Almanya'da Çifte Vatandaşlık Çalışmaları - Son Dakika
Güncel

Almanya'da Çifte Vatandaşlık Çalışmaları

Almanya\'da Çifte Vatandaşlık Çalışmaları

Almanya’da koalisyon hükümetinin göçmen gençlere çifte vatandaşlık sözü vermesinin ardından İçişleri Bakanlığı ilk taslak çalışmayı tamamladı İçişleri Bakanı De Maiziere, Almanya’da doğan göçmen gençlerin çifte vatandaşlık için burada büyüdüklerini ispatlayacak ikametgah belgesi ya da okul diploması sunmaları gerekeceğini kaydetti.

08.02.2014 15:45

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, çifte vatandaşlıktan yararlanmak isteyen göçmen kökenlilerden, okul diploması talep etmeyi planladıklarını açıkladı.

Hristiyan Birlik partileri ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) tarafından aralık ayında kurulan koalisyon hükümetinin göçmen gençlere çifte vatandaşlık sözü vermesinin ardından İçişleri Bakanlığı, bu konuda ilk taslak çalışmayı tamamladı.

Çıkarılması planlanan yasal düzenleme hakkında bilgi veren CDU'lu İçişleri Bakanı Maiziere, Almanya'da doğan, burada büyüyen, gençliklerinin büyük bölümünü burada geçiren göçmen gençlerin çifte vatandaşlık hakkından yararlanabileceklerini, bunun için doğum belgelerini ve burada büyüdüklerini ispatlayacak ikametgah belgesi ya da okul diploması sunmaları gerekeceğini kaydetti.

Tagesspiegel am Sonntag gazetesine konuşan Maiziere, gençlerin burada büyüdüklerini ispatlayacak şekilde ikametgah belgesi temin etmelerinin zor olabileceğini belirtirken, "Burada bir okulu bitirdiklerini gösteren belgeyi sunmak daha kolay, dolayısıyla bu bir engel değil, aksine rahatlatan bir durum" ifadelerini kullandı.

Almanya'da "Opsiyon modeli" olarak adlandırılan ve göçmenlerden büyük tepki toplayan mevcut uygulamaya göre ülkede doğan göçmen çocuklar, doğumdan itibaren otomatik olarak Alman vatandaşlığına hak kazanıyor ancak göçmen gençler, 18-23 yaş döneminde Alman vatandaşlığı ile anne-babalarının sahip olduğu vatandaşlık arasında tercih yapmak zorunda kalıyor.

Almanya'da Hristiyan Birlik partileri ile Sosyal Demokratlar (SPD) tarafından aralık ayında kurulan yeni koalisyon hükümeti, SPD'nin ısrarlı talepleri karşısında "Opsiyon modelini" kaldırma konusunda uzlaşmaya varmıştı. Koalisyon sözleşmesinde, Almanya'da doğup burada büyüyen göçmen gençlerin artık Alman vatandaşlığı ile anne-babalarının vatandaşlığı arasında tercih yapmak zorunda kalmayacakları kaydedilmişti. Sözleşmede, ancak Almanya'da doğup büyüyen gençlerin çifte vatandaşlıktan yararlanabileceği ifade edilirken, bunun koşulları ayrıntılandırılmamıştı.

İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan yasal düzenleme taslağında, çifte vatandaşlıktan yararlanmak isteyen gençlerden okul diploması talep edileceği haberleri, geçen hafta Sosyal Demokratların tepkisine yol açmıştı.

SPD'li Göç, Mülteciler ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz,  getirilmek istenen Almanya'da okula devam etmiş olma koşulunun, başvurularda daha fazla bürokrasiye yol açacağını belirterek, "Bu, uyum konusunda hiçbir katkı sağlamayacak. Belediyelere başa çıkamayacakları ek giderler yaratacak. Daha fazla personelin mesaisini gerektirecek bir öneriyi hiç kimsenin yararlı göreceğini sanmıyorum" demişti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Almanya'da Çifte Vatandaşlık Çalışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement