Anne ve Babalar, Çocukların Eğlenme Hakkına Saygı Duymalı' - Son Dakika
Güncel

Anne ve Babalar, Çocukların Eğlenme Hakkına Saygı Duymalı'

Çocukların okul dönemi boyunca uzun emekler harcadıklarını ve tatil yapma hakkı kazandıklarını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Oktay Aydın, “Anne ve babalar, çocukların dinlenme ve eğlenme hakkına saygı duymalı” dedi.

23.01.2014 09:50

16 Eylül Pazartesi günü başlayan 2013-2014 Eğitim Öğretim yılının ilk döneminin 24 Ocak Cuma günü sona ermesiyle beraber ilk ve orta dereceli okullar yarıyıl tatiline giriyor. 10 Şubat tarihine kadar devam edecek tatil boyunca öğrenciler, dönemin yorgunluğunu atmak için doya doya dinlenme ve eğlenme fırsatı bulacak. Tatil sürecinde anne ve babalara çok önemli görevler düştüğünü ve bu sürecin iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirten Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oktay Aydın, tatilin bir kültür olduğunu ve çocuklara bu kültürün aşılanması gerektiğini ifade etti. Tatil dönemlerinde çocukların dinlenme ve eğlenme haklarını saygı duyulması gerektiğini söyleyen Aydın, “Çocuklar dolu dolu çalışıp uzun emekler harcadılar ve doya doya eğlenerek tatil yapma hakkını kazandılar. Aileler, tatil sürecini çocukları ile birlikte verimli zaman geçirmek adına fırsata dönüştürmeli ve çocukların isteklerini dikkate alarak tatil programı yapmalı. Ancak bu program çok düzenli ve sistematik bir ders programına da dönmemeli. O zamana kadar yapmaya fırsat bulamadıkları farklı faaliyetleri tatilde yapabilirler. Örneğin, balık tutabilir, yürüyüşler yapabilir, alışveriş, sergi, oyun parkları, sinema ve tiyatroya gitmek gibi faaliyetleri yapabilirler” dedi.

Tatillerin en büyük risklerinden bir tanesinin, tatil bitiminde çocukların okula birinci dönemdeki istek ve öğrenme alışkanlıklarını kaybetmiş olarak dönmeleri olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Aydın, “Anne ve babalar çocukları, abartıya kaçmadan günlük olarak akademik çalışmalar yapmaları konusunda yönlendirmeli. Akademik çalışmayı, ders çalışmak olarak tanımlamamak ve eğlence ana ruh halini kaybetmeden bunu yapmaya özen göstermek gerekir. Çocukların yaş grubuna ve kendi kişisel özelliklerine göre akademik çalışma dilimleri değişebilir. Bu çalışma kimi günler az olurken bazen de fazla olur. Önemli olan anne ve babaların, çocukları ile birlikte o gün yapacakları çalışmalar içerisindeki dengeyi birlikte netleştirip kararlaştırmaları” şeklinde konuştu.

Anabilim Eğitim Kurumları’nda rehberlik desteği de veren Oktay Aydın, tatil dönemlerinde en çok tercih edilen serbest zaman aktivitelerinin başında gelen televizyon izleme alışkanlıklarını da değerlendirdi. Aydın, “Televizyon, aslında bir yanıyla çocuklar için eğlenme ve öğrenme imkânı sunarken diğer yandan da onların bağımlılıklarını pekiştirebilen ve beyinlerini atıl durumda tutan aygıtlar. Anne ve babalar çocukların, öğretim yılı içerisindekinden bir miktar daha esnek davranarak birkaç tane program izlemelerine izin verebilir. Ama günün büyük bir kısmını televizyona ayırma eğiliminde olan çocuklara da çok fazla izin verilmemelidir. Çünkü uzun süre televizyon izlenmesi halinde dikkat ve sosyalleşme ile ilgili problemler olabilme ihtimali var” ifadelerine yer verdi.

Tatilin sonuna doğru ise çocuğun yavaş yavaş okulla ilgili sürece konsantre olması gerektiğini belirten Aydın, tatil bitmeden ders dışı bir atmosferde okulu ziyaret etmenin işi kolaylaştırabileceğini ve ders çalışmasıyla ilgili süreçlerinin tatilin sonlarında daha düzenli hale gelmesi gerektiğini ifade etti.

BANU EZBER

Anne ve Babalar, Çocukların Eğlenme Hakkına Saygı Duymalı\'
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Anne ve Babalar, Çocukların Eğlenme Hakkına Saygı Duymalı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement