"Anayasalar Psikolojik Rahatlama Araçları Değildir" - Son Dakika
Güncel

"Anayasalar Psikolojik Rahatlama Araçları Değildir"

"Anayasalar Psikolojik Rahatlama Araçları Değildir"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Birgül Ayman Güler, anayasının "psikolojik rahatlatma araçları olmadığını, söylenen her sözün arkasında bir mekanizma getireceğini" söyledi.

12.11.2011 18:57

CHP Genel Başkan Yardımcısı Birgül Ayman Güler, anayasının "psikolojik rahatlatma araçları olmadığını, söylenen her sözün arkasında bir mekanizma getireceğini" söyledi.

CHP İzmir İl Başkanlığı tarafından Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Atatürk'ü Anlamak" konulu panele İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve İl Başkanı Tacettin Bayır'ın yanı sıra bir çok partili katıldı. Yöneticiliğini Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı'nın yaptığı panelde konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, Kemalist devrimlerin tepeden inme olmadığını savunarak buna örnek olarak laiklik ilkesini ve kadınlara verilen hakları gösterdi. Güler, "Bence Türk devrimi tepeden inme değildir, kendi gelişme kanunlarına bağlı olarak yükselmiştir. Yaşananlar tarihin tekamül yasası gereğidir" dedi.

İKİ TANIMA İKİ FARKLI MEKANİZMA GEREKİR

Konuşmasında Anayasa tartışmalarına da değinen Güler, "Anayasalar psikolojik rahatlatma araçları değildir, söylediğiniz her söz arkasında mekanizma getirir. Anayasa birşeyi söyler, onlarca kitap yazılır. 'İdarenin bütünlüğü esastır' der, mesela ben 25 yıldır bunu anlamaya çalışıyorum" dedi. Güler, "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı demekle Türk vatandaşı demek arasında da psikolojinin dışında başka mekanizmalar vardır. İkisi de farklı yönetim mekanizmaları öngörür" açıklamasını yaptı.

"ETNİK ELBİSELERE SIKIŞARAK BÜYÜK İNSANLIĞA GİDEMEYİZ"

Bireylerin değil toplulukların, grupların hak ve özgürlüklerine eşit yaklaşan bir devlete de gönderme yapan Güler, salonda bulunan kimsenin tek başına Türk olamayacağını, mutlaka Yörük, Laz, Çerkez, Boşnak, Kürt, Zaza gibi kimliklerle de kendini tanımlayacağını söyleyen Güler, "Bana giydirilmiş bir deli gömleği olarak etnik kimliği istemiyorum. Bırakalım etnisiteyi. Biz 100 yıl önce daha üst düzey bir şey yakaladık zaten. Etnik elbiselere, inanç elbiselerine kendimizi sıkıştırıp büyük insanlığa gidemeyiz" diye konuştu.

Panelde konuşan Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim üyesi Alpaslan Işıklı da "Kapitalist, emperyalist güçlerin karşısındaki en büyük engel, kurtuluş mücadelesine esin kaynağı olmuş Atatürkçülüktür. O yüzden Atatürk'ü silmek istiyorlar" dedi.

CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan 10 yıla yaklaşan iktidara rağmen Atatürkçülük ruhunu koruduklarını vurgularken, Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Oktay Gökdemir de Atatürkçü düşünce sisteminden korkulan bir dönemin yaşandığını o yüzden sistematik bir düşünce olduğunun yadsındığını söyledi.

Toplantı katılımcıların sorularının yanıtlanmasıyla devam etti. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'Anayasalar Psikolojik Rahatlama Araçları Değildir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement