Amasya'nın Merzifon ve Suluova ilçelerinde faaliyet gösteren Yeni Çeltek Maden Ocağı İşletmesinde çalışan işçiler, kuruluşun kapatılması ve Soma'da görevlendirilmelerine tepki amacıyla yerin bin 680 metre altında açlık grevine devam ediyor.
Açlık grevinin 13. gününde 220 işçiden 5'i fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. İşçilerin aileleri de madenin önünde eylem yaptı. Amasya- Samsun karayolunu bir saat trafiğe kapatan işçi yakınlarını Suluova Kaymakamı Hayati Taşdan ve Suluova Belediye Başkanı Fatih Üçok eyleme son vermeleri için iknaya çalıştı.
Türkiye Maden İşçileri Sendikası Yeni Çeltek Şube Başkanı Hakan Çatal, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, açlık grevlerinin bir günlük olmadığını, eylemlerini haklarını alana kadar devam ettireceklerini söyledi.
"Bu mücadele yer altından cansız bedenlerimiz çıkana kadar devam edecek." diyen Çatal, şöyle konuştu:
"Bugün eylemimizin 13. günü içindeyiz. Açlık grevine başlayan işçilerden fenalaşanlar hastaneye kaldırıldı. Biz sadece bu işletmenin açık tutulmasını istiyoruz, biz ekmeğimizi burada kazanmak istiyoruz. Biz bu yola çıkarken her şeyi göze alarak çıktık, Soma'da ölmektense kendi memleketimizde ölürüz. Arkadaşlarımız sonunda öleceklerini bile bile aşağı indiler. Bu yolun dönüşü yok ya burada öleceğiz ya da bu işletme açılacak. Bugün burada 5 arkadaşımız fenalaştı, önümüzdeki günlerde burada ölümler olacak, yetkililer bunun farkına varsın."
İşçilerden Cemil Güven ise 2013'te Yeni Çeltek Maden İşletmesini devralan Soma Kömür İşletmeleri AŞ'nin daha iyi şartlar ve daha çok istihdam sözünü tutmadığını öne sürerek, şunları kaydetti:
"Bu işletme bilinçli olarak kapatıldı. Biz burada çalışmak istiyoruz. Biz siyasilerden, devlet yetkililerden burada bir işçi ölmeden bir çözüm bekliyoruz. Şunu kimse beklemesin, 'bunlar zorda kalırsa çıkarlar' demesin, biz burada şehit de versek, ölümüz de çıksa, bu olay sonuçlanana kadar buradan çıkmayacağız. Yer üstünde sürünerek ölmektense yer altında ölürüz. Bu iş açlık grevinden ölümlere kadar gidecek yetkililer bunun farkına varsın."
Maden işçisi Musa Yurttaş (44) ise 4'ü üniversitede okuyan 5 çocuğu olduğunu ve 7 nüfusa madende çalışarak baktığını belirterek, "Biz burada kazma kürekte çalışırken ve ter içinde kalırken mutluyduk. Bütün düzenimiz bozuldu, biz burada çalışıp ekmeğimizi kazanmak istiyoruz. Biz çalışmıyoruz demiyoruz, biz burada çalışmak istiyoruz" ifadesini kullandı.
Son Dakika › Güncel › Amasya'daki Maden İşçilerinin Protestosu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?