinin, elde yeteri kadar kanıt olmamasına bağlı olduğunu söyledi. Beckstein aynı zamanda, cinayetleri Federal Emniyet Teşkilatı'na devretmek istediğini ancak Teşkilat'ın cinayetleri devralmadığını öne sürdü.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Almanya'da Aşırı Sağcı Cinayetleri ile İlgili Eski Bakanın İfadesi Alınacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement