Anayasa Mahkemesi'nin Balyoz Planı Davasında Hak İhlali Kararı - Son Dakika
Güncel

Anayasa Mahkemesi'nin Balyoz Planı Davasında Hak İhlali Kararı

Anayasa Mahkemesi, Balyoz Planı Davası'nda 230 başvurucu hakkında verdiği hak ihlaline ilişkin kısa hükmünde, emekli Orgeneraller Hilmi Özkök ve Aytaç Yalman'ın tanık olarak dinlenmesi taleplerinin reddi nedeniyle tanık dinletme hakkına ve dijital delillerin değerlendirilmesine ilişkin şikayetlerin giderilmediğine dair iddiaların kabul edilebilir olduğuna karar verildiği ifade edildi.

19.06.2014 14:16

Anayasa Mahkemesi, Balyoz Planı Davası'nda 230 başvurucu hakkında verdiği hak ihlaline ilişkin kısa hükmünde, emekli Orgeneraller Hilmi Özkök ve Aytaç Yalman'ın tanık olarak dinlenmesi taleplerinin reddi nedeniyle tanık dinletme hakkına ve dijital delillerin değerlendirilmesine ilişkin şikayetlerin giderilmediğine dair iddiaların kabul edilebilir olduğuna karar verildiği ifade edildi. Anayasa ile güvence altına alınan adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine dikkat çekilen kararda, "özgürlük ve güvenlik hakkına ilişkin şikâyetlerin ise "zaman bakımından yetkisizlik" nedeniyle kabul edilmediği belirtildi.

Anayasa Mahkemesi, Balyoz Planı Davası'nda 230 başvurucu hakkında verdiği hak ihlaline ilişkin kısa kararını internet adresinde yayımladı. Kısa kararda, aralarında, emekli Orgeneraller Çetin Doğan, Ergin Saygun, İbrahim Fırtına, Bilgin Balanlı ve Şükrü Sarıışık, emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan'ın da bulunduğu 230 başvurucu 765 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 147. maddesinde düzenlenen "Türkiye Cumhuriyeti İcra Vekilleri Heyetini Cebren Iskat veya Vazife Görmekten Men suçuna teşebbüsten" İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinde yürütülen yargılama ve yargılama sonunda verilen mahkûmiyet kararı nedeniyle Anayasa'nın 36. maddesinde koruma altına alınan adil yargılanma hakkı ile Anayasa'nın 19. maddesinde koruma altına alınan özgürlük ve güvenlik hakkının ihlal edildiğini ileri sürdükleri anımsatıldı. Benzer yöndeki 230 başvurunun konuları bakımında aynı nitelikte olmaları nedeniyle birleştirilerek incelendiğinin belirtildiği kararda, başvurucuların "özgürlük ve güvenlik hakkına ilişkin şikâyetlerinin, "zaman bakımından yetkisizlik" nedeniyle kabul edilmediği belirtildi. Dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök ve dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman'ın tanık olarak dinlenmesi taleplerinin reddi nedeniyle tanık dinletme hakkına ilişkin şikâyetler ile dijital delillerin değerlendirilmesine ilişkin şikâyetlerinin giderilmediğine dair iddiaları kabul edilebilir bulan Anayasa Mahkemesi, Anayasa'nın 36. maddesinde güvence altına alınan adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine hükmedildi. 17 kişilik Genel Kurulun oy birliği ile verdiği karar, güvence altına alınan adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine ve ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapmak üzere İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Anayasa Mahkemesi'nin Balyoz Planı Davasında Hak İhlali Kararı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement