Almanya'da Türkler 323 Lösemi Hastası Kurtardı - Son Dakika
Son Dakika Logo

Almanya'da Türkler 323 Lösemi Hastası Kurtardı

Almanya\'da Türkler 323 Lösemi Hastası Kurtardı
28.11.2011 22:04  Güncelleme: 14:56

Alman Kemik İliği Bağış Bankası (DKMS) ile Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TD-IHK) birlikte düzenledikleri etkinlikle Türkleri doku bağışı yapmaya çağırdılar.

Alman Kemik İliği Bağış Bankası (DKMS) ile Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TD-IHK) birlikte düzenledikleri etkinlikle Türkleri doku bağışı yapmaya çağırdılar. Toplantıda, Almanya'daki Türk bağışçılar sayesinde 20 yıl içinde, 323 lösemi hastasının kurtulduğu bildirildi.

Almanya'nın Köln kentinde, Alman Kemik İliği Bağış Bankası (DKMS) ile Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TD-IHK) birlikte düzenledikleri etkinlikle Türkleri doku bağışı yapmaya çağırdılar. Porz'daki Orient Palais'de, 'Sosyal sorumlulukla hayat kurtarın' sloganıyla düzenlenen toplantıda, DKMS görevlisi Stephan Schumacher, DKMS'de Türk kökenli 82 bin 739 bağışçının kayıtlı olduğunu söyledi. Schumacher, 1991 yılından beri bu Türk kökenli bağışçılar sayesinde 323 lösemi hastasının yaşama şansı yakaladığını ifade etti. Stephan Schumacher ayrıca, aynı coğrafyadan gelen insanların doku tiplerinin tutma ihtimalinin daha yüksek olduğuna dikkat çekti. DKMS Görevlisi Schumacher, 'Yirmi yıl önce kurulan DKMS'in amacı lösemi hastaları için uygun dokuyu bulabilmek. İki buçuk milyon bağışçının kayıtlı olduğu DKMS, dünyanın en büyük kemik iliği bağış bankası' dedi.

LÖSEMİYE KARŞI EL ELE VERELİM

Etkinlikte TD-IHK Başkanı Dr. Rainhardt Freiherr von Leoprechting, 'DKMS'e yeni bağışçılar kazanmaları için her zaman destek oluyoruz. Doku tiplemesi Almanya'da yaşayan Türk kökenliler için de büyük bir anlam taşıyor. Türk bağışçıların sayısının artması lösemi hastalarına uygun doku tipinin bulunmasını kolaylaştıracaktır. Hastaların yeniden yaşama tutunabilmeleri için Türk kökenli bağışçıların artmasını diliyoruz' diye konuştu.

Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa ise şunları söyledi: 'Eşim ve ben burada bir DKMS üyesi olarak bulunuyoruz. Bazı hastalıklar hiç bir şekilde sınır tanımıyor. Ancak lösemi belki de dünyada etnik sınır tanıyan tek hastalık. Bu hastalıkla mücadele edebilmek, Türk hastaların derdine şifa olabilmek için el ele vermeliyiz. Almanya'daki Türk Başkonsoloslukları, buradaki Türklerin doku bağışı konusundaki bilincini arttırmak için kampanyalar yürütüyor. Aynı bölgeden gelen insanlarını doku tiplerinin uyuşması ihtimali daha yüksek. Türkiye'de yeterli kemik iliği bankası olmamasının eksikliğini yaşıyoruz. Türkiye'den hasta yakınları bizleri arayarak Almanya'dan kendilerine yardımcı olmamızı istiyorlar. Gerek Türkiye gerekse buradaki insanlarımız için bu konuda duyarlılık göstermeliyiz.'

Gece Mario Rispo'nun konseriyle son buldu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Almanya'da Türkler 323 Lösemi Hastası Kurtardı - Son Dakika


Advertisement