TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonunun çalışmalarını sonlandırmaya hazırlanması üzerine, 107 sivil toplum örgütünden oluşan Denge ve Denetleme Ağı, anayasa çalışmalarının sürdürülmesi için bir araya geldi.
Denge ve Denetleme Ağı adına basın açıklaması yapan Kafkas Dernekleri Federasyon Temsilcisi Hasan Seymen, yeni anayasa sürecinin kendileri için bitmediğini söyleyerek, "Denge ve Denetleme Ağı üyeleri olarak, bundan sonra da çalışmalarımızı sürdürecek, özellikle toplumsal talebi daha hissedilir kılacak ve siyasal karar süreçlerine taşıyacak çalışmalar ile yolumuza devam edeceğiz" dedi.
Meclis çatısı altında iki yıldır çalışmalarını yürüten Anayasa Uzlaşma Komisyonunun, bir sonuç elde edemediğini ve sürecin bitme noktasına geldiğini belirten Seymen, toplumdaki yeni anayasa talebi ve özellikle ülkemizin demokratikleşme ihtiyacına rağmen gelinen noktanın siyaset kurumu ve demokrasi açısından endişe verici olduğunu söyledi.
Seymen, "Siyasal kaygılar dolayısı ile komisyonda uzlaşma sağlanamamış olmasının sonuçları, ne yazık ki hepimizin geleceğini olumsuz yönde etkileyecektir. Güçlü ve etkin bir denge ve denetleme sisteminin oluşturulması talebi etrafında buluşan biz Denge ve Denetleme Ağı üyeleri, bundan sonra da çalışmalarımızı sürdürecek, özellikle toplumsal talebi daha hissedilir kılacak ve siyasal karar süreçlerine taşıyacak çalışmalar ile yolumuza devam edeceğiz" diye konuştu.
" Anayasa Uzlaşma Komisyonu tutanakları yayınlansın"
Seymen, siyasi partilerin anayasa yazımında neden başarısız olunduğuna dair birbirlerine yönelik suçlamalarla vakit kaybetmek yerine, bir an önce anayasa yapımına dair farklı yöntemlerin tartışmaya açılması gerektiğini kaydetti.
Seymen, anayasa yapım hazırlık sürecinin en önemli kazanımının sivil toplumun bu bağlamda yürüttüğü tartışmalar olduğunu dile getirerek, siyasi partilere çağrıda şu çağrıda bulundu:
"TBMM yeni anayasa sitesinden kaldırılan sivil toplumdan alınan görüşlerin tekrar siteye konulması ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu tutanaklarının da siteden yayınlanması hesap verebilirlik ve sivil denetim adına zorunludur. Türkiye'nin temel sorunlarının ancak yeni bir anayasa yaparak çözebileceğimizin farkında olarak hareket etmeli ve anayasa hazırlığının toplumsal zeminlerde yaygınlaştırılması için çaba göstermeliyiz. Yeni, sivil ve demokratik bir anayasa için buradayız. Denge ve denetleme sistemi güçlü bir demokratik Türkiye için bir aradayız."
Yeni Anayasa Girişimi'nden Ayhan Bilgen de Anayasa Uzlaşma Komisyonunun 4 aşamalı bir takvimi olduğunu ve daha ikinci aşamada çalışmaların bitme noktasına geldiğini söyleyerek, Denge ve Denetleme Ağı olarak takvime sadık kalınarak çalışmaların sürdürülmesi gerektiğini ifade etti.
Farklı görüşlerdeki sivil toplum örgütlerinin anayasa için bir araya gelip çalışabileceğine işaret eden Bilgen, süreç iyi yönetilirse yeni anayasa için 2015 yılını beklemeye gerek bile kalmayacağı görüşünü dile getirdi. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Anayasa Uzlaşma Komisyonu Çalışmaları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?