Almanya'da Zengin Eyaletler Anayasa Mahkemesi'ne Gidiyor - Son Dakika
Güncel

Almanya'da Zengin Eyaletler Anayasa Mahkemesi'ne Gidiyor

Almanya\'da Zengin Eyaletler Anayasa Mahkemesi\'ne Gidiyor

Almanya'nın en zengin 3 eyaleti; Bavyera Başbakanı Hors Seehofer, Hessen Başbakanı Volker Bouffier ve Baden Württenberg Başbakanı Winfried Kretschmann, eyaletlerinden toplanan paraların aşırı adaletsiz biçimde fakir eyaletlere dağıtıldığını...

06.02.2013 14:44

Almanya'nın en zengin 3 eyaleti; Bavyera Başbakanı Hors Seehofer, Hessen Başbakanı Volker Bouffier ve Baden Württenberg Başbakanı Winfried Kretschmann, eyaletlerinden toplanan paraların aşırı adaletsiz biçimde fakir eyaletlere dağıtıldığını belirterek Anayasa Mahkemesi'ne başvurma kararı aldı. Başbakanların 'Eyaletlerin Bütçelerini Denkleştirmesi' uygulamasının iptal edilmesi veya yeniden düzenlenmesini isteyecekleri bildirildi.

Radyo Kassel, Almanya'daki 'Zengin' kabul edilen eyaletlerin 'fakir' olarak değerlendirilen eyaletlere mali yardımda bulunma yükümlülüğü getiren 'Robin Hood' veya 'Bütçe denkleştirme' adı verilen yasanın son birkaç yılda hararetli tartışmalara neden olduğunu bildirdi. Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Maliye Bakanı Walter-Borjans, uygulamanın mutlaka düzeltilmesi gerektiğini, sözleşme süresi içinde Hessen ve Bavyera eyaletlerinin Federal Anayasa Mahkemesi'ne dava açmasının seçim kampanyası manevrası olduğunu söyledi.

Anayasa Mahkemesi'ne gitme kararı alan ancak içeriği üzerinde çalışılan başvuru hazırlığı büyük yankı uyandırdı. Son birkaç yılda 'fakir' eyaletlere mali yardımda bulunan 'zengin' eyaletler arasında bütçe denkleştirmesi uygulamasının tartışıldığı ifade edildi.

Mevcut uygulama kapsamında 1990 yılından bu yana 'zengin' eyaletlerin 'fakir' eyaletlere 128 milyar Euro yardım verdiği açıklandı. 2012 yılında sadece Bavyera, Hessen ve Baden Württenberg eyaletleri para ödeyerek diğer eyaletlere 7,9 milyar Euro aktardı. Bunun 3,9 milyarını Bavyera ödedi. Bavyera Başbakanı Hors Seehofer "3 milyar Euro alan, Berlin hükümetini yöneten kişi, yaptığı konuşmada‚ 'Fakiriz ama seksiyiz' dedi. Ben de 'Dayanışmacıyız ama aptal değiliz' diyorum" dedi.

DHA(İD) - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Almanya'da Zengin Eyaletler Anayasa Mahkemesi'ne Gidiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement